• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: no ja zahonky taky delal krumpacem :) proste cela horni vrstva sla pryc, z drnu jsem vytrepaval hlinu a tu tam vracel, pac to byla ta nejkvalitnejsi. Cely jsem to prekopal a zkypril, jak to slo. Hryzci odejdou, kyz tam neni klid, v tech vysokych koprivach meli pohodu. Obcas se sice jeste nejakej ukaze, ale dlouho nevydrzi
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    KASTA: Bezúdržbový janovec ? To ale zní dobře :-) Je to samozřejmě o množství času, ale taky o fyzické síle - ta půda zde je velice hutný jíl s kameny, rýč dovnitř nedostanu, jen s max. úsilím rycí vidle a okopávám krumpáčem :-(
    A jak ses zbavil zbavil kopřiv a hryzců ? (kopřivy jdou vytrhat ještě docela dobře)
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    NYA: pýr raději sekat - nevytrhávat ? Já vím, že jsou to svinstva, proto se taky bráním už několik let. Ale problém je v tom, že se jedná o pozemek "přerývaný" stavebními a terénními úpravami a ani předtím tam nic pořádného nerostlo. Teď je tam spousta hvězdnicovitých plevelů (pampelišky, nějaký mléč apod.), ostružiny, šťovík, kokoška, svlačec, kopřivy, pryskyřník a mochna plazivá, a kromě hojné a invazivně zde rostoucí meduňky i další užitečnosti jako jitrocel, popenec, rozrazil, jetel, vysemenuly se orlíčky a vrbina tečkovaná. Pýr převládá a postupně vítězí, odhadem na 100-150 qm. Jak bys to zamulčovala ?
    NYA
    NYA --- ---
    a propos sekání .. na zahrádku v kolonii bych chtěla pořídit nějakou aku strunovou sekačku (kosou mi to nejde, zahrádka je členitá a v kopci, elektřina tam není, a srpem to je makačka)

    nemáte někdo tip na nějakou tuhle aku strunovou sekačku, nejlíp co nejlevnější, ale dobrou :)
    NYA
    NYA --- ---
    AQUARIUS7: já mám zkušenost, že když se pýr pravidelně seká, tak ustoupí. herbicid bych na zahradu nelila, to jsou fakt jedy. to už radši některý místo na sezónu zamulčovat nepropustnou vrstvou
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MART1NKA: my jsme je nejdriv sbirali do kyble, ale jsou svine desne rychli a po par stech slimacich je to uz spis boj o to, je v tom kyblu vubec udrzet
    pak jsme zkouseli je sbirat a hazet do kyblu se slanou vodou, coz je dost hnusna smrt a navic to konci kyblem plnym vysliznutych slimaku, ktery kdyz hned nevyneses nekam do lesa a nedejboze zapomenes druhy den jeste na slunicku, smrdi na zebliti
    nakonec je striham primo na zahonku/travniku nuzkami, takze jsou hned mrtvi a nestihnou se vysliznout a navic je z nich super lakadlo na dalsi slimaky, ktery je prijdou zrat...tzn. staci za chvili obejit mista s mrtvymi slimaky a najdes tam hromadu dalsich
    o zbytky slimaku se pak postaraji mravenci a dalsi havet, takze i pri sileny slimaci apokalypse pred par lety se stabilnimi 10 000+ (fakt jsem to parkrat pocitala :o) slimaky denne na perimetru cca 1500-2000 m2 se to nekam "ztratilo"
    KASTA
    KASTA --- ---
    SITH: to bych ale delal jen ten den, kdy ji vyvazeji
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    nám slimáky doma žerou slepice
    SITH
    SITH --- ---
    My slimaky hazime do popelnice na bioodpad
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: ja mam janovec rad, je stalezeleny, suchovzdorny, bezudrzbovy, na jare hezky kvete a prirozene obohacuje pudu dusikem jako vsechny bobovity rostliny. Staci v lese nasbirat par seminek, vyroste sam a rychle.
    Podle me by bylo lepsi tu zahradu prekopat, ale chapu, ze pro zahradnika je pohodlnejsi to postrikat. Je to hlavne o mnozstvi casu, ktery tomu das, treba ty moje bylinky, zahonky a sklenik, co mam na ty posledni (mizerny) fotce, tak tam byly puvodne taky jen koprivy, trava a mesto hryzcu.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: hele, ja je nepoznam, ale myslim, ze v Praze vsechny tyhle premnozeny budou ty spanelaci. Kdyz je prelejes varici vodou, jsou okamzite mrtvy a vznikne z toho takovej (dost nechutnej) sliz, kterej muzes nalit na kompost. Je to asi lepsi, nez je nekde sirit. Jestli ma nekdo pobliz slepice, muzes vyzkouset, jestli je zerou, ja kdyz dam kamosovi na chate plechovku normalnich slimaku, nadsene se na ne vrhnou.
    Jinak nevim jak je sbiras, ale mamka je primo v zahoncich napichuje na tenkej drat jako spiz, takze je hned zabije a neni od nich oslizla. Jsou to vsechno drasticky reseni ale co s nima, no? Ja ji ted koupil ten ferramol, to vypada jako dobry reseni (a podle slozeni je to pro prirodu opravdu neskodna vec).
    Nastesti u nas na zahrade jich mame jen par, ale v Praze a u mamky jsem pred nekolika lety tuhle invazi taky zazil.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: To sú títo? (To je z Prahy, na záhrade ich máme stovky)

    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    KASTA: Vypadá hezky (ten janovec), jen já nechci nic trnitýho. Nevím, co s tím pýrem mám dělat, až na ten proužek v polostínu, co stíhám vyplet, začíná opravdu vítězit. Chci zvládnout aspoň teď vytrhat ty klasy, než se vysemení. Ale v loňském roce jsem hodiny trávila jen tím, že jsem rvala plevel (pýr, šťovíky, kopřivy, bodláky, turany atd. atd.) a vozila plné pytle do kontejneru. Už bych chtěla v té zahradě i něco, co by přinášelo potěchu pro oko a pak něco k snědku.
    Zahradník mi říkal, že to všechno postříká a až to umře, vysadí konečně keře a trvalky a půdopokryvké trvalky. Trávu nechci, v tom svahu by to nebyla žádná výhra. To, co bude k jídlu, chci pěstovat na zvýšeném záhonu, byliny nepočítám, ty řadím k trvalkám.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: asi nejlepsi jsou neci slepice, nebo kachny, anebo proste je vysypat nekde hodne daleko. pripadne varici voda, ale to je trochu drsny, to jsem udelal jen jednou.
    P.S. u tech slepic, pry to nesmi byt spanelsky plzaci, ty nezerou
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Jak čo najrýchlejšie a najekologickejšie zlikvidovať kýbel slimákov?
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: to je janovec (cilimnik), ja mam jenom hrozne mizernej fotak v tabletu, no :(

    U toho pyru, ja ho taham z bylinek, kam pronika a vzdycky se snazim vytahnout celej ten oddenek co vede pres zahon az z cesticky. Jinak aspon vytrhavam ty klasy. Tim herbicidem bych to urcite nestrikal, to je uplne krajni reseni. Navic se ti to tam stejne vrati jako prvni.
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    ... ne, zlatobýl to nemůže být, foto je aktuální, že, to je moc brzo, je to nějaký keř ?
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    KASTA: Nějaké jahody, které zdatně odnožují, tam mám taky, půdopokryvné jahůdky vítám, pak jsou tam kopretiny, jitrocel, barvínek, sasanky a vrbina penízková, je to polostín (+ líska, svída a myrobalán). Bršlici trhám, někdy se zadaří vytáhnout i část oddenku (zatím jsem ji nekonzumovala, ale prý je léčivá). Pýr mám na slunci, zahrada (tedy zahrádečka, má to asi 200 qm) je jižní svah, letos už to asi nedám, vytrhávám aspoň ty 2leté klasy, zahradník mi řekl, že rýt do toho nemám, pak se prý bude ještě víc množit. Chce mi to postříkat totál herbicidem - několik let jsem odolávala, ale pýru přibývá, i šťovíku a ostružin, takže asi podlehnu...
    To žluté na fotce je zlatobýl ? Ono je to dost rozmazané...
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: hmm, pyr je trochu vetsi orisek, ale ve stinu jsme ho eliminovali taky, tam byl nejakej slabej. Ale na jinym miste, na slunci s nim bojuju ne moc uspesne a musim porad vyryvat cely ty oddenky
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: brslice tam porad je ale hodne ubyla. nijak ji nevykopavame, proste jen vytrhavame listky, kdykoliv se objevi, to selektivni pleti je takova meditace. Zustavaji tam jahody, orlicek, fialky, brectan, barvinek a ty postupne obsazujou veskerej prostor :)
    P.S. nevim co to je za jahody, neco jsou lesni a neco takova zvlastni odruda, co uz tu rostla, my jim rikame travnice, maji fakt zvlastni chut a rozrustaji se celkem agresivne samy :)
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    To vypadá moc pěkně :-) A bršlice už odešla nebo se musí pořád krotit ?
    Bojím se ale, že na pýr to fungovat nebude ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam