• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    VEVER:
    KASTA:
    Děkuju, podívám se na to... Nakonec to vypadá, že dvojitý postřik tabákem mšice nedaly... Ostatních jsem se zbavila i s kytkama...
    VEVER
    VEVER --- ---
    KATUSA: doporučuju navštívit stránku biocont laboratory a najít si tam nějaké vhodné predátory a parazity. Třeba na svilušky jsou draví roztoči dost nenahraditelní.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ahoj, mám dotaz. Našli jsme na půdě po dědovi pytel ledku vápenatého. Snažíme se pěstovat zeleninu a ovoce organicky... Teď nevíme, jestli to šoupnout někam na zahradu (ke stromům?).. Neuškodí to zahradě a plodinám? Nebo to mám nabídnout místní agromilné honoraci za pivo? Díky za rady
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Ahoj, potřebovala bych radu prosím - vysadila jsem si "pro radost" nějaké bylinky, rajčata, jahody na balkon, kvůli děcku a tak, ale pustili se do toho hmyzáci a nevím, co s tím - na bazalce mšice, svilušky, molice, mšice na petrželce, koriandru, rajčatech, nějaké třásněnky na oreganu - mám spíš pocit, že tam mám chovnou stanici. Nevím, jestli jsem to přinesla ze zahradnictví, že bych si příště zkusila vypěstovat ze semínek - nebo je to jedno... Jsme v centru města - postříkat? A čím, když to má být k jídlu? Nebo něčím posílit rostliny...?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FRENNET: podle toho jaká je to růže ......třeba ta fairy ti na metr čtvereční vystačí sama. Potom pokud budeš sázet keřové růže (ne půdokryvné) tak by měl být minimální rozestup cca 50 cm.

    jinak na nyxu mám i auditko o růžích :-) je jich tam pár na kochnutí, ale nestíhám .
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    nasla jsem, ze se maji sadit 4 sazenice na metr ctverecni, je to tak?
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    tak se jdu pripravit na lov, jeste stihnout dogooglit, rozestupy na vysadbu a budu pripravena :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    LUSINDA: ano ano, mám od něj asi čtyři sazenice (adrenalinový lov před pár lety) a přišly úžasné rostliny, pečlivě zabalené a s doprovodným textem o péči, ze kterého čerpám všechno o růžích dodnes.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    LUSINDA: diky! To, ze nevoni, mi nevadi, hlavne at kvetou :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: pan Šíp pěstuje růže už dlouho a s láskou. Otvírá nabídku 2x ročně a během cca týdne je většina nabídky fuč.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FRENNET: růže skaličany https://www.ruzeskalicany.cz/

    prodej se otevře za 2 dny a dojdou ti růže s kořeny, které jsi asi u prodávaných ještě neviděla. Silné pěkné sazenice za 80 Kč. Doporučuji Fairy je krásná, kvete nonstop ale nevoní. :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Tak jsem nasla reseni "problemu" FRENNET:, dam tam pudopokryvne ruze. Akorat mate tip, kde je koupit? Mam tu otevrene zahradnictvi flos, jaci jsou? Mate zkusenosti? Nebo odkud nejlepe objednat?
    NYA
    NYA --- ---
    mám asi 30m hadičky na kapkovou závlahu, kterou bych chtěla někomu dát, jen už je pospojovaná asi do 3 smyček.
    je to sice užitečné, ale v kolonii občas vypadly spojky a byla z toho povodeň. tak jsem se vrátila k obyčejnému zalévání hadicí
    nechtěl byste ji někdo? předání je možné v Praze na Smíchově, případně na Vinohradech
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: supr, dik!
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: u nás vedou černý, ale jak říkáš-jedou docela selektivně. zelený jsme měli snad jen jednou ve skleníku.
    Mučenky u nás ještě nevykoukly.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MART1NKA: na druhej strane schodikov, su tiez pod vinom jahody. No na tejto strane sa tam strasne blbo dostava. Je tam aj vinom obrastene zabradlie. Rada by som tam nejaky ten od jara do jesene kvitnuci zahon. :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    FRENNET: Naši majú jahody :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Co zasadit ppd revu? Mam ji u vchodu do zahrady u sxhudku, a rada bych tam neco zasadila.Nejake kytky, pudopokryvne. Ted je tam brslice sekat se to tam skrz zabradli u tech schudku neda.
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: ja rozlisuju jenom cerny a zeleny msice :) cerny jsou tu vzacnejsi, nebo teda jdou jen na urcity rostliny, ale tam se zase umi namnozit uplne brutalne. zeleny jsou tak nejak vsude.

    To mi pripomina - uz vam lezou mucenky? letos jsme to zkouseli urychlit takovym malym sklenickem a mne i kamaradovi uz vykukujou - o mesic driv nez vloni. Ale nevim, jestli je to tim sklenickem nebo jen kombinaci mirny zimy a teplejsiho jara, protoze se driv probouzi i jina teplomilna exotika (fikovniky, jujuby....)
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    Někde jsem četla, že mšice co lebedí na kopřivách nejsou ty stejné co žerou jiné rostliny vč.zeleniny, takže je tam nechávám, aby přilákali berušky. Minulý roky jsem mšice nechala ať se pasou na merlíku, slunečních a špenátu který mě tu stejně hned vyjede do květu a i když to jeden čas vypadalo kriticky a bála jsem se, že se už pustí do rostlin který mě zajímají, tak pak z ničeho nic zmizeli. A to si je tam i chovali mravenci. Ale doufat v dobrý konec asi taky není úplně chytrá rada, no ..
    VEVER
    VEVER --- ---
    Já mšice mám, ale nijak kritické počty, přijde mi. A podle mě za to hodně můžou slunéčka, teď jenom za asi hodinu práce na zahradě jsem na strategická místa rozmístila asi šest larev plus jednu larvu pestřenky, co se mi kdovíodkud zjevily na lavoru ve kterém jsem si přenášela sazenice. Takže doporučuju to nepřehánět s hrabáním listí, mám podezření že to všechno přezimuje v tom. Ale není to úplně rada na akutní problém, no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam