LINKOS: moje mala zkusenost s parazity je, ze vetsinou maji jeden rok velke posezeni a nadlabnou se a dalsi roky se sami zredukuji, protoze by pak nemeli co uz jist. Mela jsem takhle msice, kdyz mne fakt fakt stvali, koupial jsem na ne berusky, ale v zasade vysledek byl, ze mi berusky odletly :)) a par msic zustalo, protoze priroda takhle funguje, hleda se rovnovaha. Nejake ty molice jsem taky mela a to same, prvni rok katastrofa, sezrali do posledniho listu u papriky a rajcat, druhy se taky objevili ale v podstatne mensim poctu, treti zase mensi pocet. 2017 bude ctvrty rok, cekam dalsi zlepseni nebo novou invazi :DDD
Koukala jsem na film Guerre des graines = Valka o semena - dokumentak z roku 2014, kdy v EU byl lobbing na kapitalizaci 100% vsech semen zemedelcu... nakonec to neproslo a zakon nevysel. V ramci toho dokumentu, je tam vyklad jednoho pestitele obili-pekare, ktery rika, ze na jeho poli je cca sto ruznych druhu obili, ze pestuje bio, protoze tim, ze ma sto ruznych druhu obili, tak kdyz jeden druh, rekneme spaldu, napadle nejaky parazit, tak nez najde jine steblo spaldy tak musi "ujit" treba metr a tudiz i kdyz nejake skudce ma, tak jde o ojedinele napadeni a neprenese se to na cele pole, tak jako kdyz jde o monokulturu.
Vetsinou stare odrudy byvaji odolnejsi proti parazitum.
Takze moje doporuceni co se tyce kapusticky :)) :
1/ vzit si starsi odrudy a ne lambda odrudu, nejhorsi jsou F1 generace ;)
2/ zaseti vice odrud na to same pole
Na semena bych se podivala sem -
http://gengel.cz ;) Moje zkusenost s nimi je nulova, avsak urcite se zde najde nekdo kdo ti povi ;) Je to prvni odkaz v zahlavi.