• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINKOS: zahrabat do hlubokého hrobuy (alespoň půl metru) do záhonu, na kterém už nic neroste a nechat je, aby přes zimu zkompostovaly.

    Na běžném kompostu budou dělat ve většim množství paseku.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    LINKOS: zkus se zeptat místních myslivců, někde jsou za ně rádi
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    LINKOS: most?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jak zrecyklovat hromadu spadanych jablek?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Jako je mi jasny, ze pod akatem. Je mi jasny, ze je sucho. Ale na ta kerikova rajcata je smutnej pohled.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: teoreticky vydrzi na zahonu do listopadu,resp. asi dyl,ale pak uz nenarostou. Pochopitelne by byli mensi,ale to budou i ted,jen jsem je od jara zalejval a rozume rostou az nyni
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nj, tak jelikož mám z pažitky vyseté asi někdy na konci května pořád nitky (někdo mi to tam zalévá), tak pochybuji, že by mi ještě něco vyrostlo. Na druhou stranu pokusy o pozdní kopr v našem údolí snad nikdy nevyšly.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAREN: výsev naplánován na pátek dopoledne, aby první zalití bylo deštěm řádné (ehm, jsem tak optimistická). Jednak podzimní zeleninu a jednak ochranné plodiny na záhon po bramborách (řepka, hořčice nebo nějaká směska na zarytí).
    KAREN
    KAREN --- ---
    KASTA: KASTA: jj, taky se modlim - slibujou o vikendu dest a pristi tyden snad i pokles teplot, na nejaky uz snesitelny. yay.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: myslis ze to ty kapusty stihnou kdyz je vysejes az v lete? me je taky v lete porad neco zere, udrzuju je jak to jde a k svetu zacnou taky vypadat az na podzim, ale myslel jsem si ze potrebujou celou sezonu, aby vyrostly... ted prave zacinaji tvorit ruzicky
    KASTA
    KASTA --- ---
    hrasek je dobrej napad to jeste zkusim, snad bude pres vikend prset jak rikaji (uz se mi ani nechce verit, ze bude jeste nekdy normalne prset)
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN: taky vyckavam, mam pripraveny polnicek, ruzny asijsky zeleniny, salat a redkev, ale dokud poradne nezaprsi, nic neseju...
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: a zalivas to denne?

    kapusticky vysazeny? mam je v zahonu od pozdniho jara, jsou ozrany od drepciku jak vsechny brukve kolem, ale je fakt, ze taky az ted vypadaj rozumnejs... ze bys predpestoval na pozdejsi vysadbu a sklizen?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: predcirem jsem vysel hrasek a zkusmo brokolici,prolil to vodou,dal malinkou vrstvu mulce a zakryl bilou netkanou textilií.
    Jinak pozoruju ze kapustickam se zacina darit az ted,zjara na nich uraduji belaskove a dalsi brebery, cemuz uplne nezabranim,pristi rok se na to vyprsnu a dam je az v lete
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KAREN: jediný, co mi roste "samo" je svazenka. Fakt je, že se o nic tebou zmíněného ani nepokouším...
    KAREN
    KAREN --- ---
    vysevate v techhle pekteplech neco? cekam se spenatem, redkvickama, horcicema, mizunama apod. (taky jsem doufala v dalsi hrasek, kdyz mi posledni davka nedopadla a uschla), az teda jako trochu klesnou teploty, ale zatim to teda vubec nevypada... ma to smysl, zvlast kdyz to nejsem schopna denne (a treba jeste dvakrat, jak jsem nekde zahlidla) zalivat?? ;(
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    tak jsem byl podeprit jablone aby se nam neulamaly vetve. Rikam si cim jim do budoucna pomoci,jestli tam dat vrtvu mulce,jsou to vazne vzrostle stromy...
    VEVER
    VEVER --- ---
    PETEKKA: Protože jak je sucho tak je málo květů.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETEKKA: zlatohlávci, nám jedí jablka zlatohlávci. mám pocit, že nemají vodu
    mám po celé zahradě misky pro ptáky, ježky, hmyz, ale asi málo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PETEKKA: Pominu to, že jsem narazil na dost protichůdných informací, jako že hnijící ovoce (a co jiného se začne dít na kompostu, zejména, bude-li to nabodnuté ovoce) na kompost nepatří, tak hlavně ho tam nemůžu dát tolik, takže to rozhazuji do křoví na kraji zahrady, nebo to prostě hnije na stráni, když toho není taková vrstva. Jo, časem možná bude dostatečně velký (nebo spíš několik) kompost, ale nejprve se musí vyřešit dům a zahrada se jen tak udržuje.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    MVEK: a nebo hodit na kompost - ten se taky potřebuje nažrat :)
    mimochodem letos nám na spadaném ovoci neúřadují vosy, ale včely. stovky včel. to jsem ještě neviděla...
    MVEK
    MVEK --- ---
    TRAFO: Díky za tip, zkusím zjistit místní myslivce, jestli by měli zájem. Pár bedýnek by toho mohlo občas být.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    MAR_TINA: Letos jsem poprve broskovn osetril postrikem a prestoze potrebuje hodne zmladit (asi u zeme) tak mela hrozne moc plodu. Nic jsem neprobiral, ale osvedcilo se mi plody, ktere hniji na zemi a pod. davat "stranou" kousek od stromu. Vosy a vcely si je sezerou a nenapichaji tolik ovoce na strome. Nebo alespon mi to tak prislo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam