• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New Open Source License Fights the Enclosure of Seeds | P2P Foundation
    https://blog.p2pfoundation.net/new-open-source-license-fights-the-enclosure-of-seeds/2017/05/05

    OpenSourceSeeds hopes that plant breeders will use its license to protect access to new crop varieties, eventually producing a new sector of open source seed production. The group’s website invites breeders and seed distributors to register on its database so that buyers can discover where they can purchase open source seeds.

    OpenSourceSeeds explains that its agenda is to promote food security through seed diversity; restore crop seeds as a common good; and assure free access to seed (meaning, no legal restrictions on use; seeds can still be sold).

    It envisions a more ecological approach to farming rather than the monoculture crops of industrial agriculture. It wants to develop and promote a diversity of crop types, and promote varieties with ecological potential for niche locations and landscapes. All of these goals require a non-private, commonly owned seed sector where private profit is not the primary goal.
    WRANIMIR
    WRANIMIR --- ---
    Zdravím vespolek, mám dotaz ohledně jabloní. (a omlouvám se těm, kdo jej čtou podruhé)

    Sháním něco, co by ideálně chuťově připomínalo Red Chief, Starkrimson, Red Delicious či Gloster, nemusel jsem kolem toho každý týden běhat s jiným postřikem (mám to daleko) a přežilo to pohodlně v následujících podmínkách:

    440 m n.m.
    cca 800 mm srážek
    cca 6 C průměrná roční teplota, v zimě i přes metr sněhu
    půda fluvizem, jemnější štěrkopísek s cca 15-20 cm humusového horizontu nahoře, původně říční naplavenina.
    Niva, potenc. záplavová zóna, cca 2 m nad řekou, podhůří Krušných hor
    Částečné zastínění ze západní strany, jinak celý den slunce
    Vítr mírný, nebo žádný, je to ďolík mezi lesy

    Nějaká doporučení na odolnou a dobrou odrůdu na podobné místo?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    VEVER: Někdo u nás vyséval - poptám se, jestli mu nějaké nezbydou.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Nevíte náhodou kde by šlo sehnat sazeničky divokých rajčat? Nejlépe Praha nebo Písek.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUATO: Jako jo, já spíš jenom trochu srážím tvůj optimismus...aby si někdo kdo do toho moc nevidí, případně nemá česnek na ideálním místě nezničil svoje opečovávané tři trsy :) Protože to že to tu rostlinu oslabuje je fakt.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VEVER: nezapominejme na to, ze medvedi cesnek je kurevsky plevel, to zaprve :o). a dale - urcite nejake listy dorostou i dodatecne, a pak - predpokladam, ze hlizka neslouzi jen ke skladovani "zasob", kterezto se vsechny ziskaji z fotosyntezy, ale ze cast papani si vezme i z pudy.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUATO: No, je možné že měly v cibulkách zásoby ještě na jednu sezónu, nebo si stihly něco trochu vyrobit před sklizením...nemusí to nutně znamenat že by tenhle systém byl dlouhodobě udržitelný.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRNOUS: ja si predloni prinesl par drnu z mista, kde roste hodne a i kdyz jsem to loni oholil do mrte, tak to bez problemu prezilo a letos jsem koukal, ze uz bylo spousta listecku zhruba v polomeru pul metru kolem puvodni zasadby. takze zadne srani s mladou pani.. :o).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S miminkem, ženou a koněm se přes Karpaty vrátil k českým kořenům | eMontana
    http://emontana.cz/ondrej-landa-sobestacnost/
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    OGMIOS: diky, po tom presně jsem pátral - po empirické zkušenosti jak moc mohu rostlině (z jedne cibulky) sebrat listí, aby se dožila dalších let :)

    já je mám zasazený ve skupinkách po 3-5 cibulkách, skupinky jsou od sebe tak 5-10 cm, ted jak se to olistilo, to ale vypadá jako jeden velký trs :)
    na rozmnožování vysemeňováním česnek u mě zatím nemá moc šanci, utlačuje ho jiný plevel (vrbina penízková, barvínek menší, kontryhel), budu mu muset zvětšit životní prostor ..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MRNOUS: a jestli mas tech 30 v jednom trsu tak je lepsi to trochu naredit. Dat tak 3-4 a 10cm vedle zas.rychlejc se to pak rozsiruje z semen na plose. Je lepsi kdyz seminka nemaj moc konkurence od jinych rostlin. Me se pekne rozsiruje pod liskou kde vetsinu jine vegetace vytlaci tlejici listy a na jare ma cesnek prostor.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MRNOUS: ja nechavam kazde rostline aspon 1 list aby mela z ceho brat energii. Musi taky jeste vykvest a vysemenit se aby se cesnek rozrustal.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MRNOUS: Tak, nevím jak moc to může obrážet, ale skoro bych čekala že spíš moc ne a pak by bylo vhodné otrhat z každé rostliny jenom pár listů...aby měla čím udělat zásoby na příští rok.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    trapny dotaz ohledne medvediho cesneku - mam trs medvediho cesneku z cca 30 koupenych cibulek, zasazenych na podzim 2015. loni na jare mi pekne vyrostl (a kvetl), ale nesklizel jsem. letos uz je zase pekne olisteny .. muzu sklidit vsechny listy, aniz bych ohrozil zivotaschopnost tech cibulek do pristiho roku a nebo mam sklidit jenom cast? nebo to doroste? jak to funguje? :)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Ahoj, kdyby vás někoho zajímal seminář na téma propojení sociální práce a zemědělství, tak vás zvu - sice to je biodynamické zemědělství, ale já v tom moc rozdíl nevidím, jako v přístupu k Zemi, k přírodě... budou přednášet lidi, co se tomu dlouhodobě věnují a je možné se na ledacos vyptat (jak trvale udržet soběstačný statek, život v komunitě, život v komunitě s lidma s postižením, zkušenosti s KPZ...)
    Agroakademie MUDr. Kampelíka - Aktuality
    http://www.agroakademie.cz/studium/aktuality
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    VODOMERKA: výzkum ani ne, ale je to ops a posláním je zachování starých odrůd. právně to z pohledu semenářského zákona je celé na hraně. neplatí se za osivo, ale jakoby jen manipulační poplatek, navíc je tam ta klauzule o vracení rozmnoženého osiva zpět. kde není žalobce není soudce, ale třeba ve francii se stejnou politikou měl a má obrovské problémy a existenční ohrožení pokutama atd Association Kokopelli.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    zkousel nekdo pestovat merlík čilský?
    IVA
    IVA --- ---
    LIDDA: Tak to me pobavilo:-) Naštěstíti moji nemaji kam utéct. Okolo je pole a silnice. Nicméně nic je nezastaví. Prochází plotem k ovcim na pastvu, na za zahrádku, jsou jak bojové komando, ale jak se neco sustne, hned se leti schovat k husam. Bohuzel s nástupem jara se zvrhli a soustaji mi jednu husu, která se jich uz bojí a houser si spis hlida favoritku. Dokonce lezou k sedicim husam do husniku a je sranda pozorovat, kdyz tam houser vleti a vyhazuje je okynkem ven:-) Běžci jsou proste super a rozhodně tak cistou zahradu jsem neměla:-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    XL1: ale plot staci i nizkej, treba metr. Moc nelitaj vetsinou ikdyz vyjimky se najdou.
    XL1
    XL1 --- ---
    LIDDA: Tak to jsou super zprávy...každopádně chodit po zahradě a stříhat slimáky by mně nebavilo. A už teď sem jnich tam načapal fůru-navíc lezou kočkám do žrádla a deštivé počasí jim přeje ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam