DACUBE: naprosto? dyt on tady pise akorat emocialni vylevy, mistama uplne picoviny. vytahnu par bonbonku..
Moderní svět včelaření ví o roztoči mnoho nového, avšak my lijeme do úlů chemikálie v množství stejném jako v minulém století. A nejedná se o ledasjaké látky. Například v bioprovozech se opakovaně používá cca 200 gramů kyseliny mravenčí. Stejné, která stála za smrtí lidí v metanolové aféře. Metanol se totiž v těle rozkládá na formaldehyd a kyselinu mravenčí. Ta pak zabíjí v dávce dva gramy pro dospělého člověka! Tak to tvrdí odborníci na otravu metanolem. Je třeba to brát v úvahu. Náš současný včelař nechává v úle odpařit opakovaně dávku, jež dokáže spolehlivě otrávit 100 lidí.
Včelařina je považována za takzvané intelektuální zemědělství. Včelaři bývají vzdělaní lidé. Ti přece nebudou sami sobě řezat větev pod zadkem! A co by tomu řekl spotřebitel? Tak vznikla varroáza! Včelaři nebojují se škůdcem, nýbrž léčí varroázu. Eufemizace téhle taškařice změnila včelaře chemika ve včelaře bohulibého lékaře.
Dobré jméno si současní včelaři systematicky udržují z dob, kdy byl na trhu med jako produkt, a nikoli jako výrobek. Dokonce i v knize včelařského reformátora L. L. Langstrotha Včela a úl, příručka včelařova (z roku 1853) stojí zmínka o nedůvěře americké společnosti k vykapávanému medu v nádobách. Za jediný nefalšovatelný produkt byl právem považovaný plástový med, který si spotřebitel nechal přes sítko vykapat doma do vlastních nádob. Už tehdy se podle vzhledu plástu dalo velmi přesně určit, jak je starý. :o))
Med do lahve přetočený chutná a voní jinak než med autentický. Jak je to možné? Přetočený med je totiž degradovaný odparem aromatických látek a působením kyslíku při vytáčení v medometu; tehdy se změní na mikroskopické kapičky a ty putují vzduchem ke kovovému plášti medometu. Někdo to dokonce spočítal – povrchová plocha mikrokapek jednoho kila medu prý odpovídá ploše malého dětského hřiště. Tenhle degradující proces má však jednu nespornou zážitkovou výhodu pro včelaře: při vytáčení medu si člověk prožije aromatické oblažení jako nikdo jiný. Že se z medu stane okysličený, téměř nevoňavý produkt druhé kategorie, už je fuk... Spotřebitel je přece spokojený a cena medu nízká... :o))))
narky nad vcelou cernou a superkralovnama a vcelima vynosama nad 10 kilo, vcelarema punkerama, ktere nikdo nema rad, nad PSNV, kteri leci taky chemii, ale jinou! a dalsima a dalsima vecma nebudu komentovat. dal jsem si predsevzeti, ze nebudu mluvit sproste :o). ale ja jsem jen vcelar intelektual (viz 2 odstavec), ktery s 20ti vcelstvama a 11ti letou praxi nema moc co rozdavat rozumy. neni na to dost punk. jesteze tady mam za sanonem od vanoc pul zbyle lahve medoviny, jdu si dat loka, abych se z toho clanku vzpamatoval. i kdyz je plna fermentaci znehodnoceneho medu a ethanolu, ktery je pro lidsky organismus toxicky!!