• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    DACUBE: definovali jsme to tak ze kvety voni a chutnaji jako ruze s krenem :)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KLATIC: a je sranda, kolik lidí šokuje zjištění, že je k jídlu. Většinou ji mají baběnky na kraji záhonku na ozdobu
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    Jo, tak třeba Wolf Dieter Storl:
    http://www.databazeknih.cz/knihy/prirodni-lecba-boreliozy-165049 a vůbec tam toho má spoustu
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    JAZZZ: jeden priklad rostliny, ktera nejen krasne voni a skvele chutna, ale mimo jine prospesne a lecive ucinky nici i zlateho stafilokoka (a pestovat se da v podstate vsude)
    Dědek kořenář : Lichořeřišnice
    http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach---humorny-special/lichoreresnice.html
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ZRNKO: tak nebuď tajemný a vyprávěj co a čím jsi vyléčil. tedy pokud ti to nepřijde moc osobní řešit na internetech zdravotní záležitosti. rád bych se přiučil čím při vážných onemocněních farmaka nahrazovat nebo alespoň doplňovat.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    muj odhad, že vám ty jahody a cukety ničí nějaká houba nebo plíseň,nemusí být vidět...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    brečíte pozadu...už jsem si parkrát poradil s potížema s kterýma si medicina bezradně neporadila,a těhle keců jsem už slyšel mraky,dopředu jsem věděl ,že to vytáhnete....máte to tak jak to chcete mít...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SCHWEPZ: supr je šlápnout na rezavej hřebík v hnojišti (můj případ)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: jo no, však můžeš použít štětku lesní na boreliózu, ale když se škrábneš o rezatej hřebík, tak budeš za tetanovku rád, dřív se na to umíralo. A nebo můžeš jako pozér odmítnout pomoc ,-)
    VEVER
    VEVER --- ---
    Prosím vás, když mi v květináči na balkoně začínají zasychat jahody (jakože plody) je to prostě tím že málo zalévám, nebo to může mít i nějakou méně zjevnou příčinu? Protože mi přijde, že vody by měly mít dost, snad.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    antiblbika
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    PETEKKA: stávalo se mi to loni v květináči, všechny malé cukety pak změkly a shnily, žádná nedorostla. nepřišel jsem na to, čím (teplo a voda byly akorát, substrát nový, leda trochu víc vítr - a nebo nějaké malé neviditelné breberky - viditelně na tom nic nebylo)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PETEKKA: já bych řekl okusem slimáků
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    OGMIOS: mám dokonce dva druhy. Loni nic moc, letos mám obě obsypané, ale musím ještě teď když jsou zelené dát síť. Kosáci chodí i na lehce uzrálé a jsou schopni nám celou úrodu ožrat. Jedna je ale dopoledne víc na sluníčku a trochu jí žloutnou listy a od krajů reznou listy, i když jí každý večer zalívám..
    Jsem zvyklá že si stromy a keře dávají obrok pauzu. Třeba letní jablko mělo letos na jaře slovy tři květy a loni úroda jak blázen. Dvě další jabloně letos hafo jablek loni jen pár. Švestka loni nic moc, letos se jí prohýbají větve. A tak...
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Prosím mám na kompostu cukety a některé, mladé, od konců začínají měknout a jnít. Nevíte, čím je to způsobeno?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: ok, ok, však já nejsem skrytý agend farma průmyslu, ale jsou chvíle, kdy antibiotikum oceníš, ty pokuse :) ale jestli léčíš vše jen fytoterapii, tak prosím, to každý soudruh musí rozhodnout sám.

    Řemesla jsou fajn, 9 řemesel je...jsi renesanční člověk!
    Já mám štěstí, že mě sekat kosou, stahovat králíka, roubovat stromy a další vylomeniny učil děda v mládí, ale co se třeba týče strojů, jako traktor nebo auto, ale i menších, je to pro mě španělská vesnice. To pak přijde na řadu hospoda, kde se vše domlouvá a "mrkneš se mi na MFku a já ti dám skopové klobásy a láhev jabkovice" .)

    Každopádně: ať se daří!
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    dělám 9 řemesel... soběstačnost je spektrum různých činností...
    léky nekupuju to je out,vlastně jeden z největších pokusů na lidech
    žena pracuje - klasické ratrace
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: a simtě, máš rodinu? A to rodinu + případné opravy stavení (statku), strojů a vše ostatní (krmivo, veterinář etc. atp. aj.), plus věci které si neuděláš (léky, ..., ...) utáhneš z koz slepic a včel?

    Ale ten středověký model "celou zimu jen seschlá jablka a hodně se modlit", to se mi líbí, to jednoho naučí pokoře ,)

    btw. tady je celá přehršel reflexí co by Vás mohly zaujmout: https://www.kosmas.cz/knihy/176087/tri-svice-za-budoucnost/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BUNA: nikde nevidím elektrické lanko, pokud tam skutečně není, tak vám brzo z ohrady frnknou, resp. ihned jak dojí tu njelepší trávu a bude se jím zdát že na tom poli za ohradou jsou taky nějaký šťavnatý kousky. Mluvím z vlastní zkušenosti, máme 22 ovcí. Teď nám o víkendu nějaký zmrd ukradl impulsátor a ovce frrrnk. Ještě že jsou stádní, dá se to zahnat zpět, ve dvou třech lidech.

    OGMIOS: no jo, hospodařit, ale co to znamená. Pokud jde o zeleninu, tak to je fajn, mít vlastní, ale bez šance se tím živit, v Lídlu stojí kilo mrkve 14 korun. I ty prodeje "do bedýnek" atp., co jsou populární ve městě mezi hipstery (ironie off) a dalšími a všechno to "conscious" nakupování a "zelenina s příběhem"...jednoduše: plus minu se rentuje jen česnek (ale toho si všimlo hodně lidí, cena jde dolů, prodávali jsme ho za 180 do Prahy, dneska máš za 130), nebo dýně hokaido. A to vše, jak píše zde mistr DARJEEL: za předpokladu že se ti do toho nedá háďátko, plíseň, nezmrzne, když je jako ozim, ...je to mnoho neznámých.

    Pokud chceš podnikat v živočišném chovu, ovce kozy, tak to jde, ty ovce se docela rentují, resp. jsme na tom tak šul nul :) a něco zbyde na pivo (proto se chodí ještě k tomu do práce) - ale je to mraky dřiny: tuny sena, sláma na podestýlku, veterinář, zabíjení stahování, stříhání, čištění paznehtů, ohrady, musíš jich mít víc a přehánět, jak to vypasou...to máš kůly, lanko, nebo pletivo...za pár let děláš novou ohradu, kůly jsou v prdeli...atp.

    Takže: ber to s rozvahou, a doporučuji: jeď se podívat někam, kde to funguje, zeptej se jak, které procesy se vyplatí, ať zbytečně neopakuješ chyby, které druhé už stály mraky sil.

    Jeden můj kamarád (kontakt případně v poště), začíná budovat komunitu u staroslavné Kouřimi - už mají slepice, kravky atp...
    Žitel z.s.
    http://zitel.cz/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    pestujete nekdo kanadskou boruvku? koupil jsem si velky ker vloni, vloni obsypana letos par boruvek. co jsem zanedbal? mam ji ve velky nadobe, letos jsem presadil do vetsi a tak ma i novej substrat/raselinu, daval jsem slepicak.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    fotky z mnou spravované zahrady ve Žďáře n.S. z minulého víkendu, za povšimnutí stojí zejména zvýšené množství lesních jahod ve skalce, ty tam za dob kdy žila babička a starala se o tu skalku ještě nebyly ;)
    2015-06-28 Zahrada U Pily - Brozkeff - fotogalerie
    http://photos.brozkeff.net/index.php?/category/9
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam