• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    KOPRETKA: Hned po otvíračce anebo kolem poledne se to dá i o víkendu.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    SPIKE411: se obávám, že Step je o víkendu nebezpečný.. nevím sice, ale nikdy jsem nenašla odvahu to zkusit..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SITH: Saunia u ŽL? To je která?
    Nebo myslíš Sauna Spot?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Radotín už je asi taky v provozu
    SAUNA Kijukiju + HOT-TUB | Biotop Radotín
    https://biotopradotin.cz/sauna/
    SITH
    SITH --- ---
    SPIKE411: já jdu dneska, saunie u žlutých lázní
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KOPRETKA: Je mi to vcelku jedno, Sauny Vltava, Sauna Spot, Saunia, Step… :)
    Podle rezervačního systému to vypadá, že od úterka příští týden taky jede Kayak Beach Bar.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    minulý týden jsem byla dvakrát a tento to zase vůbec nestíhám.. se z toho picnu už..
    SPIKE411: možná víkend, ale to podle toho jak moc nemocný bude dítě... chceš do Vltavy, nebo kam?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já zvažoval dneska nebo zítra (nebo vlastně i kdykoli o víkendu 🙃), kdyby se někdo chtěl přidat.
    Příští týden v úterý už mám od sedmi večer asi program jinde.
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Btw. asi pujdu pristi tyden v utery do tech saun Vltava, vyzkouset fungovani s turbanem z rucniku. Nejak brzy vecer, kdyby se nekdo chtel pridat.
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    ZUZKAOU: tak ja se tu snad zkulturnim i v peci o vlasy :D s tema jsem nedelala nikdy nic a nenapadlo me, ze by po saune byly nejake smutne....ale jak rikavam, co clovek ted zachrani, za deset let jako kdyz najde. Tak mozna bych jim po saunovani mohla nejakou peci dat....pro jistotu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: v úterý jsem viděla v sauně čepičku ve tvaru spíš zvýšená zmijovka než skřítek a byla moc hezká. Kraj se vzorem, vršek bílý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOTENCE: Patlam si ho na závěrečné kolo. A vlněny kondom si fakt pořizovat nebudu. Myslím ze ten kdo to začal prodávat normálně trollil, jestli se taková věc chytne. A chytla.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ZUZKAOU: to bys ale musela po každým kole sauny smyvat kondicioner, nez bys sla do bazenku. Ve studený sprše navíc...
    Napadly mě spreje pod žehličku atd, ale to taky nechceš splachovat do vody pro všechny.
    Nebo to myslíš jako proceduru na závěr?

V tech plstenejch čepičkách, co všude vidím, bych si připadala jak nahej psytrancovej skřítek. Chtěla bych něco s jinou estetikou :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEDELAVLOKALE: Horko poškozuje vlasy. Na ochranu chceš jednak napatlat na vlasy nějakou masku či kondicioner. Mimo jiné se tím teplem lépe propasuji do vlasu. No a pak to chceš do něčeho zabalit a) ať to nekape po okolí. B) nějakou izolační vrstvu mezi vlasy a okolním vzduchem.

Obecně vlna izoluje lépe, ale teda nechceš ji na mokré dlouhé vlasy, natož s kondicionerem, chceš něco co vyperes.
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    A osobně používám podobnou této:

https://allegro.cz/nabidka/saunovy-klobouk-cepice-do-sauny-100-ovci-vlna-ecru-logo-cervena-14660962681

Ale jen v hodně horkých saunách. V těch klasických pak bez čepice, ale to mi mrznou nohy :-D
    Jak říkají Finové s oblibou o švédské sauně, že je to spíše autobusová zastávka, než-li sauna :))
    SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    Vyheurekoval jsem si, co je k mání na našem trhu.

NordicSPA, čepice do sauny, black | Pokrývky hlavy, rukou a nohou | Spamall.cz | Vše pro vaši relaxaci
    https://www.spamall.cz/produkt/nordicspa-cepice-do-sauny-black/?hgtid=5248fc92-a893-4fae-a145-9273fb5434da

Tak pochopitelně obchodník má na tom ještě nějakou marži a nemalou. Ale výroba musí být levnější a možná se vyplatí kouknout třeba k našim sousedům.

https://allegro.cz/nabidka/cepice-do-sauny-plstena-ochranna-cepice-zvon-13643231378
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEDELAVLOKALE: Funguje i turban. Ta cepice je pohodlnejsi (nemusis se s nicim vazat, nepovoli se to). A jinak vlna izoluje lip, takze uplne nejlepsi je prave cepice z vlny.
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Jeste dotaz. Kdyz se ty cepicky delaji i frote, stacil by turban z rucniku? Nebo v tom je neco extra, co mi unika?
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KOPRETKA: pospala.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    SEDELAVLOKALE: ja se taky chodím předehřívat... Ted jsem tam u toho usla a hezky hodinku si poslala dokud me neprobudila zima...))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nebo namočit vlasy no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam