• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TADEAS: Před rokem jsem byl na semináři o agrolesnictví na ČZU ... snad se hnou ledy a půjdou dotace i na zakládání agropastorálních systémů
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TADEAS: Takže skrz úvěry? ... U nás celé zemědělství dost pokřivily dotace takže spíš sledovat dotační tituly a umět v tom chodit ... Už jsme to s kamarádem řešili, zalesnit pastvinu ovocnýmy stromy přijdeš o dotace na pastvu nebo sečení, i když te trávy bude pořád stejně nebo o 10% méně .. nikomu se do toho nechce skrz ty peníze pač nehospodaříš s tím co vypěstuješ ale s tím co dostaneš na dotacích .. pak to soused co seče louky celé vesnici vozí k lesu nahromadu zetlít ..

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DENDROBATA: pokud to beres na zahradni rozmery tak asi jo. me nejak zajima spis to uplatneni ve vetsim. temhle typek to docela financuje pres banky, coz mistnim socialistum asi nebude po chuti, ale rikal, ze pokud nebude zasadni problem, melo by mu to financne dobre vyjit. pred par lety byl realitnim maklerem, zmenil profesi na chov zvirat v agrolesnickym sadu .)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TADEAS: Když to převedu do našeho měřítka, chce to souseda s tadytou technikou .. Jenom to nářadí za traktorem bude za statisíce .. takže najmout nejlépe někoho kdo už v místě hospodaří .. pak si jen pořídit malej traktor se sekačkou a popř s obracečkou na běžnou údržbu ..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OGMIOS: a pak bys to mylcoval rucne a okolo sekal kosou? :D nevim jak konkretne to dela v tomhle videu, ale tu svoji farmu si namodeloval, vytycil si tam keylajny a pak mu to fyzicky vyznacil gps navadenej traktor :) to je super technika, ruco je mozny vsechno, asi pak jde o unosnost prace na nejaky skale a jestli potrebujes managovat farmu nebo mas dva mesice volno na sazeni.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: moc pekna technika :))) akorat ze letos jsem za 2 mesice a kousek v lese zasadil skoro 30000 stromku veskrze jen se sazecem. S tim ze jsem dal i 1500 stromku za den(7hod prace). Ja bych to moc technikou nekomplikoval. Ikdyz ten rozmetavac stepky je dobrej na velky plochy :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    Permakultura (CS) - Tradiční léčivé byliny a jejich praktické využití - Kurzy, setkání, pozvánky
    http://www.permakulturacs.cz/event/433/tradicni-lecive-byliny-a-jejich-prakticke-vyuziti
    Naše osvědčená a zkušená lektorka Alena Gajdušková vás v intenzivním jednodenním kurzu seznámí s bylinkářskými a léčitelskými dovednostmi našich předků. Nenechte si ujít!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How to Plant 10,000 Trees
    https://youtube.com/watch?v=xP2lMpDQ6gk
    ARZA
    ARZA --- ---
    Netušíte někdo, zda existuje přípravek, kterym bych mohla vymýtit z květeny a hlíny na terase nosatce, aniž bych si otrávila kočky a všechen hmyz v okolí? Počítám, že bych ho aplikovala až na podzim, nebo klidně začátkem zimy, ale potřebuju, abych tím na jaře už nedělala žádnou škodu.
    Opakovaně jsem zkoušela s poměrně důslednym dodržením návodu hlístice Heterorhabditis, ale bohužel bez úspěchu. Stálo mě to akorát prachy a nosatci se vesele množí dál:(
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Na recyklaci je PVC horčí, ne že to nejde než třeba ten PP, ale na rozdíl od něj se dá bez problémů lepit a to je u mě ekologická vlastnost (místo výměny kus za kus). Dále v některých fyzikálních vlastnostech je nenahraditelný. Ale je pravda, že pokud to jde tak by se měli používat materiály méně škodlivé. Nicméně PVC je podle mě lépe recyklovatelné než jeho náhrada termoplast už důvodu toho že má značku k recyklaci nebo jak se tomu nadává.
    A není hadice jako hadice.. Mám (podle mě PVC) sací hadici k vodárně a ta má atest nezávadnosti pro nemocnice, školky,... Hadice je celou dobu v chladu ve tmě. Na druhou stranu zahradní hadice hornbachu, co je na slunci stále pod tlakem z řádu na konci uzavřena kropítkem, může bejt ve večerních hodinách solidně toxická.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    No nečekal bych, že se tu bude taková věc tak rozmazávat.
    EXCITE: tak vím, že jsem ti slíbil zdroje, ale nemám energii abych věškeré informace co píši dokládal ještě odkazy, pokud chceš sám si s pomocí googlu, či na veronice toho najdeš mraky.
    Problém je, že není ftalát jako ftalát a není plast jako plast. Vázání ftalátů v petce a v pvc je řádově jiné. Stejně tak by se měli používat méně škodlivé ftaláty do petek, kde to přijde do styku s potravinami. Některé se dokonce dávají i do hraček pro děti.
    Ftaláty z petky budou pravděpodobně celkem slušně vázané a pokud bude přepravce i prodejce skadovat petku s vodou tak jak má, tak by se toho mělo uvolňovat relativně málo. Problém je v tom, že to nikoho moc netrápí a na správné skladování se kašle.
    Ty ftaláty v měkčeném pvc(zahradní hadice) jsou zase vázány celkem špatně a činí poměrně velký procentuální obsah, uvolňují se celou životnost výrobku ať do vody, slin, či potravy. To se dá snadno dohledat.
    PVC je jinak špatný plast z více důvodů, už jeho výroba zvláště v čr probíhá dnes už překonaným způsobem a uvolňuje se při jí rtuť to životního prostředí, panuje určitá snaha ekologických organizací nahradit PVC lepším plastem a to PP(polypropylen). Některé automobilky například přešli v rámci ochrany životního prostředí právě na PP, ale jsou to spíše ty luxusnější značky. :)
    Dále PVC se nedá recyklovat, někde se uvádí, že to jde, ale velmi špatně, tak se to nedělá. Je to asi z plastů co lidé vyrábějí nejhorší typ plastu, ale je levný a velmi rozšířený.
    Ale tak používejte si co chcete, jen mi přišlo, že by někdo mohl ocenit i trochu informací.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    GRETKA: aby bylo jasno, já tady neobhajuju ftaláty:)
    Tvrdil jsem že z PVC hadice jich neuvolňuje toik,že by to měl stát za zmínku.
    Co se tak koukám, tak endogenní distruptory jsou pouze některé z nich(nevím, teď jestli jsou to zrovna ty z těch hadic;)
    Takže přímá úměra ftalát-endogenní distruptor,také nefunguje...ale už toho asi nechám,zas tolik času nemám :)
    ftaláty - Arnika
    http://arnika.org/ftalaty

    GRETKA
    GRETKA --- ---
    EXCITE: problem tedle jedu je take v tom, ze nejde o jed ve slova smyslu podle Palaracelse - koncetrace dela jed; jde o endokrini distrubartory - prelozeno do cestiny latky co se chovaji jako hormony v lidskem tele i kdyz hormony nejsou, tudiz muzes mit minimalni zvyseni koncentrace a mit efekt nebo mit masivni zvyseni koncentrace a efekt skoro zadny, protoze hormonalsi system ma casto negativni feed-back (pri masivnim prisunu hormonu se ti cesta sama vypne). Ta prima umera je v tomdle pripade mimo. Casto taky, muzes mit stopove prvky jednoho - zadny efekt, pridas druhy porad ve stopovem mnozstvi, treti, 4ty... exponencialne se ti zvysuje dopad. Vi se o tom uz par let, treba dvacet ale u plno veci jsme porad na zacatku; EU zakazala bisfenol A tak 2 roky? nazpatek, tak se misto nej pouzivaji jine bisfenoly, ktere prave kdyz namichas tak je to jeste vetsi mazec nez kdyz mas jenom BPA...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: S kelímkem bys měl být v pohodě - to je PET, ten by při normální teplotě vůbec neměl ftláty uvolňovat .)
    jen tak na rychlo, koukám,že za zdroj maj tu Veroniku :)
    polyethylentereftalát (zkratka PET), ze kterého jsou vyráběny nápojové láhve – PETky. Polyethylentereftalát je organický polymer, skládající se z monomerů ethylenu a tereftalátu pospojovaných pevnou chemickou vazbou. Ftaláty tak do nápojů v PET-lahvích nepronika
    Ze kterých plastových obalů se uvolňují ftaláty? – ekoporadna.cz - Wiki
    http://wiki.ekoporadna.cz/...3%BDch_plastov%C3%BDch_obal%C5%AF_se_uvol%C5%88uj%C3%AD_ftal%C3%A1ty%3F

    Stejně tak si myslím,že s tím oblečením - to taky nebude z PVC :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: nemám. mám poctivý dubový parkety. ale někdy nosim funkční hadry, umělý hedvábí, piju z kelímku.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: No není. Ftáláty by měli být velmi omezeně rozpustné ve vodě,takže riziko,že se otrávíš zálivkou z hadice neexistuje.
    Co tak čtu,tak se spíše otrávíš tou plouvoučkou...máš doma? :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: to, že se nečím otrávíš pomaleji než jiným způsobem neznamená, že to první není jedovatý. taky sorry :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: Mno, já si něco načetl, mezitím a zdá se že má větší problém ten kdo používá kosmetiku, kdo má doma pvc podlahu(plovoučku) , než ten kdo má hadici z měkčenýho pvc..
    Tedy že způsobu jak do sebe potenciálně dostat nějaké ty ftaláty je mnohem více s větší pravděpodobostí něž zálivkou hadicí z měkčeného PVC. Sorry ..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETER_PAN: duvod,chytroline?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EXCITE: tak o
    skodlivosti ftalatu a uvolnovani ftalatu toho bylo napsano dost. Staci pohledat,nebo at budu moct tak sem neco hodim.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: LINKOS: Já bych to poprosil nějak inteligentně odzdrojovat a ne tyhle "jedna paní povídala"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam