• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: nevím, nehlídám, nevím, co to je za fázi.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: A ovulujes? Hlidas si cyklus pomoci symptotermani metody? Mas dostatecne dlouhou lutealni fazi?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: ano. už půl roku
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Menzes uz mas nebo ne?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: zuby mu lezou.....

akorát že mně to štve, protože si tak jako říkám, že bych ráda otěhotněla a to neustálé kojení tomu moc nepomáhá. A jsem z toho už unavená, protože se kvůli tomu v noci budí. Když jsme venku, není to problém. Problém je noc a bytí doma. Ale doma být taky aspoň občas musíme.... a když se nekojí doma, vynahrazuje si to přes noc.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KLAIR: nemam zkusenost s kojenim do tohoto věku, ale u nás se, tedy u nekojených dětí, pravidelně zvyšovala potřeba mléka právě když rostly zuby. A to dožadování bylo fakt vehementní (takže já byla ráda, že předmětem “sporu” není moje tělo), ale flaška s mlíkem( ale to je tu mírně OT)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Bude to jen obdobi. Nelezou mu zuby? Jestli to boli, hlidej prisati a opravuj ho. Zkus treba domluvit pravidla, ze jenom chvilku. Pripadne pomaha pres den hodne aktivit, byt venku. :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    synek 20m se začalvýrazně víc dožadovat prsa. Už předtím byl docela závislý, ale to, co předvádí teď, to je hrozný. Občas i během dne mne tahá na postel a snaží se mne položit, dělá "hají", abych ho nakojila.... Jenže já bych ráda kojila ráno a večer, tohle už je moc, vadí mi to, trochu mne to bolí. Ale říkám si, jestli to strašně moc nepotřebuje... nemáte zkušenost? radu? POvzbuzení?
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    PISISKVOR: ja vubec nevim, zkusim to spocitat, on se totiz na me lacne nevrha, ale ja sama mu cpu prso, kdykoliv uznam, ze se mi hodi klid :)))
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: K zubari muzete vsichni spolu a tam dle potreby muzes kojit.
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    PISISKVOR: JJ, na prevenci se mnou chodí a asistuje z klína, na ošetření se mnou jezdí babi a jdou se projít :)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    LAUDAM: tak to je husty:D (jj, taky taham vsude v nositku, akorat ted musim autem mezimesto k zubarovi, takze stravnik zustane doma o hladu pac neni zbyti)
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    PISISKVOR: Necelé 2 roky a některé dny klidně i 15x/den, někdy 1x/den - podle nálady, nemoci, spurtu ... mládě se mnou cestuje v šátku a zatím v klidu i u státnit, přednáškách, zkouškách, v práci :D
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    JULIANNE: Teda holka, ty to máš propočtený....pořádně jsem to nikdy neřešila, krom těch "pudinků", prostě malej se kojil na požádání a jedl dle potřeby, doteď to tak má (za chvíli 2 roky). Jí a pije, když má potřebu, kojí se také tak. Dostává pestrou stravu a kdykoli má po ruce pití i sváču. Pije brčkem a pohoda - voda mu nejede, tak pije studený ovocný čaj, občas mi upije jiný. Dítě ví, kdy má hlad a žízeň, moc bychto nelámala přes koleno a dala prckovi prostor. Někdy se vrátí ke kojení s mladším sourozencem, někdy začnou jíst příkrmy pořádně až v roce a déle....pokud dobře prospívá a roste....
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    prosim, jak jste na tom byly s cetnosti kojeni cca pulrocniho? kojim asi tak 10x denne, takze v podstate od zacatku stale stejne (jenom ta samotna delka kojeni se zkratila). v praxi to pak vypada, ze z domu se dostanu na cca 2 hodinky max, pricemz posledni treba pulhodinku uz je po mne obvykle shanka a pri prvni mozne prilezitosti se na me lacne vrha (naposled kojim kratce pred odchodem). zanedlouho musim neodkladne na cca 4h pryc, takze minimalne polovinu toho casu bude mit muz koncert (doufam, ze to aspon vyjde tak, abych pred odchodem dosyta nakojila). resit to nebudu (jakoze odsavani apod.), za ty maximalne 4 hodiny neumre, flasku nikdy nemela a vubec, snazim se prejit rovnou na hrnicek, takze kdyby mela zizen, moznost mit bude (i kdyz hrnicek je zatim pro srandu a polevani only).
    chodit nekam pravidelne na nekolik hodin, to je pro me uplne scifi (samozrejme pokud bych musela, tak to budu nejak resit, ale nemusim, tak proste neresim a kojim a kojim). myslela jsem, ze okolo toho pulroku uz to bude trosku volnejsi.
    jen podotykam, ze na tom nic neresim, zajima me jenom jak to maji jinde:)
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    JULIANNE: nám se na učení pití z hrnečku jednu dobu osvědčilo hodně střídat nádoby, syna dost zajímalo, co to zase je a a bavilo ho pít z nového. Takže jednou savicka, potom třeba brčko, potom hrneček.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    MYJKA: Díky, budu zvědavá. Zatím mi přijde, že v tomhle věku se doporučení i reálné jídelníčky hrozně liší - od dětí téměř plně kojených po takové, které mají mléko třeba jen jednou denně.

Mateřské mléko má energetickou hodnotu kolem 290 kJ/100 ml. Bílkovin obsahuje jen kolem 1 g na toto množství.
    Oproti tomu třeba krůtí prsa (v základu, nijak neupravená) mají kolem 440 kJ, 24 g bílkovin (ale zase méně tuku a výrazně méně sacharidů).
    Losos 872 kJ, dost tuků i bílkovin.
    Banán kolem 350 kJ, hodně sacharidů.
    Navíc různá masa, obiloviny, ovoce i zelenina obsahují víc vitaminů a minerálů, které dítě také potřebuje.

Co tím chci říci - čistě laicky mi přijde, že bych měla mířit směrem k nějaké vyvážené stravě obsahující jak dost mateřského mléka, z nějž malá dostane i protilátky a mikrofloru, tak rozumné množství pevné stravy různého druhu. Do ručičky kousky ovoce a zeleniny, případně plátky dobře se kousajícího drůbežího masa, občas obilnou nebo luštěninovou křupku, ze lžičky nebo kapsičky stravu, která by se zatím z ručičky jedla špatně.

Dám tomu čas a uvidím, jestli zájem o jídlo a nezájem o prs ve dne přetrvá, nebo se to zase otočí k téměř plnému kojení jako počátkem měsíce. Nechám to na dítěti, ale současný stav mi za předpokladu, že bude pít dost tekutin, nakonec vyhovuje - mléka má malá přes půl litru denně určitě vzhledem k tomu, kolik odsaju, jí relativně rozmanitou stravu, a pokud se učení na samostatné pití podaří, budeme moci zkusit večerní ukládání beze mě a nebudu ji muset stresovat několikadenní cestou do Irska, kam opravdu potřebuji jet, není to dovolená. Budu doufat, že po návratu bude stále ochotná alespoň večer a v noci pít přímo z prsu, ale je mi zřejmé riziko, že už chtít nebude - v takovém případě bych odsávala a dávala jí své mléko z hrnečku. Chci jí dál poskytovat mateřské mléko, ale netrvám na tom, aby to bylo přímo z prsu, i když to je samozřejmě pohodlnější, má ho čerstvé a přitulí se u toho.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    JULIANNE: půjčila jsem hrnecek, párkrát se pořádně polil, a bylo
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JULIANNE: Promin, jsme na dovolene a nemam cas moc odepisovat. V kazdem pripade v tomto veku ma z kojeni nejvic. Kojim sve 10m dite casto jenom plne. Dostava obcas neco do ruky. A staci ji to a neni duvod aby ne. Koji se x krat pres den a par krat v noci. Az budu mit cas, napisu ti podrobneji.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    JULIANNE: já nabízela, nabízela, nabízela...děti samozřejmě nejradši ochutnají, to, co má máma, takže u nás se začínalo s velkou sklenicí vody, nejdřív jsem se napila já, pak ony. Uměly to téměř hned. Až pak jsem pracně učila z ostatních typů lahví a sacích hrnečků :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam