• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LEJIMADA: slepickam taky doprejte nejake maso, hlavne v zime, kdy nejsou broucci a zizaly, potrebujou to ;) UnO je krasny kraj, znam :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Nicmene slamou jsem hlavne zakryl koprivy abych se jich z toho mista zbavil. Sice prorostly ale staci zatahnout lehce a uz lezou metry korenu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: no zatim tam moc nepestuju. Neco malo jsem tam mel a spis si overoval jak to funguje co nejmin zasahove.
    Hlavne jsem tam probral ovocnou dzungli vlastne furt probiram a snazim se vytvorit organickou vrstvu nahore. Mam tam stodolu slamy tak jsem rozlozil par baliku a nechal to pracovat posledni 2roky. Jinde jsem zkusil piliny a ty za ty 2 sezony udelaly peknou pudu. Ta slama se tak rychle nerozlozila jeste.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LINKOS: Já ti linkoval konkrétně toho Marka Prchala, ten byl k naší záležitosti :) ten úvod je mimo.
    NYA
    NYA --- ---
    A rozloha - tohle je mala zahradka a ja se rozhodla to delat jinak nez driv, kdy jsem se snazila obdelat docela velkou plochu v kazde sezone.. Ted chci jit zahon po zahonku, kazdej udelat co nejlepe a pak zalozit dalsi.
    Mam tu moznost pracovat i s vetsim pozemkem nekolik hektaru, mam ale maly dite, tak se ted vic soustredim na nej. Uvidim, jestli mi to neda, az si tam postavime typi, neco asi taky vymyslim:)
    NYA
    NYA --- ---
    OGMIOS: diky. Udelat novou hlinu urcite budu, to uz vim, ze je prvni, co se musi:)
    Ted ale potrebuju presadit byliny, tak na to koukam, do ceho je chci vlastne dat.. Myslim ze by se dost hodilo vzit si par kybliku puvodni hliny, je to ale pres sto kilometru..

    Co tam pestujes, na te chate?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EXCITE: uvodni odstavec z toho permawebu mi prijde docela zavadejici,jednak jake fekalie? Lidske,konske,psi,kocici kravi?
    Kde vzala ze vajicka skrkavky preziji kompostovani?
    Jako rozumne reseni mi prijde dat jednoduse psi a kocici na jiny kompost a pouzivat to pod stromky a okrasne zahrady
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LINKOS: Tak jsem si k tomu něco našel..
    KOMPOSTUJ.CZ: Otázka a odpověď
    http://www.kompostuj.cz/index.php?id=162&backPID=107&tx_faq_faq=18
    a pak tady ještě příspěvěk http://permaweb.cz/xn/detail/5267424:Comment:59370
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EXCITE: mluvi se o prenosu chorob,tedy spise parazitu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LINKOS: Jakej je problém s kočičincema a psincema v normálním kompostu?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: pred asi 2 mesici jsem zakladal zahonek tak ze jsem ztrhl drn rycem, dal tam nejakou posekanou travu, neco lechce zetleho kompostu a na to karton. Vcera jsem ten karton sundal, skoro zadny plevel,sem tam jeste nerozlozene misto,ale jinde krasna hrudkovita zemina. Ale je pravda,ze tam bylo mraky zizal uz kdyz jsem strhaval drn,urcite je ale jeste podporim worm-tower a mulcovanim.
    Dalsi zahonek pro dyne jsem ted plosne posypal posekanou travou,na to slamu a v mistech kde budu dazet dyne jsem to rozhrnul udelal kupky kompostu,co po sazeni taky zamulcuju.Vypada to jak z ucebnice permakultury,tak jsem zvedav.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: zaprvy kdyz uriznes koren pampelisky tak vyroste znova.
    A ohledne jilovite hliny...zalezi jak moc se s tim chces napracovat. Pokud je moc tezka a hodne slepena k sobe tak muzes dodat par tun pisku, hodne organiky a dobry by bylo taky dreveny uhli. Zalezi na jak velky plose to chces delat.
    Ja mam jilovitou pudu na chalupe. 30-40cm pod povrchem uz to ani zemni vrtak nevrtal bo to bylo jak kamen. Polozil jsem na to nekde piliny a nekde slamu a ted po 2letech to je na techto mistech uz o necem jinym. Aktivita zizal a jinych organismu tu pudu prokyprila. Takze budu vrstvit dal. Neryju, nemicham jen vrstvim. Nicmene nejvetsi hrozba bezorebniho jsou hryzci. Milujou mulcovane plochy a skodej neskutecne. Ty mam doma na zahrade. Proto to chce prizpusobit svym podminkam.
    NYA
    NYA --- ---
    Rikala jsem si, ze az budou zahony zalozene, mohla bych misto pleti tech pampelusek je odriznout a koren nechat, aby v hline zetlel a tak ji nadlehcil
    NYA
    NYA --- ---
    Poradili byste, jak nadlehcit jilovitou hlinu?
    Mam novou zahradu, je tu jilovita mokra tezssi hlina, prorusta pampeliskama, nejakyma fialivyma kytickama a brslici, vsechny maji velke koreny, tak to priroda dela spravne, aby ji prokyprila.
    Ja bych to potrebovala udelat rychleji, tak nevim, jestli do hliny pridat pisek?

    Predtim jsem mela uplne jinou hlinu, suchou piscitou na piskovcovem podlozi v kokorinsku, ted uplne jinou na cedici v doupovskych horach... Tak s tim nemam zadnou zkusenost.

    Budu rada i za dalsi tipy, co na takove pude dobre roste a tak..
    KAREN
    KAREN --- ---
    u nas v hospode taky bejvalej funkcionar jzd hlasil moudra typu, ze to by byl blbej, kdyby s tema pet flaskama chodil do kontejneru (v jeho pripade asi 200 m), takze to rve do kachlaku. samozrejme. ani jsem se neptala, jestli vyrabi cesky brikety nebo to tam rve jen tak, na prilepsenou ohni...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ty jo to je u vas nakej raj nebo co? Me se posledne chlapi v lese snazili presvedcit ze plechovky od piva se muzou palit ze pekne shorej.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LEJIMADA: LEJIMADA: To zní ideálně, nás je tisíc a půl a představit si to takhle nedokážu ani smykem.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Sudslava, okr. Ústí nad Orlicí :) Všem to tu vyhovuje... elektroodpad se daruje hasičům stejně jako papír a železo, třídí se tetrapack, plast, barevné a čiré sklo.. jednou za čas konťák na nebezpečný/velkoobjemový/bio odpad. Obec vytříděný odpad prodává a tak čím víc se kvalitně vytřídí, tím nižší můžou být poplatky
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LEJIMADA: to je zajimave,jeste jsem neslysel o obci kde by to meli takto nastavene.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    tady je necelých 200 obyvatel a všichni se znají. Funguje tu babkovská a sousedská kontrola a každá tetka ví kdy kdo a co vyhazuje/ pálí a kouř podezřelé barvy jsem tu ještě nezahlédla... :) A odhodit něco do škarpy nebo na zem se rovná dobrovolnému souhlasu s veřejným linčem ve frontě na pečivo..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam