• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: po jarním stříhání jsem si z prutů udělala "kolíčky" k řádkům výsevů, polovina jich pustila kořínky.............(ty ostatní jsem možná zapíchla vzhůru nohama) ................ teda naše kuličky jsou menší, dnes úplně zralé a chuť je sladcekyselá NEtrpká..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASTA: ha- ta by byla ideální na pokus co chci zkusit. Hardaliye

    Do nádoby se dávají mačkané hrozny a prosypává se to mletou černou hořčicí a višňovými listy a nechá se to zkvasit a pak se slije ta šťáva. (Kvašené výlisky se pak dají smíchat s tuřínem a solí a dokvasí se ten tuřín)

    Hardaliye'yi Atatürk de severmiş...
    https://www.youtube.com/watch?v=rMCP1XUNh0c


    Brovada (Italian Wine-Soaked Turnip Sauerkraut) Recipe | LIVESTRONG.COM
    https://www.livestrong.com/recipes/brovada-italian-wine-soaked-turnip-sauerkraut/
    KASTA
    KASTA --- ---
    pestujeme takovou tu divokou bezudrzbovou revu, nejakej krizenec amursky, americky (labrusca) apod. no, zatim chutove uplne nepresvedcila, ale mame ji druhy rok a letos je kysely vsechno, tak zatim nechci kritizovat. chtel bych ji namnozit, porad jsem nevedel, jestli seminka nebo zimni rizky, ale dnes jsem ji prostrihaval a jeji vitalita me tak presvedcila, ze jdu pichnout par zelenych vetvicek do zeme a uvidim. takovy (ne)vinarsky experiment.

    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Pan Šmolík
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Aqualoco: ten od Plzně bude v Radošicích, je to sekáč:)
    XL1
    XL1 --- ---
    PRAHA
    FAITH
    FAITH --- ---
    XL1: Ak je to Brno, tak u nas za domom pri parkovisku rastu, mozes si ich prist vyrypnut.
    XL1
    XL1 --- ---
    má někdo topinambury ? nutne potrebuju tak 10 menších kousků..když tak pls do pošty dekujuuuuuuu
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    ahoj přátelé!
    rád bych si konečně pořídil novou kosu. Vím o někom kdesi od Plzně (byl v ČT), ale taky někde od Jilemnice, což bych měl blíž.. nevzpomněl byste někdo, kde by to mohlo bejt? Díky!
    XAJA
    XAJA --- ---
    ANNONKA: Бада́н, Бергения

    (na toto pouzivam wiki najdem, co chcem prelizit a prepnem do prislusneho jazyka:)
    KASTA
    KASTA --- ---
    IKA: super, jeste tu mam par sazenicek, co uz se mi nevesly do zahonku, vezmu ti je klidne hned jak pojedu do Prahy, nejak v srpnu (bydlis v Praze?). Bergenii pak az na podzim. Taky je mame za domem, ale nemuzu je tam uplne vyplenit, tak budu rad, kdyz budou z vicero zdroju :)
    IKA
    IKA --- ---
    KASTA: O sideritis mám záujem, a bergenie nám pravdepodobne rastú za bytovkou. Niečo vymyslíme.:)
    KASTA
    KASTA --- ---
    po 14i dnech na zahrade uzasna dzungle, takhle by melo prset porad. vsechno roste, zahony expandujou do okolniho prostoru, divoky rajcata zarustaji vsechno kolem :) letosni ostrozkova kvetinova louka, v zime jsem rozsiroval cesticku, ale stejne tam zase nejde projit. nekde jsou tam schovany mucenky a fikovnik, jdu je hledat :)

    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: zustanu radsi u anglictiny, z tech translatoru stejne lezou nesmysly, navic ona je to lecivka i v Tibetu, Nepalu a Indii, uz jsem toho nasel celkem dost
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MAR_TINA: to je bezva nápad, jenže ....přeložilo mi to jako баджения a na tento výraz nemůžu najít nic :-((
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: zkus spíš hledat v ruštině. Google translator máš.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: pani sbirala listy a v zime podle me i ty stary listy, protoze tam zadny uschly letos vubec nebyly. Pouzivaji se listy i koreny, kazdy ma trochu jiny vyuziti. zatim jsem na zacatku hledani - na ceskym internetu je informaci malo a s chybama (ktery kopirujou z jednoho clanku do druhyho), hledam po ruznu v anglictine. kazdopadne pestovat je chci, diky tyhle my zdivocely zahrade menim postupne nazor na rostliny, ktery jsem mel z detstvi spojeny s parky, hrbitovy ap. kdyz se nechaji rust divoce, pusobi uplne jinak, navic kdyz je uzitkova, do jedlyho lesa patri :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: jenže já četla, že léčivé jsou kořeny.... co paní sbírala?
    KASTA
    KASTA --- ---
    clovek se porad uci: uz nekolikrat jsem tu za oknem zahlidl pani ze sousedniho domu (myslim ze je z Ukrajiny) jak nam tu otrhava bergenie. Tak mi to nedalo, chvili googlim a ona je to lecivka na vychode bezne pouzivana, s dost rozsahlym vyuzitim a taky nahrazka caje (pry nejlepsi jsou ty cerny listy sbirany hned po zime!) Takze se chystam na podzim vytvorit nekolik zahonu bergenii, nejen ty tlustolisty ale taky treba bergenia ciliata. Dam je i pod stromy a tak.
    Takze prosba - jestli mate nekdo nejaky prebytecny, rozrustaji se vam apod, moc rad si na podzim vezmu, budu potrebovat vice sazenic.
    Na oplatku muzu nabidnut zase jiny bylinky na caj: hojnik horsky (recky horsky caj), agastache svraskala (korejska mata), marocka mata, nebo ruzny kuchynsky (saturejka, tymian apod...) pripadne vlastnorucne vyrabeny mydlo z olivovyho oleje :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: : ja drepciky dokazal ukocirovat jenom tak, ze pres leto nepestuju nic, co jim chutna. vsechny rukoly, horcice, mizuny ap vytrham, jak zacnou byt napadeny a z kostalovin zbyde jen ruzickova kapusta a na tu moc nejdou - teda pokud se nenamnozi prave na ty rukole. prvni rok jsem si rekl, ze necham rukolu na samovysev a mel jsem tam pak neskutecnou drepcikovou zoo: maly, velky, cerny, svetly, pruhovany, jsem netusil kolik jich je typu...
    jinak bych asi zkusil ten neem, treba by jim to taky zhorklo :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Co s dřepčíky? Denně zaléváme. Sucho v záhonech opravdu není, přesto jsme přišli o košťáloviny.........
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: vyhnat v tuhle chvili asi nijak, pokud uz tam maji hnizdo, kde jsou larvicky.. muzes je znicit nebo pockat az do podzimu, kdy delnice uhynou a kralovny nekam zalezou na zimu a usnou (u srsnu stejne jako u cmelaku a vos zimujou jenom kralovny)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam