• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FRENNET: ja ti celkem rozumim. Taky jsem nic moc necekala. My jsme tam teda vydrzeli do konce. Neco bylo prijemne, ale taky jsem zjistila, ze mi to nevyhovuje. Prijde mi, ze sauna samotna je vymyslena dobre a to vireni rucnikem akorat me za chvilku otravovalo. Plus moc lidi, nemuzes si to vychutnat po svym, nemuzes kecat. Co se mi libilo, byla vune tech cerstvych bylinek. Ovssm stacilo mi to jednou. Obecne radsi navstevuju saunu, kdyz je tam malo lidu vubec....
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    VALENTINA: nijak a prave proto jsem tam sla. Zaver:neni to muj salek kavy, proste.
    SITH
    SITH --- ---
    VALENTINA: to je u žbytečné rušení :)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    SITH: to co zmiňuješ je samozřejmost, ale aspoň se na ni dobře dívá:)
    SITH
    SITH --- ---
    * velké teplo
    SITH
    SITH --- ---
    VALENTINA: tančí? šatečky? uff, no nic proti tomu představení, ale já od rituálu očekávám teplo + vhodnou hudbu a vhodné vůně :)))
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FRENNET: Nechoď na zbytečné rituály a navštiv venkovní saunu Vulcan, je v areálu nejteplejší. Medová taky jde.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    FRENNET: a jak sis to představovala? jak by měl ten rituál proběhnout?
    já občas na ně chodím do Stepu v Praze, nejlepší je imho taková sympatická dlouhovláska, která v podstatě tančí a má u toho pěkné šatečky:)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    IF_: ale to jiste, vsak jsem psala, ze jsem po 5min odesla. Chtela jsem to zkusit a uz do toho nepujdu.
    IF_
    IF_ --- ---
    FRENNET: Vzdyt ten ritual je jen v jedne saune a muzes jit do jine, kde se nekona. Vetsine lidi to vyhovuje, pro me je to nedilna cast kvalitniho saunovani.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Jdu se podelit se sklamanim a frustraci.
    Byla jsem s kamoskou v Infinitu na prehrade v Brne. Vsechno krasne, prostredi venkovni i vnitrni. Proste parada. Ale 3hodky saunovani na navstevu vsech saun bylo malo.
    Ty venkovni sauny byly na mne malo teple, azvta medova sauna byla pro mne ta prava. Takze priste pujdu jenom tam.
    Nejvetsim sklamanim pro mne byl ten saunovy ritual. Tesila jsem se jaka to bude parada, ale chyba lavky. Po 1minute jsem byla zarazena, po 2min jsem zacala byt nervozni a ve 3minute nasrana a to cim dal vic. V 5min jsem zdrhla nasrana jak delo.
    Kdo a proc s tim přišel, vite? Podle meho je to nesmysl. V saune ma byt clovek v klidu a v ramci moznosti rozjimat a cistit telo i mysl.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    step, infinit v holesovicih a ten spodni bazenek v saunaspotu ma taky docela koule od letoska...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Které sauny v Praze (nejlépe na žlutém metru :) mají k dispozici studentý bazének s vodou pod 10°C?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    já se saunuju pravidelně už roky a shodou náhod v různých typech saun s různým osazenstvem; příjde mi, že co se hovorů v sauně týče, nejsou žádná pravidla, do sauny jdeš v nějakém rozpoložení, někdy máš chuť sdílet s ostatníma zážitky, názory, někdy jsi v blbé náladě a prostě radši se jen tak potíš ve vlastních myšlenkách

    věc se má tak, že ostatní to mají hozené stejně... někdy jen tak lebedí, čumí do blba, někdy někdo potřebuje radu, mám problém, nebo jen tak klábosí o hokeji a o rozbitém autě, často se ale stane, že i ve skupině třeba 7mi osob, je zkrátka ticho, každý je pohroužen do sebe

    sauna rituály jsou mi velkou neznámou a ta myšlenka mě nějak vůbec nebere, jako čumět na polonahou děvčinu co provádí nějaký taneček a ovívá všecky okolo ručníkem může být zábava, ale spíše by mě to rušilo než vzrušilo

    sauna je místo veřejné ze své podstaty, ale zase jsou tací co mají saunu doma, nebo si platí za vlastní privátní čas, protože mají radši být tam sami, s rodinou, nebo jen s pár přáteli

    Kdyby mi do sauny naběhl nějaký týpek GIF_242: a chěl tam cokoli kutit, měnit, větrat a dělat cokoli jiného, než se aktuálně saunovat, byl bych teda dost rozladěn a protože v sauně často relaxačně kloktám pivko víc než je zdrávo, asi bych ho i poslal do prdele nebo mu usmažil nos na saunakamnech
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    GIF_242: tak ve Stepu mají rituál pouze v té jedné sauně. Teda jestli se to za ten rok a půl co jsem do sauny nemohla nezměnilo.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    NAVARA: tak to určitě ne, protože já se takhle nesaunuju:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VALENTINA: neměl problém spíše s tím, žes byla od hlavy k patě v prostěradle? :)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    já včera teda měla zážitek na dlouho...chodím do malé lokální sauničky, teprve včera jsem pochopila, že je to něco jako soukromý klub:), chodí tam převážně jen muži a střídají se tam sauneři, starší chlápci-důchodci, kteří to tam jako vedou. tak chlapíkovi už se nelíbilo, že jsem přišla sama žena, pak tam hlasitě rozprávěl na celou saunu, lezl i dovnitř, se všemi se zřejmě znal, oslovoval je křestními jmény/mě oslovoval ta pani:)/, nakonec se tam svlékl do naha, vysprchoval, pokonverzoval a řekl nám, ať se tam chováme slušně a odešel dřív:) tak jsem si teda říkala, zlatá anonymní sauna ve Stepu:)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    NAVARA: Rovněž s přáteli navštěvuji saunu v pevný den i čas, máme ji dlouhodobě pro sebe rezervovanou. Mluvíme, ale rádi, známe se dobře, je veselo. Ale v luxusním wellness volím tiché sauny, pokud lze.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    A proto chodím do privátní :)

    Společnost inteligentní tak akorát, hlučná také, i ty vůně se +- dají řešit, jen ta cena no...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BAAL: ono to mluvení je docela diskutabilní ;) možná, ať je rozšířeným standardem v čr, pokud možno ticho a klid. Ne že bych to sám nějak striktně dodržoval nebo vyžadoval, ale co si budeme povídat když se člověk nechtíc ocitne u opravdu "kvalitního" hovoru, tak si tak někdy říkám, pane bože proč?!! Že těm lidem není trapně probírat intimní, osobní věci v sauně, kde prostě od toho hovoru neutečeš.

    Prostě jak tady již zaznělo, sauna je místo veřejné, kde by se člověk měl chovat ohleduplně k ostatním a jestli někomu vadí mluvení, tak se má slušně ohradit a pak je to na slušnosti zúčastněných. Na druhou stranu Mlčenlivý Bob musí předpokládat, že se lidé budou bavit, a pokud to nepřesáhnou nějakou mez, tak by zbytečně neměl prudit.

    Na druhou stranu, stejně diskutabilní jsou podle mě rituály. Rovnou říkám, že je nemám rád, vyzkoušel jsem to a fakt mi nepřijde super boží sedět v přeplněné sauně, a čichat vůni kterou zrovna nemusím. Plus jako bonus se otírat o chlápka co sedí vedle mě :-D. A proto na ně prostě nechodím. Nicméně mě vážně štve fakt, proč není třebas jedna sauna pouze rituálová? Proč třeba na Chodově/Hostíku jsou jako rituálové sauny dvě? A tudíž pokud se tomu člověk chce vyhnout musí přemýšlet kdy a kam ;/.

    A proč to říkám, nedávno se mi stalo, že jsem se uvelebil v sauně, kde jsem dle rozpisu četl, že bude za 30min rituál. Říkám si, v pohodě to stihnu a zhruba po 15-20min tam naskočil chlapík s tím, že se omlouvá, ale že tady bude za 10min rituál a že musí vyvětrat saunu. Tak se ptám, jestli tam můžu zůstat, protože jsem tam chtěl být tak max. 5min a úbytek tepla mi vlastně nevadil. Nehledě na to, že jsem tam takto zůstal již XY. Nicméně chlapík mi sdělil, že naše dvě těla (byly jsme tam dva) vyzařují vlhkost, kterou musí ze sauny před začátkem vyhnat. A podle předpisů nás musí vyhnat. WTF?! :-D měl jsem na srdci plno věcí, ale pak jsem nad tou demencí mávl rukou a šel pryč. A jako sorry, tohle mě třeba štve daleko více než to, že si někdo povídá a nebo by si chtěl povídat, ale jiný ho tišší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam