• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    MIKEKT: Vypadaji paradne. Skoda, ze se nedelaji mensi (ale dava to smysl).
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    GARFIELD: ja mam tohle https://www.morzh.cz/ ale uz jsem videl, ze to delaji i cesi https://kajmo.cz/. Morzh je myslim z ruska a byl problem s dodanim. nevim jak to je aktualne
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    MIKEKT: Postouchnul bys me na nejakou stranku? E-shop a info? Da se to pouzivat s elektrickejma kamnama treba?

To by mohlo byt docela dobre reseni, pokud bych nasel neco rozumneho rozmerove. Mam zahradni pristresek, ktery v lete pouzivam jako bbq/pizza kitchen a v zime by to mohla byt sauna. Prave resim kompromis, ze bych prisel o misto na vareni, pokud bych tam postavil trvalou saunu.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    GARFIELD: zkus kouknout na stanovou saunu. Máme ji na zahradu plus na výlety a je to fajn. Doba je to dobrý s dětma , když jim je horkou vylezou si na chvíli ven a pak zase zpátky
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Podelite se o zkusenosti s domaci finskou saunou?

Mam relativne malo venkovniho prostoru a vzdy to bude neco za neco. Nic moc soukromi, takze sousedi na me budou cumet. Do 10 minut autem mam 2 docela slusny sauny (jedna "zadarmo" na multisportku a druha je pobocka saunia). V zime je to tam natriskane a hygiena obcas trochu boli. S malejma detma clovek oceni i tech par usetrenejch minut (a uz sme saunovali i spolecne a jednoho to bavilo).

Zajima me, zda Vam to subjektivne stoji za to. Jaka je udrzba a voser faktor. A obecne naklady. Neco non-obvious na co ste narazili az po nejake dobe a cokoliv dalsiho vas napadne. Saunuju celorocne cca 1-2x tydne. Klidne bych asi i vic, kdyby to bylo "dostupnejsi".
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MART1NKA: Tady tak nejak zverejnuji rozpis (nekdy opozdene) https://www.facebook.com/sauneri.saunaspot/
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    Ja se podelim o funny vcerejsi saunovaci medovej peeling v Saunii na cernaku. SLi jsem z vanocni akro akce, parovi akrobati jsou pomerne specificka skupina, zname se dlouho, bylo nas snad dvanact ?
    uz na normalnim ceremonialu bylo docela veselo a totalne narvano (o nejaky relaxaci s 40ti lidma v saune fakt nemuze bejt rec, ale sranda to byla) a slecna jestli dojdeme na medovej peeling.
    pohoda dojdeme, byli jsme tam vsichni plus par lidi ktery od nas nebyli, povetsinou imho muzu. Vsichni nahy sedej v kruhu a ona rozdava ten med, trtinovej cukr, bila cokolad, kokosovej olej.. este neco, ale nevim ,takova smakulada
    kazdej dostal plnou hrst, patlal to na sebe.. a pak neomylne nekdo z nas zavelel "vlevo v bok a zada toho pred vama" coz se taky stalo, nutno rict ze dva lidi pred mnou sedel nejakej typek kterej tam byl sam ,sedel mezi dvema akrobatkama a rikal "tak tohle mi fakt nikdo neuveri" :-P
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ONDRA_99: a vies ktore dni? :) ja moc ritualy nemusim ale toto bolo docela fajn :) nemam rada, ked je to miesto relaxace diskoteka a pani to urobila dost decentne.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MART1NKA: Jo Helca je fajn a teplo dela velky. Takze pokud nekdo hleda hlavne teplo, tak Helca idealni ve Spotu.

_ALEXA_: Helca soutez nevyhrala, posledni roky je na nich jako jedna z poradatelu. A ve Spotu dela stabilne. :)
    _ALEXA_
    _ALEXA_ --- ---
    MART1NKA: Taky jsem na ní min.pondělí byla a souhlasím, je skvělá. Dle kamaráda vyhrála jakési saunovací soutěže. A ve SPOTU jen hostuje (neověřovala jsem)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Sorry Helča, taká červenovlasá.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ONDRA_99: Šárka, taká červenovlasá pani.
    Fajn nevtieravá hudba, na začiatku dala vykuřovadlo, nic jej nepadalo, nebola chaotická a fakt mi prišlo že nerieši moc ako pri tom vyzerá ona, čo sa občas stáva.
    Úprimne to nakladalo dak, že som si musela zakrývať tvár takže mi bolo úplne jedno, aká osoba tam máva vejárom. :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SITH: Kdo ho delal?
    SITH
    SITH --- ---
    já byl tento týden v Sauna Spot v Podolí a byl tam pro mě nejlepší rituál tohoto roku. A ne úplně narváno, jen bazének dost smrděl po chloru
    MEDOVA
    MEDOVA --- ---
    Saunovací report z Libereckého Lesního koupaliště:
    sauna skvělá - s kamny na dřevo, výhled jako přes výlohu do lesa a na poměrně frekventovanou lesní stezku (a opačně) je vlastně docela zajímavý a člověk to za chvíli odfiltruje. Ale rozumím tomu, že to někteří kritizují. Nejlepší je jednoznačně možnost ponořit se do lesního koupaliště, které protéká, takže ani není třeba se předtím sprchovat. Voda je perfektně čistá a ledová. Dobré pivo a Vratislavická kyselka přes okýnko přímo do odpočívárny - parádní. Nemám co vytknout. Ale asi to teda nebude úplně pro každého, je to svým způsobem trochu punk v hodně designovém kabátku. Kdo to tak má rád, určitě místní atmosféru ocení. :) A až zas napadne sníh, to bude perfektní:)
    INIQUITY
    INIQUITY --- ---
    Dnes vecer Olsanka, lidi docela dost, ale jak je tam tech saun 5, tak se to celkem rozprostrelo. Cisto, docela vonavo, sauna horka, bazenek ledovy, spokojenost
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Nekdo odpo/vecer do tepla? Spot, vltava nebo jinam?
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    je mi jasný, že těch slevomat akcí je tuna, ale v mejch oblíbenejch Bavorech zase nabízí spolu s obědem prima akci pro páry. Tak kdyby někoho zaujalo, já teda pojedu tuhle sobotu :)

Vodní a wellness svět, poukaz do restaurace i masáž | Slevomat.cz
    https://www.slevomat.cz/akce/2340272-vodni-a-wellness-svet-poukaz-do-restaurace-i-masaz?matchingVariants=14016772#14016772
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    Vzdledem k lajkům dodávám info:

Dole odkaz na rezervace, pro pohodlí jenom 8 míst. Je to ten první slot od 18:00. Těším se :)

Vlny Štvanice
    https://vlny-stvanice-671719741.reenio.cz/cs/terms/2025-11-13;viewMode=day
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    PARANOIDANDROID: vege špekáček.. hmm to zní lákavě..
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    NA_PYCZU: A příští črvrtek tam mám vypravěčskou ceremónii, juch! Samozřejmě v duchu maringotky, žádný divočiny.
    Na heslo NYX vege špekáček k ohni gratis :)
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    Ode dneška je sauna na Štvanici
    HANZO
    HANZO --- ---
    Dneska jsem testnul Olšansku a musím říct, že super. Za ty tři hodiny si člověk dobře zaplave i zvládne saunu.
    Lidí moc nebylo, většina i dokonce docela kulturních.
    KADERAS
    KADERAS --- ---
    THAIGRR: Kousek od Děčína hotel Ostrov
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    máte někdo doporučení na saunu na severu Čech? mezi Libercem, Varnsdorfem a Děčínem (fakt spíš mezi, než v těch městech)
    dííík
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Musím se pochlubit. Domácí výroba nové lavice posunula stavové saunování na další level.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Z ovčína, pivovaru i kláštera vznikla lázeňská útočiště. Tohle je šest nejkrásnějších spa a wellness v Česku - CZECHDESIGN
    https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/z-ovcina-pivovaru-i-klastera-vznikla-lazenska-utociste-tohle-je-sest-nejkrasnejsich-spa-a-wellness-v-cesku
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    SPIKE411: dáme sraz?
    MEDOVA
    MEDOVA --- ---
    SPIKE411: Dneska jsem to sla omrknout a hned jak se zbavim rymy, tak to i otestuju. Vypada a voni uzasne!:) A lidi teda minimum, pan rikal, ze zatim saunare spocita na ruce, ale, ze ocekavaji, ze se to dost rozjede. Je tam sprcha, odpocivarna a moznost skocit si do prirodniho lesniho koupaliste. To misto ma kazdopadne uzasne caro:))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Lesní koupaliště v Liberci spustilo provoz veřejné sauny. Lidé si své místo musí zarezervovat
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/lesni-koupaliste-v-liberci-zahajilo-provoz-verejne-sauny-lide-si-sve-misto-musi_2510201712_kvr

Saunu provozuje spolek Lesní koupaliště v nové budově plovárny. Vstup je placený, lidé si mohou vybrat hodinový nebo dvouhodinový pobyt. Saunu je také možné na dvě hodiny pronajmout pro uzavřenou skupinu.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MAR_TINA: mnooo.. nevim. my dycky volame rediteli, at nam saunu necha zapnout a pak je to jen nase :)
    jinak to asi funguje na objednani predem. kdyby jel clovek z prahy, pak myslim, ze to presne doba cesty vystaci na nahrati sauny na 90 °C. ze sauny je velky okno, kterym vidis na skalni mesto a to samy z balkonku odpocivarny. kapacita sauny je tak 8 lidi. a jeste tam maj virivku, kde sem teda nebyl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam