• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    BASTOCH: mě to neirituje - jen to v množství existujících, skvělých a pomalu mizících odrůd považuju za pro sebe ztrátu času - tedy snahu vypěstovat tu nejlepší odrůdu. Ale většina lidí s touhou pěstovat stromy ze semen se toho fakt chytila díky (kvůli) knížkám od Svobody - tedy roubovaný strom trpí, řezaný strom trpí, nejzdravější a jediný možný je strom ze semene a bez řezu. Což mi přijde tak trochu mimo. To je vše.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    IMHO k těm stromům, mi to v rámci permakultury nepřijde zas až tak mimo - sázet semínka a pak na ně např roubovat ušlechtilé odrůdy má rovnou dvojí efekt - nemusíš platit majlant za raritní odrůdy a naučíš se roubovat.
    A nebo sazet, vykopávat náhodný semenace a pak rozšiřovat do krajiny, a vlastně i to, že si z nahodnyho semenáče vypestuju někdy za 30 let novou, nejlepší odrůdu světa mě docela láká. Vlastně nevim, co vás na tom irituje.
    Navíc pak stačí koupit 1-2 sazenice a můžeš si za pár let vytvořit živý plot např z dřinu, nebo hlosiny

    OGMIOS: tak třeba záhon dýní mi sežral dobrých deset čísel vrstvenyho záhonu, včetně papundeklu, za sezonu
    KASTA
    KASTA --- ---
    OGMIOS: pise, ze prej tu kazdorocni cca 5cm vrstvu kompostu behem 3-4 mesicu zizaly a ostatni vstrebaji a natahaji pod zem a ze proste zmizi :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KASTA: by me zajimalo na jak velkym kopci se za 28let clovek ocitne :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    TSOH: super, nevim jestli se tam zjara dostanu ale rad bych videl nazivo ten d.lekarsky, jak moc se lisi...
    TSOH
    TSOH --- ---
    Ještě k těm Dřínum. Botanická zahrada Troja...
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA: Broskve půjdou, vyzkoušeno.
    Jeden z peckových nejspíš kříženců má menší broskve než klasika (Redhaven například), ale jsou stejně vybarvené a chutné, jdou od pecky, plusem je, že jsou hodně pozdní, a na ten stromeček nejdou žádné kadeřavosti ani nic jiného. Možná se to zkřížilo s "vinohradnickou" broskví, nevím jak se správně jmenuje, ale je to tady dost rozšířené, jsou to poměrně malé plody, (poloviční proti Redhaven), v plné zralosti žluté, jdou od pecky, mají nahořklou chuť a bývá jich velké množství. Ovšem při letošním propadu plůdků kvůli suchu většímu než jindy byly zbylé plody proti jiným létům obrovské, že bych příště protrhala? :-))
    Prostě nemůžu vyhodit pecku :-)), vždycky je někam pichnu do země a občas něco vyroste, pak tomu hledám místo nebo adoptivní zahradu :-))))) Letos konečně jsem se udržela a nemám starost kam s tím :-)))))
    KASTA
    KASTA --- ---
    ja zatim zkousim ze semen ty myrobalany a broskve, tak za par let dam vedet :)
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    A ještě k tomu pěstování ze semen - protože máme opravdu rozsáhlý pozemek, tak jsme už před lety rozhodli, že některé nálety necháme růst pokud byly na příhodných místech. Takže vím, že myrobalány dokážou plodit poměrně rychle (na semenáče) mnohdy už pátý rok. Jak který. A každý semenáč co dožije dospělosti má mnohem větší šanci na přežití, tady u nás hlavně sucho celý rok, čili co se samo uchytí má vyhráno. Každý koupený stromek musíme pár roků zalévat než je dostatečně silný aby si poradil...………..
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    KASTA: Ahoj , já teda moc uspěchů s pěstováním ovocných stromů ze semen neviděl .Lidi jsou to pro nadšený hlavně z knížek od Svobody si myslím . Málo kdo začal před 10 a více lety ,aby už teď sklízel plody své práce...
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    VITI: tak tam není :-(((((
    KASTA: JO tohle vypadá jako to co jsem jídala (a vypeckovávala mamce na marmeládku)
    VODOMERKA: díky za tip, ale mám to hoooodně daleko :-((, bydlím na slovenské hranici, okres Hodonín, takže co můžu nebo po čem toužím, řeším poštou či jinými dopravci. Konec světa, konec linky autobusu, latifundie velké, času málo :-)))))
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KASTA: dost lidí v okruhu permakulturním, co tak můžu sledovat na FB, je dost mimo realitu :D Pěstování ze semínek má podle mě smysl ve chvíli, kdy má člověk latifundie a prakticky nekonečně času a o nějakou úrodu mu jde až ve druhý řadě...
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TSOH: V botanické zahradě roste u cestičky u skleníku (https://mapy.cz/...ov%C3%BD%20bod&uc=9hAHtxXsRC&ud=14%C2%B025%2713.449%22E%2050%C2%B04%2715.938%22N). Semena jsou buď na cestě ve štěrku nebo v záhonu pod listím.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Oficiálně volně k očesání, různé odrůdy dozrávající postupně téměř dva měsíce.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Špendlíkovej sad je na Petříně :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ANONKA: pokud to nemáš vyloženě daleko, tak opět muj typ na Ploskovice. Na polňačce mezi nádražím a zámkem je spousta různých špendlíků/myrabelek. jak ty ranný, tak i pozdní. nedávno to tam poněkud prořezali, ale určitě jich dost zůstalo.

    KASTA
    KASTA --- ---
    KUATO: jojo, je dobry experimentovat, i kdyz to vzdycky nevyjde a obcas se vykaslat na to zavedeny, jak "to delaji vsichni". Zrovna ctu knizku Organic gardening od Ch. Dowdinga, ten 28 let nekopl do hliny v zahonku, uplne to zavrhuje a jen kazdy rok prihazuje kompost :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: to co si jedla ty byl asi skutecnej spendlik. dneska dost vzacnej, zdecimovanej sarkou. ja mel na mysli myrobalan, ale protoze mu skoro vsichni rikaji "spendlik" dal jsem to do zavorky. myrobalan je neznicitelnej, ale vetsinou nema tak kvalitni ovoce. U nas je alej a dva stromy tam jsou tam prekvavive dobry, hodne podobny svestkam, tak ty "slechtim" :)
    tohle nejspis to co hledas ty: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1pendl%C3%ADk_%C5%BElut%C3%BD
    VITI
    VITI --- ---
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA: Špendlík?
    Jako děcko jsem jídávala ovoce, kterému rodina říkala špendlík, byla to malá švestka žluté barvy a byly chuťově úžasné a marmeláda z nich byla snad lepší než meruňková. Perfektně šly od pecky. Od doby, co rodina o zahradu s příslušným stromem přišla (bratránek prodal) hledám a hledám...…………….."potkala" jsem spoustu nejrozmanitějších tvarů, velikostí a chutí peckovin, ale žlutou "švestičku" jsem nepotkala...………………..Je ten špendlík ten "můj" špendlík?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KASTA: jako mozna budou ovocne druhy, kde jsou ty vystupy lepsi nez jinde a rozhodne je super, ze se lidi takhle zabavujou a experimentujou. ziska se tim plno praktickych znalosti, ktere uz se zapomely, jak jsme moc zcivilizovateli :o). ja mel vrchol permakulturniho vyzivani nekdy -15 az -10 let zpet, ted jsem casove uplne v prdeli, tak toho ted moc nezkousim. pristi rok si chci leda zakorenit rizky z hroznoveho vina, ktere si rodice od zeny privezli kdysi ze zakarpatske ukrajiny, odkad jedni rodice pochazeji (volynsti cesi) :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam