• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    V zimě krmítka, v létě koupák. Ptáci využívají obé hodně.
    HOORKA
    HOORKA --- ---
    FAITH:
    :)dík
    FAITH
    FAITH --- ---
    HOORKA: Nic neslubujem, ale keby naaaahodou, tak dam vediet, musim sa ich najskor spytat :)
    HOORKA
    HOORKA --- ---
    FAITH:
    Kdyby uměly stopovat do Prahy… hned bych je bral;)
    FAITH
    FAITH --- ---
    Chcete niekto afrikany? Mam ich nadbytok. Brno
    FAITH
    FAITH --- ---
    XL1: Ak by stacilo odkopnut z uz existujucej, tak mozem poskytnut. Brno.
    XL1
    XL1 --- ---
    nemá nkdo navíc pár sazenicí šalvěje?
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    TSOH: nemáme kýbl, mame lavor a pítko, ale moc ho nevyužívají ač pítko je na štangli. Je tu hodně koček se sousedtví a potvory nám chodí na pozemek. Budu to muset ještě nějak pořešit, aby se ptáčku u nás také líbilo.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TSOH: Protože jsou letos všichni u mě na zahradě...
    TSOH
    TSOH --- ---
    SHILENEC: Cachtaj se v tom jak v loužích.. Ten kýbl je lepší starý kovový s úzkým obvodem, kde si snadno uchytí drápky. Nejvíc mi chodí kosaci.
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    TSOH: ad slimaci nevim, ale sneku je dostatek, nicmene se o ne castecne staraji i sojky.

K cemu ten kybl presne? Mini vodni plocha pro ptactvo?
    TSOH
    TSOH --- ---
    Tak schválně, kdo má na zahradě kybl s vodou pro ptáky? Vodu jsem po 14 dnech vyměnil a už se hodinu cachtaji..

Netuší někdo, proč je letos tak málo slimáků? Poslední roky to byla invaze a letos člověk může chodit po trávě bosej...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    nemel by nekdo odkopek libecku? praha cerny most a okoli?
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    ANNONKA: Máme je druhým rokem, je to hodně tvarově a barevně variabilní odrůda, chuťově fajn, za mě spíš sladší. Loni stihly odplodit před největší vlnou plísně. Jsou docela citlivá na vápník, rozhodně dobře připravit půdu a pak hnojit něčím na rajčata.
    Možná mi případně zbude pár sazenic, pokud už si to nerozebrali sousedi.

Jo a taky máme nejradši oranžový ;)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    KASTA: Rakovnicko to není, jsme na hranicích Čech a Moravy :)

A rozhodně souhlasím, pozorování a praxe po tom co člověk nabyde alespoň nějakou teorii je potom nesmírně důležitá. Trochu pomáhá i projetí satelitních snímků, optání v okolí co lidem roste, jaké mají zkušenosti. Zjistit na jaké hornine půda leží, no, je toho mraky kde se dá něco zjistit, přiučit a následně zkoušet a praktikovat.

Naštěstí jsme zatím v situaci, kdy si člověk může dovolit, když se něco nedaří a nevyjde a na úrodě není existenciálně závislí.
    KASTA
    KASTA --- ---
    CHOSIE: tyjo mám pocit, že přesně kolem tohohle jsme teď o víkendu jeli. rakovnicko? :)¨

ohledně tý permakultury, moje zkušenost, že úplně nějdůležitější je dobře poznat místní podmínky a to znamená na té zahradě co nejvíc být a pozorovat, případně něco pokusně vysadit a zase pozorovat.... hodně se toho dá odhadnout: typ půdy, slunce, voda, vítr, geomorfologie, taky co roste kolem dost pomůže, ale nestačí to. každý místo je jedinečný, a na každým se daří něčemu jinýmu, nemluvě o mikrozónách v každě zahradě a je jich využití. já teda všech těch pár zahrad tvořím postupnou "organickou" přeměnou a nechávám se "vést" těma rostlinama, jak se jim tam daří.

samozřejmě to co, jak a kde tam zkusím vysadit vychází z různých permakulturních postupů, ale zdaleka ne všechno mi všude funguje, jak říká teorie :)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MART1NKA: Jo to je tak nějak náš plán, alespoň nějaké stromky na podzim, přes léto upravit terén a materiál.
    Momentálně máme za sebou vytyčení pozemku, vzroky odeslané na rozbor, ještě mě čeká zmapovat a identifikovat stromy a rostliny co se na pozemku nachází.
    Pak mám už něco málo digitálně připraveno, vektorový 2D plán kde budu rozmisťovat a 3D vizualizaci :)

MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOSIE: Minimalne stromy by som mala rozmyslene aby ste na to mojli v listopadu vlitnout. Kazdy rok sa pocita :)
    Ja mam samozrejme jahory, rybizy, angresty, maliny atd od roku 1 :) ale jablka zacinaju az teraz, ak teda nezmrzli, nebola som tam este :)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MART1NKA: Dost záleží na podmínkách a stádiu ve kterém člověk stromek pořídí, ale ano počítam s nějakým 5-10 letým horizontem co se týče stromů.
    Pak zde ale také jsou byliny, keře, a další víceleté rostliny, které lze využívat po 1-2 letech. A vysázet okolo dokud je stromy nezastíní.
    Je pravda, že v našem případě se možná věci protáhnou ještě o něco víc vzhledem k prvotní péči o půdu, které se chci věnovat.

Nicméně právě kvůli tomu časovému horizontu je třeba začít co nejdříve :) - aneb včera bylo pozdě
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOSIE: Mám oba diely Edible Forest Gardens a je to skvelá četba na úrovni vysokoškolských učebníc. Takový menší forest garden som si posadila v roku 2020, niektoré stromky už začínajú plodiť a vrhať tieň. Veškeré posadené rastliny sú jedlé. Nestriekam. Akurát je potreba to cca 3x ročne pokosiť a odrážať kritiky susedov ohľadom toho, že tam nemáš anglický trávnik :).
    Jediný problém s tým celým je, že pokiaľ nekúpiš už rostlý sad tak to vlastne robíš pre svoje deti. Stromy rastú pomaly, niektoré neprežijú, než sa pozemok zalesní, prejde 10 rokov.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam