• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    WASPER
    WASPER --- ---
    LINKOS: Hele a nebude ona černozem spíš pozůstatkem tradiční přípravy polí vypalováním? :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ANNONKA: no, mám za to, že tahle kultura padla ještě dříve než tam přišli evropané, takže sme neměli moc co zachovávat. No, jak ta půda vypadá a jak ji zhruba dosáhnout víme, jen nevíme jak to dělali oni protože to je místy docela masivní vrstva.
    Ta půda se nazývá terra pretta, černá zem.
    Jedna se o půdu jejíž základ tvoří ohřátá rostlinná hmota kdy dojde k přeměně uhlíku ve stabilní formu nepodléhající oxidaci. Takový materiál nazýváme biouhel(agrouhel). Prakticky to je dřevěné uhlí vyrobeno ideálně z rostlin, nikoli že stromů. Takový uhlík tedy nepodléhá rozkladu a vydrží v půdě stovky až tisíce let. A jak padlo, váze vodu, živiny apod a krom toho je to carbon capture, tedy váze uhlík v půdě a zabraňuje jeho uvolňování do atmosféry.
    Mám tady na nyxu diskuzi Biouhel, která je na to zaměřená
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KASTA: u nas predchozi majitel udelal na svestkach nejaky (hodne amatersky) rezy kosternich vetvi a vubec nezavalujou rany, ani to na miste rezu nevyhani vyhony, jakoo jablon, kde za tu dobu uz je nova plodici vetev
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Doporučte mi nějakou odrůdu švestky, když už je o nich řeč! Závidím sousedovi :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNONKA: Ja mám mladú jojo, ešte som ju nenechala plodiť, ale je teda najvitálnejšia zo všetkých stromov z tejto dávky sadenia. Tak snáď nebude toľko plesnivieť.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    K tomu kompostování lidských bobků - už nevím kde jsem četla, že to měli dobře zmáknuté indiáni, snad Inkové? Mayové? fakt nevím...že uměli udělat neskutečnou půdu jak úrodností tak strukturou, ovšem přesný návod že zmizel s jejich civilizací (civilizacemi), tak jsem dál nebádala kdože to vlastně uměl...............čili bílí lidé udělali chybu, že se to od "primitivů" nenaučili, byli bychom dneska dál i s udržením vody a tak vůbec....
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    WASPER: Shnilé švestky snad likviduje každý, ne? A strom je mladý, do zahuštěné koruny má sakra daleko.....................
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MART1NKA: ne, žádné švestky "beze jména" neplesniví. tedy na stromě. Co se mi podařilo zjistit, jsou to všechno děti dvou prastromů, které před 50ti lety majitel zasadil a pak sadil jejich pecky. Jediná Jojo má jméno, koupila jsem ji já že je rezistentní k šarce a ta plesniví na stromě :-(
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WASPER: no, Číňani i Japonci od toho s příchodem moderní doby upustili, předtím to nekompostovali, jen to tahali z měst na pole. Musel bych pátrat do jaké míry skutečně jim tahle praktika pomohla udržet svoji civilizaci tak dlouho. Což neříkám, že to dělali nutné dobře, to kompostování tam rozhodně chybělo, jen říkám, že měli čistější města a díky tomu neměli ty samé problémy jako ta evropská v té době. Mor měl dokonce pocházet přímo z Číny, ale morové rány jako zažila Evropa tam neměli. Pokud ani budu rád za opravení.
    Severní Korea je dost mimo všechna měřítka, že se z toho nedaj dělat nějaký závěry.
    WASPER
    WASPER --- ---
    LINKOS: Ohledně číny a obecně asie - oni jenom velmi neradi a pouze z donucení přiznávají vlastní chyby/slabiny nebo neznalost. (Tahle mentalita není záležitostí posledních pár let, je to součást kultury)
    Viz nedávný lakování s covidem, viz jejich vlastní novodobé problémy s morem, jejich odmítání vlastní historie atd atd. Takže bych jim uplně moc nevěřil...

    Severní koreici mají dokonce tabulky na to kolik (vlastních) hoven má kdo odevzdat do kolchozu aby se jim neco urodilo a myslím že si všichni pamatují na toho přeběhlického pohraničníka co mu vyndavali červíky 30cm dlouhý. Věřím teda že to nijak nekompostujou a jsou tak hrubě podvyživený ženský přicházej o periodu, hygiena horší než z pravěku.

    Píšou že v každém gramu zeminy jsou řádově ohromný množství bakerií, takže bych to s tím kompostem moc nehrotil, základem by asi mělo být zeleninu před konzumací řádně omýt. (hovna teda do kompostu nepřidávám, ale ty psí nechávám přez noc venku na zahrade a oni me je přez noc pěkně sežerou slimáci protahnout to traktema pak pohnojí trávník svým trusem.

    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LINKOS: Já nekomentoval kvalitu Tebe jako zdroje, ale to co je na googlu:)

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REDSNAKE: tak je to výraz který je používán v knížce Lidský hnůj. Tam je i celý ten proces popsaný a má to i zdrojované. Pokud ti nepřijdu jako dostatečně důvěryhodný zdroj, najdi si to tam, knížka je volně stažitelná, jsou tam i zdroje a možná to tam bude ve finále napsáno podstatně přesněji a lépe než když to cituju po takové době co jsem to četl.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LINKOS: neber to jako útok. Já si to samozřejmě umím vygooglit a taky jsem to udělal. Nicméně to na mě vypadlo pouze ze stránek co se živí montáží a prodejem čističek odpadních vod, dalších bioeko komerčních projektů apod. Moc důvěryhodnejch zdrojů tam nenacházím teda.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    hygienizuje? To je prosím terminus technicus? Jsem drobet zalapal po dechu..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WASPER: ano, ono to odtamtud pochází, ale takové problémy jako v Evropě to tam nezpusobovalo.
    Ono to nesterilizuje, ale hygienizuje, vajíčka velkých parazitů to zničí a ty malé to zredukuje tak, že nezpůsobí problémy.
    WASPER
    WASPER --- ---
    ANNONKA: Chce to mít tu korunu prosvětlenou zhluky švestek protrhávat a především důsledně likvidovat starý schnilý švestky co spadnou.
    WASPER
    WASPER --- ---
    LINKOS: Ohledně těch morových ran které se vyhýbají číně bych byl opatrný. Právě čína je považovaná za kolebku moru ze 13 století který vyhubil 1/3 civilizovaného světa.

    Ohledně 60 stupnů co likviduje vše (bakterie/houby/viry/plisne) - to je další mýtus. Kdyby to tak bylo tak by se asi nesterilizovali operační nástroje vyšší teplotou než 60...


    KASTA
    KASTA --- ---
    DEIKSAC: s tim zmlazovanim jsem taky nasel rozporny informace. u tech polosvestek bych se toho asi taky bal, ale normalni svestka je tak trochu krovi. nekde jsem se docetl o radikalnim zmlazeni, proste ji celou uriznes, nechas obrust a vytvarujes novou korunu. mam tu takovy stary stromy, plodnost se postupne posouva jen do spicky koruny, ale koukal jsem, ze kde jsem pred par lety urizl par spodnich vetvi, hezky to obrazilo a ten novy obrost je i obsypany svestkama. Takze se do toho taky pustim, pristi rok porezu jeden strom a budu to sledovat...
    KASTA
    KASTA --- ---
    DEIKSAC: jo ty rozdily jsou zajimavy. zatim jsem vic prozkoumal ty tri odrudy jak jsem psal. nejranejsi cacanska lepotica a hned po ni najbolja: jsou si podobny, velky, spis kulaty, masity svestky a sussi duzina (tak nejak jako mekci marcipan, nevim jak to lip popsat). chut dobra, je tam trochu osvezujici trpkosti, postupne jak zraje tak je prevazne sladka. lepotica je v prumeru vetsi a prisla mi i chutove lepsi. Ted mame Stanley, ta je jina, tvar kapky, jako vetsi prava svestka. Neni tak velka jako ty predchozi, ale je hodne stavnata a kdyz uz je hodne zrala, je sladka jako med.Sam nevim kterou bych vybral :) Jeste budou dalsi, kdyz me nejaka zaujme, dam vedet
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ANNONKA: V literature vidam spis zminky, ze svestky zmlazovani nerady a kdyz, tak spis jen mirne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam