• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PETEKKA: jo a bez dusit dusíkem :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PETEKKA: já mám za zídkou "na obecním" hotový bezový háj :) je to bývalá cesta jdoucí kolem mého pozemku, kterou chci obnovit

    vloni v předjaří jsme bez dost zredukovali a nechali jen hezký kousky, jinak vše šlo u země seříznout
    ještě ten rok vyhnal mraky nových výhonů až 150 cm vysokých a letos už pěkně narůstá
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PETEKKA: no ja ted vykopaval 3 skoro pulmetrovy beziky ze skleniku co mi tam pres zimu uspesne vyrostly ze seminka. 2 jsou presazeny a pekne se chytly a jeden jeste ceka. vcera jsem sazel sazenicky salatu a jeden mel v kvetinaciku taky malej asi 5cm bezik u sebe. no a celkove se to dost rozsemenuje. ale zase kvety jsou skvely na jidlo, plody na vino a je to lecivy a ja par keru na zahrade urcite vitam.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    OGMIOS: to můžu zkusit:) btw. přišel se ke mě na zahradu podívat soused - starý zahrádkář a jakmile ho viděl, říká: ježiš marjá, to bych hned zlikvidoval. A já na něj, že vůbec, že ho tam chci. On že se mrcha hrozně rozrůstá a já na něj, že je to jedině dobře, páč o to mi jde :)
    EXCITE: ok, na podzim ho zkusim říznout (jestli bude tedy bez souhlasit:)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PETEKKA: letos už to nestihneš,ale dobrý je zkraje jara, možná i v na ten podzim jak píšeš.. ořezat stary klacky a on vyhodí několik nových výhonů..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a k bezu...ja si vzdycky myslel ze to je malej ker a ze se relativne nedoziva vysokyho veku a potom jsem potkal bez co mel tak 20-30cm kmen.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PETEKKA: zajimavy, ja si vzdycky myslel ze bez obrazi sam o sobe. je to magicka rostlina co doprovazi lidi a jejich obydli. zkus si s nim povidat ;) roste desne rychle.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    poradíte mi prosím co dělat s černým bezem, aby se rozrostl? jde o to, že léta ten bez dusila tůje. Letos jsem ho vysvobodila, nicméně vypadá jako jeden klacek obrostlý listím. Mám ho třeba na podzim u země ufiknout a on pak zjara vyžene odspodu nové výhony...?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ja chtel taky delat rizky rybizu. u rodicu jsem kdysi zasadil par keru a ted pekne jedou. jenze vsechno to kvete takze predpokladam bud otrhat kvety nebo pockat po odkvetu? moc zkusenosti s tim nemam kdy se to ma spravne delat.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZRNKO: taky mám řízky rybízu, ale v zemi. Zkusím jich pár hodit do vody.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZRNKO: ta množírna-pařeňák, coto tam máš za diru-drenáž nebo co je to?
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    nakořeněné rybíz,švestka neobrazila,pařenák(množárna) těsně před dokončením -už je tam pul metra loňské trávy,a z přírody -pupava a nějaká dřevokazná houba,třeba ji najdete v té štěpce
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---












    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: tak uvidim pac ja jsem zrovna ve fazi jednoho cesneku, opatrne jsem to presadil na zahonek. takze rikas mam cekat na pristi rok. no proc si to nevyzkusit :D
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    o tom jednom stroužku - no nevím,ale mám pocit že tam byly pidi paličky

    anatomi: trochu to projeď s rýčem co kde bude seber,nebude to takjak tak žádná sláva, a zbytek nech osudu
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    S tím česnekem... Na zahradě letos vyrazila hromada česneku z let dávno minulých... Prý se na to nehráblo cca 10let. Má smysl čekat na dobu zrání a nebo to rovnou vykopat a nebo posekat. Resim to ze v neděli přijede traktor rozmetat velky trsy trávy a srovnat rozdupanou plochu od koni. Tak jestli mám ten česnek bránit a nebo ho nechat pokosit. Dle toho jak to vylezlo ven tak je x výhonu na jednom místě...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Ad česnek: Podle mojí babi vyroste z pacibulek jeden stroužek a z toho pak další rok palice česneku, zkouším právě mezi jahodama ..
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    fakt je to s měkkým "i" ten sírovec,no to mě podrž,
    mám letos česnek zasazené ze semen,nejdřív sem sebral semena,další rok z toho byly malý pidi stroužky a ty jsou teď v zemi,no ale šlechtěné sadbě se zatím nevyrovná,uvidíme v létě, a další rok-čtvrté
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: prinejhorsim to vykvete a vypestujes ze semen...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    da se zpatky zuslechtit cesnek? ja jsem vcera nasel v travniku par cesneku pozustatek po sadbe z 2012 asi co se tam vyselo a jsem to vykopal. miniaturni cibulka. tak jsem to zkusmo strcil do zahonku a si rikam jestli naroste hlava nebo ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam