• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    QUIP
    QUIP --- ---
    IKA: Aronii jsem mel jednou v zivote jako kompot a bylo to dobry treba do jogurtu, ale ja holt mam rad kysele / trpke veci. (treba i trnky)
    Co to zkusit zkvasit na slano, jako treba zeli? (pokud tim teda nemyslis to pridani k fermentovane zelenine). Delal jsem takhle visne a dřínky a oboje pak bylo super do salatu.
    No a nebo to upravit tak, jako se delaji olivy :) Ty jsou za cerstva nepozivatelne, jak se z toho cloveku zkrouti pusa. A vysledek je moc dobra oliva.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IKA: Neviem, čím to je :) koláč vyzeral takto, na ňom bola ešte drobenka. 1:1 s domácimi malinami. Trpkosť nikde.
    Recept: http://www.pradobroty.cz/2012/07/drobenkovy-tvarohovy-kolac-s-boruvkami.html?m=1

    IKA
    IKA --- ---
    MART1NKA: Arónie mám ešte asi dva litre v mrazáku z minulého roka, občas to dcéra vyťahuje a chrúme surové, ale musí to byť ešte zmrznuté, inak to nechce (predpokladám, že ten chlad znecitlivie chuťové bunky), a je jediná z rodiny, ktorá si aróniu dá aspoň občas dobrovoľne.

    Na koláč sa často snažím prepašovať aspoň pár bobuliek k inému ovociu, a áno, koláč sa vždy zje, ale že by pečením tá trpkosť zmizla, povedať nemôžem.:)

    (Skúšala som ju aj pridať k fermentovanej zelenine, ale tá trpkosť prežije aj to.)
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: s tím mám taky problém, pořád si říkám, až bude větší, tak vyjde na všechny, ale už začínám podezřívat taky toho květopasa, konkrétně lamarkovy muchovníky už mají ke třem metrům, na jaře jsou vždy obalené květy a pak najdu jen pár bobulek (a ty těm ptákům už nechám). Jenže nevím, co s tím, stříkat se mi to nechce...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ja som takto mala muchovník len prvý rok, ale tak čo, je to hezký krík :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: já mám pocit, že u mě zmizí ještě zelený, anebo je to květopasem, ale kromě toho prvního roku jsem tam nikdy neviděl ani bobulku, i když na jaře kvetly. ale oceňuju, že hlošinu nechtějí, ta je mnohem lepší
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ja som ich vzala tak pred mesiacom už :) boli sladké dosť.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: tak jestli někdy něco sklidím, zkusím. teď to řeší ptáci neuvěřitelně rychle :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ja som dala aróniu do koláča na tvaroh, neupravenú, len som tam nahádzala bobule a bola neskutočne dobrá. To pečenie odstránilo třísloviny. Surové to moc jesť nejde. A v chladničke drží hrozne dlho.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KASTA: s tím Petřínem eehm.. tu fofr sklizeň dělá jedna malostranská parta, pálí se z toho výtečná mišpulovice.. 😅
    KASTA
    KASTA --- ---
    IKA: my rozlisujeme "jablecny" a "hruskovy" druh mispuli. muj Nottingham je jablecny, takze chutna jako jablecna detska presnidavka jen s exotictejsim aroma. Ty hruskovy jsou sladsi, od tech jsem letos dostal dva stromecky od jineho mispuloveho nadsence, tak se tesim na prvni plody. Taky jsem je driv trhal na Petrine, tam byly extremne sladky, neco mezi susenym fikem a datli. Ale tam ted posledni roky hrozne rychle mizi :(

    Hehe, aronii taky nemusim, to je i i me jeden z nevydarenych pokusu. Ale na zahrade ji necham, ptaci ji z nejakyho duvodu milujou, nenechaji mi ani bobulku
    IKA
    IKA --- ---
    KUATO, MAR_TINA: mne to pripomína hruškový lekvár, a navyše v sezóne, keď toho veľa k dispozícii nie je (priamo zo stromu:).
    Chápem, že každý má iné chute, mne zas vôbec nesadla arónia. Ale mišpuľu by som niekam zasadiť asi chcela.:)
    KASTA
    KASTA --- ---
    FAKOLY: ja pred zimou (a behem zimy) vzdycky vylepsoval zahonky, menil a doplnoval prkna, prehazoval kompost a doplnoval ho tam
    KASTA
    KASTA --- ---
    KUATO: myslis mispuli? to az koncem listopadu az zmeknou. ale dam vedet :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KASTA: hele, tak až ji budeš sbírat, dej mi echo, já zajdu strčit jednu do huby.. :o)
    KASTA
    KASTA --- ---
    KUATO: za mne je mispule naprosto skvely ovoce, jedno z TOP, tak nevim, jestli jsem pro tebe ta spravna reference :) tohle je dlouho natrpkly (az tak za mesic se trpkost uplne ztrati) pak zustane takova sladkokysela az ciste sladka chut s lehkym jahodovym ocaskem :) podle me super, jen to vetsinou ocesu jeste kdyz je to natrpkly, zatim tech plodu nemam tolik a nevydrzim to. a ty duziny tam teda moc neni, spis by to chtelo hlosinu mnohokvetou, ma o dost vetsi plody. tu se mi snad letos povedlo po mnoha letech shaneni konecne ziskat, tak uvidim
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAR_TINA: ano, proto ho stále nechávám, i když z něj není žádný užitek :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KUATO: taky se obejdu bez zimní vrstvy sajrajtu pod mišpulí :)
    Ale bývají to krásně tvarované stromy
    FAKOLY
    FAKOLY --- ---
    Ahoj, přišel jsem na zahradu a rád bych si nechal poradit: co mám udělat před zimou pokud chci na jaře založit základ zeleninové zahrady? rád bych se dozvěděl co je dobré zasadit (cibule česnek...asi) teď na podzim? S česnekem se zeptám jestli byste měli nějaký tip - třeba přímo od někoho z Vás?
    KUATO
    KUATO --- ---
    IKA: já vím, já to četl, že by to tak mělo být, ale nějak mi to nešmakuje. škoda, že už nemáme prasátka, ty by to určitě sežraly.. :o). prostě myslím, že některé ovoce bylo opuštěné z pochopitelných důvodů.. :o). a to jsem staromilec!
    IKA
    IKA --- ---
    KUATO: Mišpule musia "zhniličkovať" a potom sú jedlé aj surové. (Obvykle po prvých mrazoch.)
    Ale tie semienka v nich samozrejme ostanú.:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KASTA: dá se to jíst? Nebo jen marmeláda, když se dá dost cukru? Aby to nebylo jako mišpule, které jsou za syrova nejedlé a i po uvaření by se na marmeládu musely vyloupat každá zvlášť (ručně, pasirovacem mi to nešlo), protože pecky a debilni zmolkova struktura, takže jsem to radši hodil na hnůj než abych se a tím sral..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam