• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: viz dendrobata, na hovna se pouzivaj komposty s vyssi teplotou. asi je mozny argumentovat proc to neslo, me teda obecne zajima spis jak by to slo. urcite bys musel nejak rozlisit material od nemocnejch lidi, kterej by se zpracovaval separatne. podobne jako od lidi na antibiotikach nebo antikoncepci. ale tyhle latky se nam zase vracej z prostredi, kdyz se jich do nej zbavujeme, takze pokud nekdy dospejem k pokrocilejsimu cyklovani, tohle budeme muset vyresit. jinak vetsina produkce antibiotik jde stejne primo do zemedelstvi, takze z tohohle pohledu jejich obsah v lidskejch hovnech neni uplne prvni k reseni.

    ale realisticky si dovedu predstavit, ze by se uplatnil zachod, kterej by dokazal vysusit a zavakuovat hovna, ktery by pak lidi vraceli v ramci nejakyho progresivniho CSAcka zpatky farmari :)
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: já ale neužívám antibiotika, antikoncepci, nemám choleru ani tyfus, jím kvanta vlákniny a minimum masa. Dokonce si dovoluji lobovat za rovnoprávnost mých hoven s fekálem družstevních jalovic. V nějakým díle od M. Kushiho jsem četla, že Japonci dováží německý hovna v kontejnerech a hnojí s nima pole, protože mají nedostatek živočišných hnojiv, ale nechtěj po mě, abych to dohledávala proč zrovna německý:D
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: v historii se lidské výkaly nikdy moc nepoužívaly...hlavně kvůli obavě z přenosu chorob, což bylo hodně běžné, všechny ty úplavice, cholery, tyfy...dnes se k tomu přidávají také léky a antikoncepce. S nimi si často ale neporadí ani běžná čistírna odpadních vod a pak se to dostává volně do prostředí...
    Dobrý kompost vyvine takovou teplotu (nad 55C), že by něco z toho mohl hubit, ale to musí být skutečně dobře založený a krmený kompost, ne jen "roh, kam sypu slupky a posekanou trávu".
    Na druhou stranu živočišná hnojiva mizí, tím jak se umenšují chovy a o to více se využívají průmyslová hnojiva. Což je škoda. Je to cenná komodita a koukal jsem, kolik by chtěli za valník kravské mrvy.

    VODA: tahání fekálií jako trénink?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: tak vymysli jak dobre vracet nutrienty zpet farmarum, ktery lidi ve mestech krmej. co navrhujes? me napada jen pristroj typu vakuovac hoven z filmu martan ;) pak si dokazu predstavit separatni svoz tohohle materialu a distribuci zpet do agrosystemu. no je to tema do budoucnosti vymyslet a realizovat pokrocilejsi odpadovy hosporadstvi a uzavrit linearni cykly.
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: můžeš je tahat v kýblech do aleje v rámci kung fu tréningu :)
    KUATO: technologie jsou super pohodlný, někdy už míň udržitelný, ale v našem případě je separační trůn nejlepší řešení, protože nejsme napojení na kanalizaci a nechceme investovat do drahé domácí čističky nebo lítat v mrazu na latrínu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: "sub toilets" = sun toilets.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA:
    KUATO: v takovy diy podobe se to da zrealizovat i bez separacniho trunu.
    Vyborne "edukativni" jsem to videl kdysi na jednom velkym festu v Portugalsku. Na malym prostoru nekolik desitek tisic lidi a dva typy zachodu: klasicky toyky, ve kterych bylo vedro a smrad na padnuti (vydobytek technologie zdravi Kuata) a druhy den kdo nemel stafle, tak to bez ztraty kvetinky nedal.
    A pak jejich vlastnorucne zbudovane "sub toilets", kde se prave separovalo - jdes se nejdriv vycurat a pak teprve na velkou. Komixovy navod na dveri ala "vhod si svoji lopatku pilin", zadny smrad, atd. Proste jasna volba :-)
    Tim chci rict, ze se to da i "doma" - jen proste oddelovat pri potrebe.
    A Kuato, ja rad rikam, ze dokud budeme splachovat pitnou vodou, tak nejsme civilizace;) ne, vazne, to je proste pruser mesta a celkove dynamiky velkych sidel. Ten zamer je kumulacni (vic lidi vic odmaka) a ekologie tim prorusta az ex post. Nakonec jak pise Voda, ze tim hnoji = napojeni na venkovske cykly. Co s chcankama ve meste...
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: souhlas, oddeleni moci od hoven je zaklad. jednou jsem byl u cloveka, ktery mel (spatne fungujici) chemicky zachod, ve kterym to bylo pokupe. panecku, to byl SMRAD, ze by jeden pad. ten by se dal normalne krajet a balit do igelitu a prodavat jako biologicka zbran. z predstavy, ze bych mel tohle v baraku se mi dela mirne nevolno.

    clovek si ale po takove zkusenosti uvedomi, ze cely vynalez technologii od splachovacich zachodu az po cisticky, kde se vykaly rozkladaji, je skvely napad, a je rad, ze nezije za krale klacka. proste, ne vsechno co lze, je nutno. je to jako v knize "plane rostliny k jidlu" - jo, blatouch se da jist. ale poseres se z toho, pokud ho snis vic nez hodne malo. ale to odbocuju zpet do konzumniho mainstreemu, za coz se omlouvam :o). abych si spravil reputaci - mame doma venkovni zachod po babine, ktery uzivam s vyjimkou zimy (prevence hemeroidu) cely rok, kdyz jsem venku a neco susnim na dvore - je to rychlejsi, nez lezt do baraku. nicmene pri predstave, ze bych musel ven v zime, kdyz jen utikam na par minut od jineho tepleho telicka, jsem rad za technologii :o).
    VODA
    VODA --- ---
    ZATAMOKO: Setkala jsem se s tím v obou podobách, ale v té separační jsem viděla mnohem víc výhod. Když se míchá tekutý a pevný, tak z toho vznikne kejda. Manipulace a další využití je pak omezený. Sama jsem byla překvapená, když jsme začali separovat, že samotný hovna smíchaný s pilinama nebo slámou vůbec nesmrdí, rychle vysychají a za pul roku v půdě vytvoří solidní základ zeminy. Podle mě by to s močí nešlo. Navíc naředěná s vodou vytvoří dobrý hnojivo ke stromům a na trávu. Samotná konstrukce záchodu je sice složitější a hotový produkty na trhu jsou drahý, ale ve své podstatě stačí jenom ta separační vložka do mísy/kýblu a pak si nějak poradit s hadicema a sběrnýma nádobama:)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODA: jo to jo, spis jsem mysle, ze se v nem zachytava moc i hovna :)
    Vyssi frekvence vynaseni je jasna.
    Ikdyz jsem kdysi videl nejakej nakres, kde byla sberna nadoba ve sklepe a podstatne vetsi.
    VODA
    VODA --- ---
    ZATAMOKO: pilinák v domě vynášíš co dva týdny, prostě se plní často, je to vymezený kýblem
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODA: ja myslel, ze pilinak je i v dome na vse.
    VODA
    VODA --- ---
    TINNWIENLHAIN: a ten ventilátor stojí: při malém výkonu 30,- a při velkém 60,- za měsíc
    VODA
    VODA --- ---
    TINNWIENLHAIN: Základ je oddělit tekutý a pevný materiál. Amoniak v moči se rozkládá, smrdí a moč brání vysychání hoven. Hovna pak zasypáváš pilinama, nařezanou slámou. Moč se 1:8 ředí s vodou a hnojí se tím tráva, stromky. Chceš mít kompostovatelný záchod venku nebo v baráku? My máme villu 9000 v domě a kompostovatelnou kadibudku venku. Potom doma neřešíš bordel kolem záchodu z pilin. V separačním WC je ventilátor, který vysouší. Rozložitelný pytle s pevným materiálem kompostujeme v samostatné jámě a zasypáváme posečenou trávou, senem, hlínou. Do budoucna plánujeme osadit jámy keřema, stromkama. Podle mě je ideální mít letní a zimní variantu. Kompostovatelnou venkovní toaletu a separační WC v domě, pokud na to jsou finance. jinak se dá i vnitřek vybavit kýblem a sypat :)

    EcoShop - Detail - ...inspirace přírodou
    http://www.ecoshop.cz/vyrobek/399/_separacni-toalety/
    TINNWIENLHAIN
    TINNWIENLHAIN --- ---
    Dokázal byste někdo jednoduše a rychle vysvětlit princip kompostovací toalety?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TINNWIENLHAIN: To nevadí
    TINNWIENLHAIN
    TINNWIENLHAIN --- ---
    Tak včera jsem vysadila mraky semen a dnes v Praze sněžilo, jako pěkný no.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KLATIC: Prijde mi že ty nashi hrušně (Pyrus pyrifolia) jsou celkem perspektivní stromy na menší i velké zahrady, působí dost zdravě a vitálně a choroby na ni zatím nejdou
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    DENDROBATA: mame hrusku kousek od nich...tak uvidime jak si poradej :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KLATIC: u tech Nashi hrušní se mi osvedčilo opylit to jinou hrušní, tedy jsem ustřihl větev z Konference .. strčil do sáčku a omydli s ní pak tu nashi
    WASPER
    WASPER --- ---
    KLUZAU: Nedelal bych si s tim ani ty nejmensi starosti. Kdybys mel extremni obavy muzes si udelat zvysene zahony a zeminu+hnuj si dovezt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam