• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCOURR: zkus knížky od Vaňka ze začátku 20 století. Tyhle knížky jsou do podrobna zpracovaný a jsou tam i odrůdy již nepěstované.



    VANĚK, Josef, ed. Lidová pomologie. I. díl, Jablka: 100 nejdůležitějších odrůd. Chrudim: Nakladatelství zahradnické literatury (Josef Vaněk), 1935. 109 stran, 50 listů obrazových příloh.

    VANĚK, Josef, ed. Lidová pomologie. I. díl, Jablka: 100 nejdůležitějších odrůd. Chrudim: Nakladatelství zahradnické literatury (Josef Vaněk), 1935. 109 stran, 50 listů obrazových příloh.

    VANĚK, Josef. Lidová pomologie. VII. díl, Jablka, druhá stovka: nové a málo známé odrůdy. Chrudim: Nakladatelství zahradnické literatury (Josef Vaněk), 1940. 128 s.



    ještě vím o jednom atlasu odrůd myslím z 1 republiky, který je vzácný a prodává se v anticích cca za 10 tisíc.......jen si ted z hlavy nevzpomenu kdo ho napsal
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    NYA: to je hroznej pozer :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: to uplne nevim, na tehle zahrade slimaci nejsou. na druhe, se slimaky, mam tech trapatek jen par a zrovna jsem koukal, ze nektere listy tam trochu ozrane byly, nebyla to zadna katastrofa jako afrikany nebo slunecnice, ale uplne se jim myslim nevyhybaji
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ako veľmi to žerú slimáci?
    KASTA
    KASTA --- ---
    mam spoustu sazenicek trapatek, hlavne trapatka nachova a obcas nejaka uzkolista. vypada to, ze vse, co jsem na jare zasel, tak mi vzeslo :) kdybyste nekdo chtel, dejte vedet, kdykoliv do podzimu. a kdybyste jich nekdo chtel vetsi mnozstvi a stalo by vam to za to si prijet na moji zahradu za Beroun, mam jich tu stovky
    NYA
    NYA --- ---
    KOCOURR: zkus napsat Potulnýmu sadaři, dost se v tom vyzná
    Potulný sadař - Dominik Grohmann
    https://www.potulnysadar.cz/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOCOURR: něco se dá objednat tady:

    Star� odrudy - Home Page - Ovocn� stromy
    http://www.stareodrudy.org/
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, doufám, že tu nejsem moc OT (kdyžtak mne prosím přesměrujte na vhodnější auditko). Nemáte nebo nevíte někdo o seznamu původních odrůd (pozor, nikoliv druhů, ale jednotlivých odrůd) ovocných stromů?
    Jde mi o to, že bych potřeboval nějak vhodně definovat rozdíl mezi "původní" odrůdou, která se vyskytuje na území ČR a "krajovou", která se vyskytuje (vyskytovala) převážně jen v určitých částech republiky. A samozřejmě k tomu by se mi hodil ten seznam původních (nebo i krajových) odrůd.
    A pokud by měl někdo doporučení na ovocné školky, které se zabývají nejen původními, ale i krajovými odrůdami, sem s tím! Ale je mi jasné, že jich moc nebude...
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    XL1: kořen kostivalu je skvělej na bolesti kloubů apod. nastrouháš a dáš do alkoholu a používá se jako mazání.

    Rostlinu nemusíš ničit celou, když zbyde prvních 2 cm kořene s pár listy a zasadíš zpět.....tak zase poměrně zachvíli naroste do původního stavu. :-)

    jinak roste na vlhkých loukách a podél vody
    KASTA
    KASTA --- ---
    XL1: kdyz se projdes nekde kolem potoka nebo reky, pravdepodobne ho najdes spoustu, ja si ho odtamtud taky nosim do zahrady
    XL1
    XL1 --- ---
    sháním KOSTIVAL - neplevelí se to tu někomu ? chci z toho dělat jíchu ....
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: Hele, jestli mas jeden bez pod starou hruskou, klidne bych ho tam nechal, on ji zase tolik nevadi, ta hruska je uz dobre zakorenena a s tim bezem bude normalne zit. Jen ze bych tyhle stromy cilene pod ovocny stromy nesazel ale kdyz uz tam jeden je, tak to zase tak nevadi
    Jinak bez muzes normalne co par let seriznout az k zemi a nechat ho obrust, tady to tak bezne delaji. Jen ti nasledujici rok nepokvete, na to myslim potrebujes az dvoulety drevo. Muzes ho strihat uplne jak chces, ja mu vzdycky par vetvi necham prave kvuli tem kvetum
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: nojono :) v teorii na to mám názor podobný, ale jak se to říká - přání otcem myšlenky a ještě jsem neměla příležitost se spálit :) Někde jsem četla, že bez si měl podle tradice najít cestu ke stavení sám a u nás v tom polopolnohospodarství to má hold těžký..ale zas obětovat hrušeň co vysadil dědeček, za to mi asi magický keř nestojí. Díky za náhled ;)
    KASTA
    KASTA --- ---
    BEBERA: obzvlast ten zimolez to chce dobre zamulcovat: listy, trava, kompost, kdyztak i ta stepka. Potrebuje porad vlhko u korenu, zvlast na slunicku. Z tech tri je na sucho nejvic choulostivy.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KASTA: dík moc, dám teda taky jen trávu/štěpku a časem,až víc zakoření, zkusím mateřídoušku...ta mi přijde skvělá ..
    KASTA
    KASTA --- ---
    KASTA: aha, rozec (nad Z je hacek), nam tu roste rozec plstnaty a rozec zeleny, jak koukam na ty obrazky...
    KASTA
    KASTA --- ---
    BEBERA: na takovyhle mista davam cerstve posekanou travu a na podzim listy. tyhle kere moc hluboko nekoreni a jakakoliv drsnejsi rostlina (vetsi listy = vetsi hlubsi koren) by jim konkurovala.
    Ale kamos tam dava materidousku :) ja obcas pouzivam takovy ty bily zvonky - takova skalnicka, bud zeleny nebo bile plstnaty listy, mame to po zahrade vsude - ale to spis pod muchovnik, ten je preci jen vetsi a koreny jdou o hodne hloubeji... zkusim najit jak se to jmenuje :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KASTA: Jaké mulčovací rostliny bys prosím zasadil na celodenně osluněné místo pod čerstvě zasazené rybízy, angrešty a zimolez kamčatský?
    NYA
    NYA --- ---
    BEBERA: taky si myslím, že z kompostarny to může být kyselé. Zkuste změřit pH a kdyžtak přimíchat popel
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: ja jsem v tomhle dost skepticky, podle me si ty stromy konkurujou. mel jsem zahradu vicemene dzungli, vykopal jsem uz vetsinu naletu, jablone si fakt oddechly. treba takova babyka, ta vysavala vodu siroko daleko, bylo to pod ni uplne suchy. ted nechavam doubky, habry a lisky vlastne jen v takovym koridoru, kudy chodi srnky ap. a pak pobliz velky borovice, kde by stejne zadny ovoce nerostlo. pod ovocny stromy davam spis ty permakulturne znamy prospesny pudokryvny a mulcovaci rostliny, momentalne me nejvic bavi kostival. anebo jeste dusikaty kere - janovec, hlosiny...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam