• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    VODA: KAREN: jako okrasna zajimavost dobry, ale doporucuju si nic od toho neslibovat (pravdepodobne poroste pomalu, uschne nebo naopak shnije, zmrzne nebo nedozraje). samozrejme budu mile prekvapen kdyz me nekdo na podzim vyvede z omylu.))
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VODA: Podle mně tím máčením vyplavíš ty inhibitory klíčení (pokud tam jsou) takže za mně máčet :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: safra, chtela jsem letos zasadit par cervenejch nebo jinejch zajimavejch brambor, a tohle vypada jeste lakaveji.) docetla jsem se, ze to pry klici i rovnou v hline... no asi do toho jdu taky.)


    Batáty - pěstování batátů, tipy a rady pro zahrádkáře
    http://zahrada.bydleniprokazdeho.cz/zelenina/Bataty/
    VODA
    VODA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s pěstování sladkých brambor? Trochu odbočím od roubů k řízkům:) letos prvně testujeme pěstování batátu. Když se vysadí po zmrzlých, nemělo by jim nic chybět i v našem pásmu. Spolehlivě vyklíčila hlíza koupená v lidlu, kterou jsme namočili asi před měsícem. Je to sice s předstihem, ale zajímalo nás, jestli batáty z markáče nejsou chemicky ošetřené proti klíčení - a nejsou. Další hlízy batátů jsme koupili v kauflandu za diskontní cenu (za 3 hlízy za 40 kč,-), ale byly o mnoho víc poškozené než ty lídlácké a i odruda byla se světlou dužninou. Ty jsme nakonec rozpůlili, namočili do vody a momentálně čekáme na výsledek. Příští rok, když se zadaří, počítáme s vlastní sadbou batátů
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SCHWEPZ: BODY_SUIT: asi myslela pravokořené, tedy zakořenělé rouby (řízky) ... O tom psal Jarda Svoboda v té knize .. ovocnáři kroutí hlavou pač podnože a kořenový systém semenáčů :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BODY_SUIT: to jsou stromy na semenných podnožích, ale v tom není přeci žádný problém, důležité je, že jde o tu a tu odrůdu, ne?

    "Zaměřujeme se na osvědčené odrůdy a druhy, které je možné pěstovat bez chemického ošetřování a to i v okrajových oblastech a vyšších polohách (...) stromy na takovéto podnoži dobře kotví, lépe si hledají vodu i živiny a jejich životnost dosahuje několik desítek let a při dobré péči dávají užitek několika generacím pěstitelů"
    Staré odrudy - Vize školky - Ovocné stromy
    http://www.stareodrudy.org/vize-skolky.html
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    SVAN: v okolí Kladna kdybys chtěla..;)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    BODY_SUIT: sháněl jsme taky nějakou dobu bezúspěšně. Až jsem se rozhodl si objednat stromky jabloně lesní, které se používají jako podnože také.
    Naše nabídka | LESOŠKOLKY s.r.o.
    http://www.lesoskolky.cz/nase-nabidka/malus-sylvestris-jablon-lesni.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Je tu pět společností, jako třeba známá firma Monsanto, které kontrolují kolem 80 procent produkce osiv.
    Emancipace skrze zemědělství - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/22484-emancipace-skrze-zemedelstvi

    ...není to ouplně o permakultuře, ale je dobré vidět věci v kontextu
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUATO: No, akáty radši spíš nesázet, i když to včely rády, není to u nás původní a dost se to rozpíná...leda někam kde je zástavba, odkud to neuteče do přírody.
    NYA
    NYA --- ---
    KUATO: díky :) lísek mám hromadu semenáčků na zahradě, kde jsem byla dřív, tak to si je dojdu přesázet..
    i kdyby to bylo symbolické, chci za učení se včelaření dát nějakou protiváhu :)
    zdejší zahrada je celkem zanedbaná, stejnak je tu potřeba osázet spoustu míst.. tak když jsou včely, bude to osázené medonosnými rostlinami :) letos s miminkem nemám možnost dát té zahradě tolik jako jindy, tak to tak přirozeně vychází..

    je tu i výkop na čističku, který budeme zasypávat, jeho svahy bych chtěla osadit hezky, divokými rostlinami.
    hromada hlíny, co u toho je, je ale samý jíl, tak moc nevím, jaké rostliny by mohly na tom prosperovat. (dosud jsem pracovala se suchou písčitou půdou)
    poradili byste?
    KUATO
    KUATO --- ---
    NYA: pokud ta plocha, kterou chces osadit nema treba pul hektaru, ale spis par metru ctverecnich, tak je dobre uvedomit si, ze delas maximalne symbolicke gesto a s realnou "pomoci" vcelam to nema co do cineni. jinak jak doporucuje MRNOUS, tak moc dobra je svazenka, jinak zalezi jestli to ma byt jednolety nebo vicelety "zahon", podle toho tam muzes dat jetel, pohanku.., jinak je mozna uzitecnejsi zasadit nekde na mezi nejake lisky a kocicky, lipy a akaty, javory..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EXCITE: anorganický svět?

    EXCITE
    EXCITE --- ---
    XL1: A kam bys tak zařadil člověka?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XL1: a proč myslíš, že člověk není dravec a zvířata nejsou pro něj k jídlu? O co se opíráš? Nebo si to jen myslíš?
    XL1
    XL1 --- ---
    DARJEEL: no pán není z Marsu,ale podle mně zvířata opravdu nejsou k jídlu/pro člověka/ pro supa , lva, atp ano. ale člověk není ani dravec, ani mrchožrout takže pro něj to k jídlu není. že to spousta lidí jí je jiná věc- stejně jak se např snaží šílenci krmit krávy masokostní moučkou. co je správné a co je "nemoc šílených lidí" si každej přebere sám.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    NYA: Všechny Thymus (marulka, mateřídouška) šalvěje .. včely si zaletí si kam je potřeba, řepkové pole, smrkový háj .. nejsem včelař, od toho jsou tu jiníí .. tu je jakýsi seznam .. https://cs.wikipedia.org/wiki/Medonosn%C3%A1_rostlina

    2ALL:) Pro připomenutí ..))

    KAREN
    KAREN --- ---
    ...plus pohanka a slez maursky, ostropestrec - ty jsou i hodne sikovny
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: loni jsem potkala nekde v samosce semena vcelniku moldavskeho,
    Dracocephalum moldavica - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dracocephalum_moldavica

    bohuzel mi to nevylezlo, ale zaujalo.)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    NYA: v přírodě najdeš i parazitické nebo jednostranně výhodné vztahy. můžou asi pramenit z nějakého typu nerovnováhy, ale ta z lidské perspektivy nemusí bý patrná. strategie virů nebo rakovinných buněk taky z pohledu hostitelského organismu nedává smysl, ale ony prostě nedohlédnou tak daleko, aby pochopily, že si ničí svůj svět, stejně jako to dělá problémy lidem.
    pro mě je to otázka měřítka. srnka taky není z vlka nějak nadšená a jeho přínos svému druhu úplně neocení. stejně tak my bychom vlastně měli být vděčni za válečnou mašinérii díky níž si teď můžeme povídat o zachraňování světa skrze distrubuovanou komunikační síť.

    náš svět je hrozně složitý, ale když se člověk zaměří na hledání patternů napříč měřítky, tak je vlastně elegentně jednoduchý.
    a udržitelná rovnováha nikdy není statická. život vždycky pulzuje a k tomu potřebuje dva protipóly.

    když pak vidím mezi politiky nebo manažery nějakého sobeckého psychopata, tak je mi ho spíš líto. někdo ty svině asi hrát musí, ale každý vědomý tvor si může vybrat světlou stranu síly a to je privilegium :)
    NYA
    NYA --- ---
    MARTHINEZ: to není :)
    ono je to s těma myslivcema tak, že nejenom střílejí, teda 'regulují stavy', ale starají se v průběhu roku o to, aby měli co regulovat a aby se srny přemnožovaly. při honech se neřeší, který kusy jsou jaký, postřílejí co jim přijde pod ruku. je to vlastně takovej chov.
    tak to je právě ta nerovnováha, o který jsem psala. moc srn, škoděj na zahradách, okusujou stromky a tak

    tady je moc pěkný video o tom, co se stalo, když nasadili vlky do oblastí s přemnoženejma jelenama .. jak to mělo dopad na celej ekosystém

    How Wolves Change Rivers
    https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam