• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Jinak k tomu pálení větví.
    Biouhel, PRAuhel, kon tiki - výroba dřevěného uhlí do půdy
    http://www.youtube.com/watch?v=qMjoyHz1zIs

    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    CUKI: to by me ten zdroj taky zajimal pls..
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    K těm peckovinam: třešeň se řeže, když už tak v plodu a švestka na začátku květu
    Mám za to..
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    CUKI: Me by ten zdroj fakt zajímal, třeba to dělám blbě.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Tady jsem davala video,FRENNET:, kde to pan v nevimktereminute vysvetluje, proc se peckoviny strihaji pred kvetem, v kvetu.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ANONKA: kludne sa mozu strihat v case pucania. letny rez (v juni) na podporu tvorby rodiveho obrastu to nevylucuje.

    cez rany urobene mimo vegetacie su marhule nachylne na napadnutie patogenmi.

    takze v oblastiach, kde su rozsirene bakteriozy (napr. pseudomonas) sa odporuca robit hlavny
    rez az v septembri
    CUKI
    CUKI --- ---
    IXTREMIST: Stromů mám asi dost. Dejme tomu desítky. Teprve po odkvětu, nebo ještě lépe po sklizni (většinou se dělá obojí) je vhodné řezat obecně veškeré peckoviny. Asi bych to i dohledal, kdyby to někdo chtěl. Naopak před květem nebo teď to dost vysiluje strom.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    CUKI: kolik máš stromů? odkud cerpas informace?
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    KUATO: Jojo, zrovna včera jsem větývky pálil. :)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    IXTREMIST: Podepisuju, z vlastní zkušenosti.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ANONKA: Nikoli, po odkvetu
    CUKI
    CUKI --- ---
    IXTREMIST: Čím míň do toho stromu budeš v tomto období zasahovat tím líp. Je jasné že ořez v tomto období je jednodušší, to ale neznamená že je správný. V tomto období do stromu zasahuji akorát když to jinak nejde.
    Bohužel tyhle akce často dělají i profi zahradníci, protože jim to vyhovuje. Všechno zákazníkovi ořežou najednou, vypadá to dobře a v tu dobu nemají jinou práci. Stromu to ale z dlouhodobého hlediska škodí!
    KUATO
    KUATO --- ---
    IXTREMIST: presne tak, ja nejsem zadny skoleny zahradnik, ale svepomoci pod bicem otce a babiny striham stromky 20 let a vsechno nez zacne kvest, kdyz uz, protoze clovek presne vidi jak kde jde pupen (pujde vetvicka), je to jednoduche, prehledne. ostrihane vetve bez listi se mnohem snaz likviduji, at uz stepkovanim nebo palenim..
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    CUKI: presne to co pise
    IXTREMIST:.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    CUKI: Zdroj? Merunky/broskve se výchovný řez provádí před květem. Jednak krasně omezíš úrodu (rozuměj kvantitu na úkor kvality), jde dobře určovat kam a jak strom bude růst. Po sklizni vidíš tak akorát prd v těch listech, na udržovací řez je to ještě ok..
    CUKI
    CUKI --- ---
    FRENNET: Zbytečně vysiluješ strom, nevím co se ti na tom tak líbí :-(
    Obecně peckoviny které jsou vesměs do mírnějších pásem přicházejí o část velmi důležité mízy.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ANONKA: to je jedna z teorii. Ja slysela a libi se mi to vic, ze se ma strihat v kvetu. Prijdes sice o cast urody, ale zase pristi rok bude lepsi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Muze plesnivet a bude kompostovat pokud bude mit dost vlhkosti.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    zdravím, chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti se skladováním štěpky? budu mít v brzku k dispozici štěpku z listnatého dřeva z čerstvých stromů, neproschlou. tak přemýšlím, jestli jsou nějaká rizika skladování. třeba že velká hromada začne plesnivět, kompostovat nebo jinak pracovat. jestli je lepší ji mít spíše na menších hromadách aby proschly nebo je to jedno? a pak - chci ji používat hlavně jako mulč. zároveň ale teď zakládám nové vyvýšené záhony, do kterých zatím nemám dos materiálu, tak jestli do spodní části by to bylo ok. asi jo, ne?
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Meruňky stejně jako všechny peckoviny se stříhají po sklizni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam