• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: to s temi seminky mi vysvetli, vim o nekolika iniciativach co to delaji,chces rict,ze gengel je ilegalni?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    CUKI: nojo, ale to je třeba řešit na evropské nebo ideálně celosvětové úrovni. pokud se zruší dotace v jednom státě, ostatní ho převálcujou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Já nevím proč by vlastně měli být vůbec jakékoliv dotace. Měla by se spíše řešit příčina proč ty dotace jsou potřeba a ne to pak sekundárně nějak bastlit.
    Vždyť je úplně u pr... jestli budou stát brambory 10 nebo 20Kč. Důležitý je zjistit proč je to jinde levnější.

    Osobně jsem pro to aby se doprava čehokoliv razantně znevýhodnila-zdanila. Pak se tady nebudou dít věci co likvidujou nejen naše zemědělství. Soustředit se na to aby se lidé naučili brát nejprve ze svého okolí. Tím sice stoupne cena, ale i kvalita potravin, protože bude lepší kontrola. No a u těch nemístních surovin se to taky moc nepozná.


    LINKOS: Ano to máš pravdu, ale to funguje jen v krátkodobém horizontu. v EU se to dělá víc složitě, ale za to mnohem víc neprůhledně. A pak se ty následky taky mnohem složitěji napravují.

    Například v EU prošel zákon, který znemožňuje použití tvého osiva a nahrává tak monopolnímu subjektu (který ani není z EU), jako by se nechumelilo.


    OGMIOS: U nás je problém, že díky komunismu a restitucím se nedostala půda k těm kteří by na ní hospodařili. Několik desetiletí se dělala hromadná družstva, která vzdalovala půdu z okolí malých zemědělců. Ti díky tomu prakticky zanikly. S tím ale jen tak nic nenaděláš. To bude chtít zase mnoho desetiletí než se to vrátí do přirozeného stavu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: asi to jinak nepujde nez opravdu nejakej cas mit 2 druhy dotaci. Ale stejnak osobne za nejvetsi problem povazuju ze obri podniky drzej moc pudy a nezbejva na ty maly. To se ale jen tak nenapravi. To by musela probehnou dalsi totalitni revoluce ktera bez milosti provede kolektivizaci na ruby. Jak jinak bojovat proti moci penez?
    NYA
    NYA --- ---
    OGMIOS: já nevím, co ještě vymyslí zemědělci, kteří se tí skutečně živí ... pro mě dávala smysl varianta (aby to prošlo a teda nikou se nelezlo do zelí), že by mohly být dva typy dotací - že by se pro malý zemědělce rozdělovaval zvlášť jinej balík peněz, podle jiných kriterií.
    teď se rozdělujou peníze podle počtu hezktarů obdělávaný půdy, což je výhodný jenom pro velký vlastníky, a malí zemědělci nemají adekvátní podporu.
    rámcově je myšlenka asi taková, že by dotace měly být vázané na tom, jak se s půdou zachází, a ne na to, kolik jí je. (resp., aby byl brán zřetel na obojí, jinak by to v lobby nemělo šanci projít)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Kdyz by se rozdelila CR kazdymu stejnej kus tak mame kazdej asi 7hektaru. Z toho uz by se dalo zit sobestacne. Co ale dal?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Tim jako jestli nekdo premejslel jak by mel vypadat ideal. Kolik hektaru vlastne clovek potrebuje aby byl sobestacnej a kolik potrebujes vydelat abys mel na moderni konzumni zivot ktereho se uplne nikdo nechce vzdat.l?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A vymyslel uz nekdo rozumny reseni jak narovnat zemedelstvi? Zrusit komplet dotace? Zakazat velky vlastneni pudy? Nebo jak vlastne ven z tohohle srabu kdy bohatej ma a chudej dre bidu?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: uplatit evropsky parlament je obtiznejsi nez uplatit cesky. To je jeden z duvodu proc nam tu vsude neroste gmo kukurice a soja,ale jen babisova repka. Viz uplaceni indickeho parlamentu monsantem.
    NYA
    NYA --- ---
    CUKI: proto je dobře, že vznikají takovýhle iniciativy, které donesou hlas zemědělců od záhonu až k rozdělování dotací .. ono to není vždycky tak, že by se nechtělo to dělat správně, ale od stolů v praze nebo v bruselu až k těm záhonům prostě nedohlédnou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Naopak protože, takhle by každej viděl, za co lobuje. Zatímco v EU se ty zákony a dotace dělaj víc anonymně, protože je to daleko z očí. De facto nad tím nemá nikdo kontrolu.
    Druhá věc je to, že čím víc peněz od čím víc lidí se bude rozdělovat, tím více se bude plýtvat.
    V zemědělství je imho problém v tom, že se nepěstuje to co je potřeba, ale to co je díky dotacím nejvýhodnější. Díky tomu dochází k nestabilnímu trhu a přebytky co se vyhodí by dokázali uživit celou Afriku
    NYA
    NYA --- ---
    CUKI: nechci tu rozvijet diskuzi ot, jenom chci rict, ze si myslim, ze do tri let zustane eu porad v podobe, jak ji zname. a taky, ze kdyby sly dotace ze statniho rozpoctu a ne z eu, davno by se nastavil system pridelovani tak, ze by vsechno dostaly babisovy velkostatky a ostatni mensi by meli leda moznost mu svoje pozemky odprodat. imo
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    How To Decolonize The Permaculture Movement | The Huffington Post
    http://www.huffingtonpost.com/tobias-roberts/how-to-decolonize-the-per_b_14501784.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: osobně doufám, že do té doby už EU nebude (alespoň tak jak ji známe)
    NYA
    NYA --- ---
    ve Středohoří vzniká nová občanská iniciativa, která má za cíl chránit půdu a ovlivnit mainstreamové zacházení s ní, aby s ní bylo zacházeno odpovědně a aby nebyla nesmyslně vytěžována.
    chtějí to udělat hlavně tak, aby byly změněny systémy dotací, které jsou výhodné hlavně pro velkozemědělce, a malí zemědělci, kteří mají tendenci starat se o půdu a zlepšovat ji, jsou z téhle podpory buďto vyřazeni, nebo se musí zaměřovat na pěstování takovým způsobem, který jim primárně nevyhovuje.

    vyplnění tohoto dotazníku bude mít vliv na podobu dotací pro období 2020-2025.
    může ho vyplnit kdokoli (i ten, kdo není zemědělec) a je důležité, aby ho vyplnilo co nejvíc lidí, jako jsme my

    EUSurvey - Survey
    https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/e91ba0bf-c5d1-49ac-a71e-45441758180d?surveylanguage=CS


    prosím vyplňte a i dál šiřte.
    pokud byste se chtěli zapojit nebo být v mailinglistu a dostávat informace, ozvěte se v poště a já vám dám kontakt. iniciativu podnítil Šíma z farmy na cihelně v Solanech
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Ahoj, nema nekdo seminka divokych rajcat? / Praha a okoli/ Driv nez objednam z potravinove zahrady.. jsem uz 2tydny ve skluzu
    A jeste lichoreruchu shanim. Prachy/ bart cokoli. Diky moc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    S Českým spolkem pro agrolesnictví do Francie - Asociace soukromého zemědělství ČR
    http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/s-ceskym-spolkem-pro-agrolesnictvi-do-francie.html

    petidenni akce spolku pro agrolesnictvi v kvetnu - vyjezd do francie a prohlidka ruznejch agroles systemu
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    CUKI: díky za tip. Budou schované ve starém zděném kurniku, tam nesvítí, ale asi tam bude mrznout. Takže zatím paráda. Teď ještě jak dostat všechnu vodu na jedno místo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUSICEK: Zmrznutí nevadí, i když dlohodobě to dobré není, ale bacha na slunce. IBC jsou vyráběny z bezpečnostních důvodů jako mrazuvdorné. Nicméně na zluníčku za pár let ten plast skřehne

    V praze co vim jsou IBC na klíčově a kačerově.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KOUSICEK: Mám letošní zkušenost se skruží-nevypustili jsme, jen jsem v zimě prosekal led a hodil do díry kus dřeva-nepraskla :)
    ZORB
    ZORB --- ---
    KOUSICEK: Mám letošní zkušenost se zamrznutím.. Na podzim sem IBC nádrž vypustil a někdo mi jí zavřel. Pak přišla obleva a nádrž se naplnila až po okraj v pak zmrzla, mám ji v hliníkový kleci a krom úkapu na spodní výpusti, se nic dalšího s ní nestalo. A to je v ní už nějakých 800 litrů napuštěno a drží...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOUSICEK: abys to nemusel vypoustet tak asi jedine zakopat nadrz. Ibc mame jednu + sud a loni to bylo dost na knop,letos budu pridavat ibc. Ty sudy maj asi 100-120 litru,ibc 1000. Jako zalezi kolik toho chces zalevat. Vypoustel jsem to po sezone do zahrady. Uz ted mam v nadrzi pres 500l
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam