• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: si udelej lan divokejch rajcat - jsou miniaturni, ale muzes jet na kvantitu.)))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: foliovník? Ale větší potíže než nadmořská výška je (aspoň u nás) plíseň. Nestříkáme a když hodně prší, tak je to často v tahu a nepomůže ani olamování listu a plodů.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LITTLEPUNKK: max v černých pytlech nebo nádobách. máme balkón na JJZ a nikdy se nic "neuvařilo".
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    EXCITE: hlavně lidí co pěstují v paneláku na balkoně a nebo právě u těch jižních zdí v pytlech ...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LITTLEPUNKK: Tak o tom jsem ani neslyšel :) A pěstuju takhle rajčata a papriky u baráku už pár let..(+ tedy nějaký další i na poli)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    EXCITE: stím zalíváním opatrně ...nemyslím to přímo na Tebe ,ale slyšel jsem x zkušeností jak to letos lidi pořádně prolili než odjeli a kytky neuschly ,ale uvařily se jim kořeny ...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: deda dava rajcata v jesenikach, cca850mnm...
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    ZRNKO: kde máš zahradu - jaký tam máš klima, že Ti jedou rajčata takhle polně? zatím jsem měla jen tyčkový v pytlích a i s nima jsem měla problém, že dozrávaly v době, kdy už začalo být vlhko a rozjížděly se plísně, takže tak polovina potenciální úrody byla v háji (vysočina, 550mnm, na jižní straně u domu)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: my dřív používali pytle od potravinářské soli. do půlky ohrnout, zasypat zeminou... případně sem tam díra.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZRNKO: Ale zas tolik nestraš, 2 dny to i v 10-15l kýblu vydrží,když to před odjezdem pořádně proliješ, případně je dobrý mít ještě pod tím misku. Samo záleží kde to je, např. když to bude mít položený na černým asfaltu na jižní straně,tak to nevydrží ani ten den :)
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    zatímco co jsem sklízel, soused co to měl ve 100 l džberu měl co dělat aby mu to v těch pekelných vedrech nechcíplo,pak kamsi odjel a za dva dny bylo po rajčatech,takže tak...pokud přízemní teploty šplhají k 60 st. tak to tak dopadne vždy.....
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    CYBERBARA: Nevím kolik rajčat hodláš dávat do těch květníků, pokud jedno rajče do jednoho, tak to je možná zbytečně velký (50L ti stačí už na ovocnej stromek) - my pěstujem rajčata v cca 12-15L kýblech a v pohodě (někdy jsme měli v jednom kýblu i tři najednou a ne že by jim nestačily živiny, ale spíš si vadily prostorově). Na zem taky nejsou kdovíjak náročná, já jim smíchám kompostovku s obyčejnou zemí, tzn. pokud máte na zahradě nějakou slušnou ne příliš jílovitou zem, tak bych ti doporučil to samé. Co se odrůd týče, tak z prostorově praktického hlediska bych doporučoval tyčková, páč k nim vrazíš jednu tyčku a rostou nahoru, takže na terase zaberou méně prostoru než keříčková, u kterých pokud nechceš, aby se ti všude válela, tak je musíš vyvazovat složitěji. Konkrétní odrůdu ti nedoporučím, resp. doporučil bych ti vyzkoušet víc druhů a příští roky pěstovat ta, co ti budou nejvíc chutnat. Rezistentní odrůdy ti dobrou úrodu nezaručej, vždycky záleží hlavně na počasí a na tom, jaký spóry k tobě přinese vítr.

    Pokud se nechceš patlat s pěstováním ze semen, tak si ideálně kup přímo sazenice někde na trhu nebo v zahradnictví (kolem zmrzlejch už doprodávaj zbytky a jsou celkem za babku). Pokud si to chceš sama vysejt, tak do nějaký lehký země - výsevní substrát nebo nějakej podobnej pytlovanej substrát, až to trochu naroste tak přepíchat (někdo přepichuje jednou, někdo po čase znova) do sadbovače nebo do kelímků a až nebudou hrozit mrazy, tak ven.

    Je celkem reálné, že mi vyklíčí víc semen, než budu ve výsledku chtít přepíchat, takže pokud jseš z Prahy nebo se sem dostaneš, tak bych ti mohl zbytek k přepíchání poskytnout.


    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ZRNKO: ano- příroda jako celek odpad nevytváří, ale jednotlivci ano. Jde o to, že o zbytky se vždycky postará zase někdo další. Například :na zem spadne jablko. okoušou ho vosy, ozobou kosy a zbytek rozložej další mikroorganismy. Pokud by ale existovaly pouze vosy, tak nikdy to jablko nerozložej tak, že nezbude žádný odpad. To samé člověk. Okouše jablko, ohryzek hodí na kompost a tam se o něj postarají další zvířátka a organismy :)
    Takže příroda jako celek opravdu nemůže odpad vytvářet, protože je tak rozmanitá, že je vždy "někdo" , kdo to zpracuje. jednotlivci odpad vytvářejí.
    pokud myslíš odpad ve smyslu igelitů a pneumatik, tak to máš pravdu. .
    TSOH
    TSOH --- ---
    CYBERBARA: třeba Tě bude zajímat http://gengel.cz/
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    lunární kalendář bych nepodcenil,ať to nemusíš v pulce sezony přehodnocovat,i chaos je uspořádané,nejlepší na slimáky jsou šneci a sbírat ...
    květníky ,jde to ale není to ono, a bude to přesychat chceš nechceš,zanese se tito vápníkem,
    doporučil bych tohle

    Klimatizační buňka
    https://www.youtube.com/watch?v=mHaS5ro-XqA


    ale v nížině je to pro rajčata zbytečný,
    zaseju(vysevací substrát ),přepíchám po dvou(pivní kelímky),zasadím do řádků na ležáka 120 ks rezistentních rajčat na pole tornado F1 a nechám plazit po zemi,to je hlavní produkce,vedlejší produkce jsou od genegelu,z NL,ze supermarketu z plodu,od kamoša a buhví co chci ještě vyzkoušet a ta je tu a tam a tady kousek,přemíra dusíku podporuje plíseň....
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    ZRNKO: gumáky mám, konve, respektive hadice z potoka tež, hromadu kompostu, že už je aj větší, než já a osevní plán nedám dohromady ani za boha, protože prostě nejsem systematik a neumím postupovat dle jedněch kritérií... vždy v půlce procesu narazím na něco nového a přehodnocuju... chtěla bych, aby mi tak nějak rostlo všude všecko... tu kus toho, tu kus tamtoho, po lotě ať se pne, co se rádo pne, pod tím ať roste to, co mám vedle sebe rádo plot a popínavku... a do toho klidně nějaké to luční kvítí :))
    ne ale teď vážně: jak třeba na rajčata? Rozhodla jsem se, že je dám do velkých květníků (50L) na terasu, bo minulý rok mi je hrozně ožírali slimáci. Na terase je dost sluníčka a málo slimáků... tak jak to zasadit, předsadit, co přidat do hlíny, jakou odrůdu pořídit.... ????
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    KAREN: a děkuju za link
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    KAREN: mno tak v to jsem tak trochu doufala... že tady něco směním.... mám třeba hromady semínek povijnice :))) a radši bych i finančně podpořila někoho, kdo to dělá doma s láskou a má přebytky... než lézt do supermarketu, chápeš, že? ;)
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    SCHWEPZ: musím souhlasit

    ale musím i zdůraznit, že odpad je naše nemohoucnost,něco co nemá využití,a produkuje to pouze člověk,příroda odpad nevytváří,vlastně jí ten termín není vlastní,je to úhel pohledu,nemám bioodpad ale vzácnou surovinu,odpad je lepší nevytvářet
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: a začít schraňovat bio-odpad bokem, než bude pozdě! ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam