• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: vidis ja mam tykve na pude, mrzne tam ale jsou porad tvrdy tak nevim jestli jsou ok. vlastne ani nevim jak dlouho takova tykev vydrzi aby byla jeste k jidlu. nikdy mi zadna nezbyla takhle. seminka vytrideny nemam. mam svazek cerny redkve co jsem si nechal na seminka a libecek, zbytek budu nakupovat. premejslim ze si v polsku udelam testovaci plochu kde si udelam smes vsech ruznejch seminek do kybliku a proste to rozhazim at vyroste co vyroste.
    jo nevite jestli cerna redkev roste i na jare? nebo je to ciste podzimni/zimni zalezitost?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Mně kurňa zmrzly dyně na okne tak mám o práci postarané to zpracovat a šecko narvat do flašek, a taky mastičkařím, a nástroje potřebuju očistit a nabrousit ... A semínka třídit, slivovicu pit :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    kurnik ja se nemuzu dockat jara abych mohl konecne neco delat. a to jsem pred vanocema "zaviral sezonu" a uz nejak nemuzu posedet. kdo to ma furt pri kompu u krbu chlastat tu medovinu po vecerech :D
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    USTRICA: nad sazavou neasi
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    BROZKEFF: ve kterým žďáře?
    JAGA
    JAGA --- ---
    PPP – Pražský permakulturní potlach
    Rezervujte si sobotu 14. února (přesně na Valentina) a přijďte do Domu ochránců přírody v Praze – Michli! Od 9 do 16 h zde chystáme valné shromáždění Permakultury (CS), ale na večer (17 – 22 h) zveme nejširší veřejnost na prezentace ukázkových i jiných permakulturních projektů, výměnnou předjarní burzu semínek, prodej užitečných publikací i k volnému sdílení zkušeností zájemců o permakulturu.
    Své projekty budou prezentovat Kopřivovi (Rodinný dům se zahradou v Praze - Uhříněvsi), Jana Kotoučková (Ekoinfocentrum Jihlava – přírodní zahrady pro děti), Gajduškovi (Pozemská zahrada Nepomuk) a další.
    Ještě můžete přihlásit vlastní prezentaci i vy! Kontakt: pk@permakulturacs.cz
    KAREN
    KAREN --- ---
    taky ho mohli dat pohrbit do zeme... RIP
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    a je to v perdeli.....
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    at odpociva v nebi plnem nadherne stavnate zeleniny ve stinu ovocneho sadu kam oko dohledne...
    Zemřel Přemek Podlaha, modla českých kutilů a zahrádkářů - iDNES.cz
    http://kultura.idnes.cz/...8_filmvideo_hro#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: Tady ty "wintergreens" jsou skvělá věc, óbrkedlubny od sousedky jsou fakticky výborné, a listí (rokety) sklízíme doteď, drží se ještě mesíček zahradní, ten jde dokonce porád do květu :) .. jinak dneska nejtemnější den v roce a rostliny tu fotoperiodu vnímají též .. hezké svátky všem .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: no tyyjo, nadhera, ten mangold!.))
    nam to vesmes spis odchazi, asi je u nas jeste chladneji - sklizeli jsme ted jen maly ruzickovy kapusticky do polivky, uz to moc neroste... jinak obcas nejaka cervena horcice, roketa, redkvicky malickaty a vylezly maly salatky nachystany na jaro, jinak se tomu (jedla chryzantema, polnicek a dalsi listi) nak nechce.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Dnešní sklizeň zeleniny ve Žďáře (600 m.n.m.), aneb když nemrzne, dá se sklízet vždycky :-) žádný skleník nemám, tj. vše volně venku kolem RD

    Hlavně teď mangold a kozlíček polníček, trocha rukoly a fenyklové natě, překvapily mě zbytky cherry rajčat a brokolice ;)

    https://plus.google.com/photos/115551517855988543399/albums/6095292025153111345?banner=pwa


    ZONKER
    ZONKER --- ---
    Zdravím a snad neurazím videem co mi přišlo právě mailem od mé ženy.Krásne mluví o tom co je to soběstačnost,libí se mi jejich filozofie.
    Soběstačnost - Svoboda a svědomí v kočovnických botách - part 1
    https://www.youtube.com/watch?v=x2L3TmLSm4M

    Soběstačnost - Svoboda a svědomí v kočovnických botách - part 2
    https://www.youtube.com/watch?v=nPlWygZDDPM
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    no a chtěl jsem se zeptat jestli by někdo nemohl poskytnout rouby jeřábů sladkoplodých ...už dva roky "suším" semenáče jeřábu ptačího že bych rouboval ,ale nemám zdroj a můj jediný-Moravský sladkoplodý
    roste dost pomalu ,aby dával rouby...naoplátku můžu nabídnout klokoč speřený , zimolez kam. -pruhonický letní aj. .....
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    LINKOS: jdu na to tedy čistě subjektivně ,ale snažím se vždy o co nejnižší pařez...u kopicování jsem to myslím i kdesi ,kdysi četl že je to nejlepší. Jde o to že zbytek pařezu stejně začne hnít a výhony si tvoří vlastní "cestu"/kořeny no a když je pařez nízký,kořeny jdou přímo do země a nemusí využívat ten hnijící kus pařezu který stejně jednou odumře .Takže zpočátku využívají starý kořenový systém ,ale zároveň tvoří svůj vlastní který pak vydrží dýl,...naopak v nějaké literatůře se uvádí že pro zmlazování lísky se nechávají 30-40cm pahýly
    ...nu obrazí to ,ale v každém případě...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Budu dělat to samé, mám jich kolem chalupy stovky :)
    Každopádně 20-30leté houští je docela mazec. Chce to dělat ve dvou, kdy jeden řeže, druhej drží a odebírá.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ještě jaké je nejvhodnější období, předpokládám, že zima a období vegetačního klidu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    už se tu myslím probíralo, ale stejně se chci zeptat. Chystím se kopicovat. Mám tu nějakou lísku, nálety slív a dalších stromů. Jde mi tedy hlavně o tu lísku, chytám se jí ořezat a rád bych aby zase obrazila. Jak velké pahýli se mají nechat, 20-30cm? Ořezat všechno, nebo něco nechat?
    Pak máme u potoka pár topolů a taby bych rád kdyby obrazily, jsou to vzrostlé stromy. Jak se jim má nechat velký pařez? Myslím, že se má zešikmit. Budu vděčný pokud mi moje informace někdo upřesní.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Představ si jak to chodí v přírodě, špendlík spadne, dužnina shnije a pecka stráví zimu někde na povrchu půdy, pokud má štěstí tak v myší noře kde ji nic nesežere .. Nechej v chladu a na jaře pikýruj do kořenáčků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam