• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VEVER
    VEVER --- ---
    YEMANJA: Nám už tady meruňka kvete. Ale ona je magor, loni jí taky skoro všechno zmrzlo.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: zrovna v neděli jsme říkali, že furt není cítit a pak jsem v 21h, v čase úplňku otevřela okno a úplně to všechno provonělo :) i tak je to zvláštní, loni touhle dobou odkvétaly meruňky a teď ještě nezačly kvést ani mandloně, ale aspoň se po letech dočkáme meruňkovice snad :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jo, tak jaro uz ted citit je :) driny kvetou naplno, zimolez vonny voni a ptaci sili :) ale jinak teda na zahrade je videt, ze ty unorovy mrazy byly vydatny, pomrzlo nekolik rozmaryn, stalezelenych hlosin a celkove je vsecjno takovy zastydly a probouzi se to jen zvolna.

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Mne teda omnoho viac chutia semienka s tenkou slupkou, čo na podzim majú na trhu u nás doma. My sme ich piekli s kachním sádlem. Bezslupkové nie sú ono.
    Zistím doma, ktorú to naši kupujú na semienka. Je veľká okrúhla a oranžová, ale kultivar si nepamätám.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BODY_SUIT: na semena se pestuje tykev olejna, to je myslim jedina, ktera ma seminka bez slupky. Jinak ja jim obcas i prazeny seminka z hokaida, ale ty musim pracne loupat (=zabava na dlouhy zimni vecery:)
    BODY_SUIT
    BODY_SUIT --- ---
    prosím, jaká dýně se vám osvědčila na semínka ke konzumaci?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    LEJIMADA: Když si člověk dá do vyhledavače tetajana tak se dostane do "deníku" pěstitelky rajčat, která má tuším chemické vzdělání a kdo to projde celé (zatím je zima, stihne se to) tak ona některé jíchy používá jako léčivé, protože ví, co která rostlina obsahuje (např. přeslička křemík) a kdy se kterou jíchou hodí co zalít/postříkat. Má tam i povídání o využití choroše.... je to zajímavé a plné fotek.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    OGMIOS: právě si to taky myslím, jen by mě zajímala zkušenost někoho dalšího. Jak je před sezonou, tak rozmýšlím jak vše lépe a lépe využít :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Tak snad skoro s zadnou jichou nejde slapnout vedle, ne
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Zdravím, před sezonou bršlice jsem se chtěla zeptat.. Neděláte někdo bršlicovou jíchu? Jako špenát a polévku, pesta a nádivku - to všechno z téhle potvory už dělám, ale stále ji máme tolik, že to ani slepice a kachny nežerou. Je mi líto tuto rostlinu považovat za plevel, takže někdo nějaké zkušenosti s jejím dalším využitím?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Máme na kraji pozemku jasan so symbiontom čirůvkou a tam je kolo 3 mesiace v kuse. Chodím okolo po špičkách a nekosíme tam.
    Naši majú každoročne májovky, šampiňóny aj hríby, ale je to na kraji lesa a je tam pár fakt starých stromov (rovnako ako náš jasan).
    Inak ja dávam symbionta do pokojoviek a rastú mi z kvetináčov minibedle :).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNONKA: Tiež moc nevidím a mám lepší čuch a sluch a jaro prišlo na pár dní cca pred 3 týždňami, teraz je znovu zima. Od štvrtka sa to zasa obráti :). Je zvláštne, že fialky kvitnú ale vzduch nevonia. Rastliny a živočíchy sa riadia i predlžujúcim sa dňom, nie len teplotou.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Myslim ze holzer rikal zavesit houbu pod kvetinac nekde na vetvi. Kvetinac dela strechu a houba se rozprasi po okoli. Jinak kazda houba potrebuje mit to svoje k jidlu. Na minuly zahrade rostly "suchohriby" a pak jsem shrabal listi a uz nerostly. Doslo mi to holt pozde. Pak jsem zacal zahradu krmit mulcema a rostlo tolik ruznejch hub. A smrze rostly na obouchany vapenny omitce, ale jen jeden rok a pak zas nic.
    KASTA
    KASTA --- ---
    VEVER: jo, jestli budes kupovat mycelium, kup ho z dobryho zdroje a dobre osetreny. ja to parkrat zkousel (napr. vatovec obrovsky) a nikdy se mi nic nechytlo, pak jsem nekde cetl, ze mycelium je dost choulostivy, takze casto koupis uz mrtvy. Dnes bych sel asi spis tou cestou, jak pise ETERNITE, mam to s tim vatovcem tajy jeste v planu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mívali jsme ucháč, ale netuším, proč se objevil a proč zmizel.
    KASTA
    KASTA --- ---
    VEVER:
    BASTOCH: nám tu roste bedla vysoká, sama od sebe :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    VEVER: Na zahradě se dají vcelku obstojne vypěstovat - pýchavka, čirůvka fialová, žampiony, limcovka obří, v případě že máš odpovídající kvalitu půdy tak by měl jít i smrž
    Pěstování hřibů, lišek apod je spíš o náhodě
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    VEVER: https://www.youtube.com/watch?v=CQpqwx6p6B0&t=1s netřeba umět řeč - on nějak rozsekal houby z lesa zalil si na zahradě a už sbírá. Není jediný, těch videí je víc, blbě se mi hledají, nemám azbuku na klávesnici :-( (a mrzí mě to)
    Nevím co jsou bílé houby, nevyznám se v nich, ale znalci podle videa poznají. A nevím proč je chtějí mít na zahradě když v lese to mohou brát kosou :-) sleduji pár kluků různého zaměření, kromě jediného všichni ví kde co v lese sníst :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    Nedávné zemědělské sucho překonalo všechna suchá období za 2000 let - Akademie věd České republiky
    https://www.avcr.cz/...e-zpravy/Nedavne-zemedelske-sucho-prekonalo-vsechna-sucha-obdobi-za-2000-let/
    VEVER
    VEVER --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s introdukcí lesních hub na zahradu? Mám tam smrk a jabloň, takže nějaké ty symbiotické stromy by tam měly...ale než budu někde kupovat nějaká mycelia, radši se ptám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam