• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANNONKA: U nás se sází tak od dubna. Ale nevím co znamená velmi na jihu. Španělsko?
    Přes zimu se nesází z důvodů teplotních anomálií. Za prvé hodně omrzají mladé rostlinky a za druhé může být pár dní hodně teplo a voskový konec změkne a předčasně vyraší a následně zmrzne.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Mají mi dnes nebo zítra přijít sazenice révy - stolní hrozny. A známá - vinařka - se divila, že je chci nasadit teď.......... to je chyba?? Jsme velmi na jihu.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: :)) pletivová zábrana v terasách se dělá blbě
    KASTA
    KASTA --- ---
    SVAN: kdybych ty zahony delal stejne peclive jako ty, urcite tam to pletivo taky dam, ale u me jsou to jen terasy vyvyseny ze 3 stran. Zkousel jsem ho davat dospodu u jednoho zahonku, ale jak to neni ze vsech 4 stran ohraniceny, vlezou tam. Petrzele budeme napriste pestovat ve starych deravych sudech na vodu, jak nam poradila kamoska zahradnice, a na ostatnim zase takovou skodu nedelaji. Letos jich bylo vic ale tady si s nima priroda poradi, nejsme nastesti v typicky zemedelsky krajine se znicenym ekosystemem.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: My jsme na konci osady a kolem náš už jsou jen pole. Navíc ty záhony jsou tak daleko od chaty, že než tam Frenk dojde, už se hlodavci dáví. Jsou všude, jen v těch vysokých záhonech ne, takže pletivo rozhodně za mě smysl má. Ani okolní kočky to nestíhají, tady ti myši vbíhají do cesty ani nemusíš číhat. Dneska v noci si mi u hlavy jedna pochutnávala na Karlovarských sušenkách.
    MEZZANA
    MEZZANA --- ---
    Průzkum prováděný mezi zahrádkáři ohledně produkce a prodeje semen, sazenic a materiálu pro rozmnožování rostlin

    Evropská komise zahájila studii o právních předpisech týkajících se produkce a prodeje materiálu pro rozmnožování rostlin, který zahrnuje semena, sazenice, řízky a veškerý další materiál nebo části rostlin určené k jejich reprodukci, tj. k procesu tvorby nových rostlin. Cílem této studie je podpořit Komisi při zvažování různých možností, jak aktualizovat stávající legislativu. Tuto studii provádí ICF, poradenská firma pro veřejnou politiku.

    dotazník zde: https://eu5se.voxco.com/...g=cs&fbclid=IwAR1a4GACfQGk-Un5FUp-tHFfOSDgMU2ilBxvjjfmp87M3S8C1hswy_cPfT4

    via FB Permasemínka

    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA:
    SITH: taky síť dole nemáme, letos jsme na to trochu dojeli u petržele, od příštího roku jí pěstujeme raději v sudech. Ale letos to byl s hlodavcema vážně extrém, doufám že okolní ekosystém sestávající z 5i sousedovic koček, kun, lišek, prasat, sov a užovek si s nima napříště už konečně poradí
    KASTA
    KASTA --- ---
    SVAN: o udržování okolí jsem nikdy ani nepřemýšlel, naše záhony jsou jen ostrůvky v divočině. Přesto ty nálety nejsou tak hrozný, když první rok vypleju ten novej kompost a všechny ty "seed bombs" jak tomu vtipně říkají, je to pak už dobrý, fakt stačí 1-2 krát z jara a jak se vytvoří zeleninová džungle, je klid. Taky se snažím to kombinovat, třeba k mrkvi dávám na střídačku rukolu, nebo mizunu, ta se pak během května vytrhá a mrkev pak získá víc místa, ale zjara to není prázdný. Nebo naše osvědčený jsou keříčkový fazolky + řepa.

    Cestičky děláme z kamenů co vybereme v záhonku hlavně vždycky v předjaří :) Každej rok je nová zásoba a nová vrstva:) A zbytek ať je klidně džungle, nějak nás ty upravený zahrádky nebaví :)
    SITH
    SITH --- ---
    FINSON: na délku dej ale doprostřed vzpěru, ať se ti to na šířku záhonu neroztahuje. Ta zemina něco váží a ať ti to nepraskne ve šroubech
    SVAN
    SVAN --- ---
    PALEONTOLOG: U ná s se teda ten sviňák malej zatím přes den válí v chatě a vyhazuju ho ven na noc, tak třeba nenapáchá tolik škody
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tahle. Nejlepší, co jsem kdy měla, na všechny práce.
    Je to gumo-plast, ale životnost je ohromná, máme přes 5 let a nic jí není.


    FINSON
    FINSON --- ---
    SITH, SVAN: Supr, díky moc!
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SVAN: mno nejhorsi je, ze ty svine lovi pro zabavu, ne pro jidlo, takze i spousta krasnych velkych chrobaku padne tem selmam za obet, aniz by see stali potravou jak by tomu bylo pri lobu ptaku. srsly..
    SVAN
    SVAN --- ---
    PALEONTOLOG: jo no, pořídila jsem na jaře kocourka a ptáci které tak miluju pozorovat, se nějak vyhýbají
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: podložku pod kolena (taková gumová přenosná) doporučuje 11 z 10 zahradníků a taky všechny neděravé kalhoty. Klečet na těch šutrech nedám ani minutu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mno stryc byvalky byl arboretar amaterskej ornitolog a vzdycky mel po ruce vzduchovku, kdyby se pokousela nejaka kocka byt jen pomyslet na lov.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Jinak hezký to máš
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: : )) tak na to sere pes, jako pouštím si k práci na zahradě Agathu Christie, ale tím končí mé důchodcovské sklony, dávat si molitany do kapes na kolenou? :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SITH: musíš si pořídit vlasní, spíš samce (ale kastrovat), ten vyžene cizí a ještě loví myši.
    Množství hoven v záhoně je po jedné kočce nižší než více, nebo můžeš někde v rohu udělat lákavej záchod (ohrádka s pískem) a ten vynášet anemít to jinde.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Na bylinky mi táta koupil tuhle stavebnici a cenu si radši nepamatuju, ani ji nehledejte. Ale je to krásný.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam