• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---
    Už jen doplním, že k nám na zahradu létají drvodelky na šalvěj muskatovou, zřetelně ji preferujou před našima ostatníma kvitkama 😊Jsou nádherný.
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAIRRA: mozna jich je u tebe tolik, ze uz nepreferuji. driv si docela vybiraly, hlavne kvetouci rostliny z jihu, pry na ne byly zvykly :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    IRINASH: jo, trapatka nachova, dlouholista a bleda. mne se to slovo trapatkovky nelibi, tak jim rikam trapatky, navic to driv bylo opacne a tyhle se jmenovaly trapatky jako prvni :)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KASTA: na ostrožky myslim roky, od dob, kdy jsem četla Obyčejný život od K. Čapka, jenže na ně taky pravidelně každý jaro zapomínám :)) tak třeba to vyjde letos.
    Echinacea jsou ty nachové? Pokud se nepletu, tak byly nedávno přejmenovaný na třapatkovky, jo, máš pravdu, že v tom je trochu bordel.:)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Drvodělek mám na zahradě poslední roky hodně, lítají normálně na růže :D a vlastně na všechno co tam mám, nepřijde mi, že by něco extra preferovaly. Bydlí v hromadě zetlelých pařezů. Někdei tam taky bydlí včely čalounice, to byly nervy zjistit, proč mám všechno okousaný do přesných koleček :))
    KASTA
    KASTA --- ---
    IRINASH: ne, Filip nejsem :) už jsem to pozapomněl, co přesně ty drvodělky chtějí - teď to není u mě aktuální - ale byl o tom na internetu docela obsáhlý článek a na heslo drvodělka vyskočil docela rychle.

    u mě měly nejradši ostrožku východní, měl jsem z nich takovou letničkovou louku. teď tam mám třapatky (přesněji tedy ty z rodiny echinacea, on je v tom názvosloví trochu bordel), ty myslím nějak invazivní nejsou, teda pokud je nevyseješ do připravenýho záhonu :) na ty taky lítají, ale ne tolik, ostrožky je vyloženě přitahovaly
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    MAR_TINA: Jo, je fakt, že jsem loni přidala něco kolem patnácti kvetoucích druhů. U nás lítá každej večer na hledíky, který letos kvetly ještě v prosinci.

    KASTA: mrknu na to...nejmenuješ se náhodou Filip? Někoho mi připomínáš. :)

    Třapatky moc sázet nechci, mají docela velkej potenciál stát se invazním druhem, některý už jsou (třeba třapatka dřípatá).
    KASTA
    KASTA --- ---
    jo, u mě se právě posledních pár let taky objevujou - hlavně na ostrožkách a třapatkách, líbí se mi že dodávají zahradě středomořskou atmosféru o kterou se celkově snažím :)

    IRINASH: jestli pro ně chceš hmyzí hotel, mají dost specifický požadavky, doporučuju o tom něco víc nastudovat na netu ap.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LA_PIOVRA: IMHO oteplování.. teplomilné druhy se stehujou postupně víc na sever..
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Porad premyslim nad tim, co je pricinou, ze jsem poslední dve leta videl vic drvodelek nez za cely muj zivot predtim.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA:
    IRINASH: drvodělky k nám létají a řekla bych, že je to nabídkou potravy. Objevují se okolo dračíku, šalvějí, takového divného hrachoru a méně kolem třepatek. Hotel nemáme.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KASTA: Zrovna drvodělky mě přivedly k nápadu udělat hmyzí hotel, loni se u nás objevily poprvý, což mi, vzhledem k tomu, že jsem je vyhlížela cca dva roky, udělalo velkou radost.:)
    KASTA
    KASTA --- ---
    IRINASH: jo, bluma rozhodne lepsi. ja driv delal hmyzi hotel a bavilo me pozorovat tam ten ruch, hlavne brzy z jara - mel jsem ho na jednom z prvnich mist kam svitilo slunce. ted uz to nedelam, hmyzi hotel je tak nejak cela zahrada. nekolik stromu jsem nechal jako 1,5m-2m vysoky pahyly. chtel jsem jeste vyzkouset vyrobit neco konkretne pro drvodelky, ty jsou takova ozdoba zahrady, ale zatim jsem se k tomu nedostal, jsou to vzdycky jen takovy ty zimni plany :)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    JIRZIN9: To byl původní plán, protože je to jehličnan a ještě k tomu blbě orientovanej na severovýchod a zastíněný barákem, takže pro hmyz nic moc. Nakonec uvažuju, že hmyzí hotel udělám z blumy, která odchází, ale má pěkný dutiny, takže škoda ji pokácet celou...a na borovici budu dělat pokusy.
    JIRZIN9
    JIRZIN9 --- ---
    IRINASH: a nebo to proste jen nech stat a voni se do toho brouci pusti po case sami... mrtvej strom je dulezitej biotop...
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KASTA: Tak já to zkusim, díky. :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    mesic :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    IRINASH: aspon rok urcite. ale muzes to vyzkouset, vyvrtej par der - radeji tlustsich - a uvidis co se za medic/dva stane. Ono se to pozna, jestli to drevo jeste pracuje, bohuzel ty jehlicnany na hmyzi hotely nejsou idealni (ale ja ho taky delal ze suchy borovice)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KASTA: Takže to mám nechat ještě cca dva roky a teprve potom vrtat? To je otrava :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    IRINASH: melo by to byt uz vyschle drevo, jinak se to zalepi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam