• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    SHILENEC: podle mě to může bejt klidně "jen" sežehnutý sluncem...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KASTA: nejlip michat se slamou
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    Potreboval bych od vas radu - Tusite, co muze byt s timto muchovnikem? Polovina listu v horni casti je uschla, jestli to necim osetrit nebo jen zastrihnout..?

    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN:
    CUKI: to ususeni by snad mohlo trochu pomoct, ze by to tolik nehnilo, ale nemam s tim zkusenosti. spis bych tu cerstvou zelenou travu taky zkusil smichat s pilinama, jak pise Linkos.
    KAREN
    KAREN --- ---
    CUKI: To mě taky zajímá. Předpokládám, že jo - tak nějak intuitivně očekávám, že čerstvá má víc dusíku (a měla jsem jí ten kompost zaházet hned ,D).
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASTA:
    PETUL_KA: A ono se po usušení mění složení C-N? Nebo se to z toho dostane v ideálním poměru v čase?
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETUL_KA: no, asi by to zlepsilo rozklad, ale porad myslim, ze je v ni prave prilis dusiku. nastesti sekacku nemam, tak to nemusim resit

    P.D. vzdycky kdyz sekam a hrabu horni zahradu (teda spis louku) pripadam si jako krmic slonu.Jeste ze to delam jen parkrat za rok :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETUL_KA: usušit krátkou trávu se mi nikdy nepovedlo sólo. Když se to zamíchá s pilinama, ok, ale sólo nikdy. Nějaký návod? Napadá mě maximalne posekat to bez koše nechat to zavadnout a pak to sebrat sekačkou s košem
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    KASTA: kdyby to zeleny bahynko nechali trochu ususit, taky by byli uspesnejsi, ale to samozrejme nikdo nedela
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: jj, já tomuhle už teda říkám seno :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    Tak jsem dnes sekal travu a kdyz jsem ji hazel na kompost, premyslel jsem, cim to, ze se mi ten kompost tak dari. Pomer uhlik-dusik prakticky neresim, komposty jsou z 80-100 procent z travy (mam tri po zahrade), jen tam v lete vzdycky pridam nejakej ten starter a prehazuju jen 1x v zime rovnou do zahonku. A napadlo me, ze mozna proste neni trava jako trava. Pro spoustu lidi je asi "posekana trava" takovy to zeleny bahynko, co vypadne ze sekacky, kdyz zastipujou svuj opecovavanej, zavlazovanej anglickej travnik. Nase trava je metr vysoka, dole je to sice zeleny, ale horni cast jsou zdrevnately stebla ap, takze mozna uz obsahuje idealni pomer uhlik-dusik.... to jen takova uvaha :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    VEVER: ony se musí zachytit včas, jako zelené fazolky, než ta vlákna zpevní. Navíc lusky košťálovin jsou skvělé jen tak ozobávat jdouce kolem a jíst syrové. I ředkvičkové, Gengel dokonce prodával Ředkev krysí, to bylo dobré moc. Nevím jestli to ještě mají, léta jsem tam nebyla (na webu)
    VEVER
    VEVER --- ---
    Tak hlasim ze na masle dusene kapustove lusky moc dobre, ale tak vlaknite ze to skoro nejde spolknout :) Budu experimentovat dale.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    FAR_IDA: PARÁDA!!!!!
    KASTA
    KASTA --- ---
    FAR_IDA: to je moc hezky!
    AKI4CE: uz se tesim jak to vyzkousim, letos uz mam konecne zahony dodelany co se tyka hloubky vykopu ap takze uz jen prisypavam kompost, tak se to hodi
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    FAR_IDA: tyjo vy jste s tím teda hejbli správným směrem, to vypadá! Hodně cool proměna
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KAREN: většina tam ležela už rok či dva v plných bednách a viditelnou plíseň to nemělo, akorát jsem přestěhovala mravenčí kolonii..

    LINKOS: právě jsem si říkala, že trochu okyselení se může jahodám líbit a byla to jen vrstva 2-3cm bez velké ambice k pravidelnému doplňování.. po lamentování našich, že to ty jahody zabije jsem stejně část shrábla bokem, ale říkám si, jestli na tom fakt může být něco tak zásadně blbě..
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    AKI4CE: a jeste k lonsky zelenine, jednou mi bylo koncem listopadu/zacatkem prosince lito malejch salatu, ktery jsem evidentne sela uz moc pozde a nic z nich nebylo, tak jsem je presadila do foliaku a na jare jsme se nestacili divit, pevny, stavnaty hlavky salatu a nesezrany od slimaku
    stejne tak komatsuna a rapikaty celer (ten uz jime celou zimu :o)
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    snad neotrávím délkou příspěvku, ale chtěla jsem se podělit o pár postřehů ze zahradničení… přijde mi super, jak kromě radosti, kterou to člověku přináší (a dobrýho jídla:), to je taky dobrá škola, nejen o trpělivosti. třeba o tom, že plodiny, které u vás dobře nejdou, tam třeba dobře neporostou nikdy a je zbytečné se každý rok vztekat, že květák hlavu neudělá. s některýma jinýma stojí za to je zkoušet znovu, s jinou hlínou, na jiném stanovišti a neházet flintu do žita hned první rok. a nebo když nezvládáte mít zeleninu všude, kde jste plánovali, dají se tam dát trvalky, které jsou míň náročné a budou dělat radost každý rok. klidně trochu polní - máří list balšámový, kopretiny, mydlice lékařská, večernice vonná udělají parády taky dost. a u “obyč” rdesna hadího kořen můžete doufat, že k vám jednou naláká ohroženýho motýla ohniváčka rdesnovýho. aktuální postřeh z letoška - tzv. Berkeleyho rychlý kompost se s hromadou listnatý štěpky dá fakt za měsíc zvládnout a cukety s patizony si v něm celkem lebedí.tak zahradničení zdar!

    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    KASTA: my to taky puvodne neplanovali, jenom jsme na jare nechali jednu malou ruzickovou kapusticku z predchoziho roku, co to jako udela a rozvetvila se asi na 5 stonku a jak mela oproti ostatnim naskok, tak na ni byly obri a vystavni kapusticky dost brzo (zacatek podzimu)
    ted uz mame 3 trilety a letos jich necham plnej zahon :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam