• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NICKIE: naprostej souhlas s tim, co Ti odpovedela MOLLY - nas syn taky totalne nekrkaci, pomahalo noseni, kojeni pri noseni a vyprazdnovami v klubicku nad necim. Nejvic stejne pomohlo, kdyz jsme se poradne szili :) Jinak teda kombinace casteho kojeni+noseni+bezplenkovky je ultranarocna, kdyz musis dite casto vyndavat z nositka/satku, alespon pro me to bylo (a je) vycerpavajici a tak jsem v ty bezplenkovce vzdy polevila a znovu zapocala dle me aktualni kondice...
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    NICKIE: nemusí to mít s tím krkáním nic společného, určitě ale zkus jí třeba nosit - šátek, nosítko, babyvak - některým dětem to dělá dobře a to i na bříško (to je zkušenost hlavně kamarádky). Mě první dcera prostě nekrkala, ale zas ji kojení neuspávalo (v noci to fungovalo ok), ale přes den po kojení byla tak pět minut "opilá" a pak začla tlačit, moc neřvala, ale kroutila se, tlačila atd... Uspávat kojením šlo tak po třičtvrtě roce a jen večer.
    Anebo ještě zkusit, jestli jí nepůjde líp kadit a prdět nad umyvadlem v klubíčku bez plenek. Mám čtrnáctidenní dceru a vlastně veškeré kadění jde do umyvadla nebo toho malého nočníku. Vždycky se u toho krásně vyprdí a je spokojená, ale když ji tam nedám, tak nadává a kadění ji ruší u kojení. S první jsem taky částečně bezplenkovala - taky na kadění, na čůrání mi to nefungovalo a taky jsem na to asi byla trochu líná. Ale je to výhoda tzv. bezplenkový metody, že jde dělat jen částečně.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    NICKIE: klid, je to úplně normální :) oni totiž nemají jak jinak dát najevo svůj diskomfort, ať už pramení z čehokoli...na bříško může pomoct ten espumisan, baby calm apod, případně probiotický kapky...já pila čaj pro kojící, jsou v tom bylinky na podporu kojení a zároveň na ty miminkovský prdíky
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    ahoj, mam zacatecnicky problem, intuice zatim vubec neprichazi... mala 14 dni mi furt breci, nejspis ji boli brisko... Problem je, ze neumime odrihnout, respektive u kojeni vzdycky usne a pak je deset minut uplne gumova, kdyz ji ale prendam spat, tak za dalsich deset minut se vzbudi a rve a rve...nekdy az do dalsiho kojeni a neda se vubec utisit...casto blinka.. resili jsme u doktora ze vubec nepribyva, ale vypada to, ze snad uz je to dobry.. kupodivu kdyz kojim v noci v leze a nechavam ji spat dal, tak je to dobry...kdyz to ale udelam rano tak uz to dobry neni...jsem z toho uplne na nervy..pomohl by treba espumisan? Je normalni, ze mimina tak kricej?
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    MARKYSHA: díky, zatím to odstříkání nepomohlo, ale už se to občas mění. zajímavý, že se skoro nekucká, když ji kojím vleže.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MOLLY: to mi dělala Alenka, taky byla hltoun, taky jsem jí musela zvedat, tím se to přerušovalo, pak polykala vzduch, takže jsem jí pak musela dávat Espunisan kapičky, ale jak tomu zabránit nevím. Možná předtím trochu odstříkat, jestli to mléko neteče moc prudce?
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ahoj, máte někdo zkušenost s tím, že se dítě u kojení kucká? Mám pětidenní dceru, která se od začátku hodně ráda kojí. Spíš byl problém ji přesvědčit, že už ne (abych si nezničila bradavky), než že by se nechtěla kojit. To píšu proto, že jsem vygooglila hodně dotazů okolo toho, že se děti kuckají a nechtějí sát. To není její problém, ale skoro u každýho kojení ji musím zvedat, klepat na záda a čekám, kdy se nadechne. Nekucká se rychle, spíš mezi jednotlivými kucky je tak vteřina, což je o to strašidelnější, protože celkově tak pět šest sekund nedejchá.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    největší zlo u nás při kojení byly luštěniny, já je sama dost blbě trávim, zkusila jsem asi 2x (jsou prece tak vyzivne)- červenou čočku a malinky fazole a byla to hruuuuza...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    SANCHA: tak bílý jogurt a kefír jsou natrávený předem bakteriema mléčného kvašení (prý snad i kysaná smetana?), takže i já je (i s tou slabou alergií) zvládám v pohodě, nejhorší je normální tekutý kravský mlíko (ale to v podstatě nepoužíváme), sýry taky celkem ok, když se to nepřehání a pak teda pro mě jsou zlo takový ty sladký kupovaný pudinky, smetánky, což mám celkem ráda, ale vždycky ta konzumace byla na dítěti znát...na 2. str. je fakt, že úprava stravy u nás zabírala jen do určité míry, protože on, jak pil, hltal a polykal asi vzduch
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SANCHA: no ale po cibuli, kvetaku, brokolici a hrachu to dite muze nadymat, muze ho bolet bricho. Chce to vysledovat, jak reaguje par hodin po kojeni potom, co jsi to snedla.

U syna jsem byla jen na suchych rohlicich, u dcery to bylo mnohem lepsi, ale s kvetakem, cesnekem a hrachem jsem pockala az po kojeni.
    GIO
    GIO --- ---
    jo lzickou do ni trosku dostanu ale je to vic vedle nez uvnitr.)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    GIO: jo a taky vlastne spolu s tim kelímkem prijimal nekdy tekutiny po lzickach a ze zacatku byl k tomu svolnej spis od jiných lidi nez od mamy co ma prso
    GIO
    GIO --- ---
    to zkusim, diky, no je ji pul roku, tak uvidime.)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    GIO: Viktor taky nechtel dudlik, ani pitko (lahve s dudlikem se dotknul az kolem roku, pricemz na ni byl uz zase velkej, hrnicky s pitkem/brckem taky az nejak kolem roku, dřív si s nimi spis hral, nez ze by z nich pil...). vyresili jsme to tak, ze dostaval pit normalne z kelimku (takových tech plastovych víček od koj.lahvi) a pochopil to temez okamzite, jasne, potreboval asistenci a bryndak, ale vedela jsem, ze když jsem nebyla v dosahu s prsem, netrpel zizni. pil tak vyhradne vodu, občas caj..chtěl taky pit z normálních sklenicek a hrnku, co videl u nas.
    GIO
    GIO --- ---
    ja mam teda sps problem se zavadenim nejakych jinych tekutin, kdyz uz mam teda nahrazeno jedno kojeni masozeleninou, tak to dite nechce nicim zapit, caje, vodu, redenou ovostavu, vsechno odmita..dudlik i pitko..nic.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    SANCHA: syn mel do asi 5 mesicu docela problémy s nadymanim, pomahaly nam kapicky baby calm a mam overeno, ze když jsem jedla vic (vic, nez je moje telo zvykle) mléčných vyrobku, bylo to horsi (bily jogurt/kefir nevadil). ja jako mala nikdy nechtěla mléčného vůbec nic a v dospelosti mi zjistili slabou alergii na bílkovinu kravského mleka. synovi občas dam banan s bilym jogurtem, docela se sape po syrech (eidam, Cottage), ale třeba bobik/lipanek nechce, naopak maslo ma rad. nechavam ho jist, co chce a co nechce, nenutim, verim, ze jeho telo vi, co dela (tomu rikam intuitivni pristup).
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SANCHA: a nejis takovy veci jako cibule, kvetak, cesnek apod?

Syn se do tri mesicu kroutil po vsem, i po tech suchych rohlicich, dcera byla v pohode a mohla jsem skoro vse.

Zkus mliko treba na tyden vynechat, dej si kefir, bily jogurt, tvrde syry a uvidis, jestli to neco udela.

Ja po druhem porodu musela prejit na bezlepkovou stravu a mleko mi taky nedela dobre. Ale chce to doplnovat vapnik jinak...
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    Já myslim, ze kazda maminka ma trochu strach se zavadenim prikrmu....nebo ja to tak mela. Mala se rozhodne po nasem jidle nenatahovala a v poradne mi sestra rekla, ze je cas s prikrmama - nekdy zacatkem patyho mesice. ja to tak nejak necitila a dohodly jsme se, ze zacneme treba v sestem mesici....porad jsem to odkladala /rikala jsem si, tak dneska jeste budu celej den kojit a zitra to rozjedeme/. no nastal den D - mala nechtela...takze jsem to na tyden zase odlozila a pak to prirozene prislo. udelala jsem mrkev ci co a mala si vzala vzdy tak jednu dve lzicky...az se nakonec rozjedla. postupne, s citem a rozumem. naslouchat svy dite , nenutit a zkouset. ovo stavy bych teda moc nehrotila, zacala bych vodou....
    KATIA
    KATIA --- ---
    SNELA: já myslím, že to, že dítě začíná v tomhle věku ochutnávat, co tak kolem něj přistane, je dost přirozený postup, pokud se teda chceme bavit o tom, zda se dnes spěchá či nespěchá... pochybuju, že to dřív nějak zásadně řešilo a určitě třeba kousek chlebové kůrky děcku na ožužlání přistál pěkně brzo plus co zrovna našlo na dosah. znova - nemluvím o tom, že by dítě přestalo být plně kojené, mluvím o tom, že dítě dostává možnost dle zájmu ochutnávat různé potraviny za plného kojení a samo rozhodne zda zůstává u ochutnání nebo chce víc.
    Výzkumy o tom, jako roli hraje zavádění potravin/potenciálních alergenů se samozřejmě realizují, viz např. zde namátkou: http://journals.lww.com/...act/2008/01000/Complementary_Feeding__A_Commentary_by_the_ESPGHAN.21.aspx
    a tady třeba výtah lékařky i se zdroji: http://www.pediatrporuba.cz/prevence-alergie-kdy-zavadet-jednotlive-pokrmy-do-jidelnicku-kojence/

a intuice je jedna věc a znalosti druhá. dětem se dává snad kromě banánu nejdříve převařené a až když to zvládají, tak čerstvé....
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    SNELA: mne taky prijde, ze se zbytecne specha a kdyz das na intuici, urcite to bude dobry smer ,)
    SNELA
    SNELA --- ---
    KATIA: no zrovna jsem četla, že imunologický okno je výmysl poslední doby a nemá žádný účinek a není prokázané, že by to k něčemu vedlo. A že se žádný výzkum ohledně imunologického okna nikdy nekonal. Potvrdila to prý i WHO.

Dnes jsem se potkala s pediatričkou v důchodu - sousedkou a ta mi řekla, že se za nich začínalo právě ovocnýma šťavama. Myslím, že dám na intuici a bude se tak řídit. Zkuším šťávu převařit a dávat jí a od šestého měsíce příkrmy. Přijde mi, že se v dnešní době strašně spěchá. Sice se nám malá už trošku natahuje po jídle, ale nechám tomu volný průběh
    KATIA
    KATIA --- ---
    SNELA: dětem se nedává tolik vlákniny, moc to čistí a nevyuzijou vitamíny. Vše se od začátku dává vařené, předpokládám, že to má opodstatnění. Džusy dáváme ředené doteď...jinak na 5.měsíci máš už imunitni okno, takže je na místě dávat ochutnat- pár lžicek: mrkev, brambory, pastinak, ozizlat chleba... nejde o náhradu kojení, ale o ochutnavani a seznámení se s potenciálními alergeny při plném kojení
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS: mysleno SYROVE ovoce, jak pise rachel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam