• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    KAROLKA: obzvláště pokud je tam ten třes a nechutenství, tak bych se bála otravy. Ale taky ji mohla bodnout třeba vosa, to je taky dovede vyděsit, mohla si bloknout záda... prostě je toho hodně, ale něco z toho může být akutní, takže bych moc neváhala.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    KAROLKA: nebolí ji něco? Můj pes zalezením reaguje i na to, když ho něco zabolí nebo dokonce i svědí a on neví co s tím. Naebo nesežrala něco? Radši bych s ní odklusala na veterinu co nejdřív, může to být i otrava, obávám se.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    Mám dotaz - ráno jsem byla se Zorkou na procházce, byla úplně ok, veselá, běhala,...přišli jsme domů a asi po hodině zalezla pod stůl, začla se třást, když jsem na ní volala tak ke mně nešla, nechtěla žrát, jako kdyby se něčeho bála. Nikdy se takhle nechovala tak nevím, co to má být, střílení nebo bouřky se nebojí a ani jsem nezregistrovala že by se něco divnýho dělo. Pak se přesunula do koupelny a lehla si do lavoru a leží tam doposud a nechce odtamtud ven. Vůbec nevim, co se jí stalo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIHANA: To vyřeš se svým veterinářem. Psům obecně nedělá vysazení po týdnu problémy, ale záleží na konkrétním psovi a konkrétní nemoci.
    MIHANA
    MIHANA --- ---
    Máte prosím zkušenosti s podáváním a hlavně vysazováním Prednisonu (kortikoidy) psům? Máme ho předepsaný jen na týden - 1x2 denně, ale běžná praxe u lidí je postupné snižování dávek. Mám to řešit tak i u feny nebo stačí zkrátka dobrat?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Prosím o radu zkušené: máme potkanku a jak jsem už psala, je nemocná, uvažujem, co si pořídíme potom. Dětem i mně se hodně líbí osmák, ale nikdy jsem to zvíře nechovala, jen křečky a morčata. Líbí se mi na něm, že žije přes den, že by si ho tudíž děti víc užily, ale zas prý není tak chytrý jak potkan a je ještě živější, tudíž asi dost těžké ho odlapit. Navíc pán ve zverexu říkal, že koupit jedině dva, že jsou to skupinová zvířata, ale do dvou se mi teda moc nechce...tak nevím, jestli další potkan nebo osmák..
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ZMYJKA: Pardon o coklech jsem necetla nic vic nez nejaky knihy z roku 2, natoz abych hledala clanky, muj pes se umi na povel na hlavu stavet diky operantnimu podminovani, pes meho pritele se stavi na povel na hlavu protoze cte knihy o vlcich a snazi se k nemu chovat "dle radu vlci smecky"...cim co presne je blize neresim(mozna taky proto ze mam psa pro legraci, staci mi ze spolu vychazime a v psi etologii nevidim uzitek ani pro sebe ani pro svet a milerada to necham nadsenym kynologum):) jsem spise na hospodarska zvirata... Nicmene to ze "vychova" kralika a psa jsou rozdilne veci je pravda a o to v mem prispevku slo. Nechtela jsem se rozepisovat o potravnim a socialnim chovani jednotlivych druhu ze ktereho jejich vychova vetsinou vychazi, protoze jsem mela dojem ze to mui ke stesti vedet nepotrebuje. Kazdy na to mel jiny nazor a podle sveho pridal to ci ono, nicmene kdybychom tu meli popisovat vsechno co by se hodilo k pochopeni zpusobu kraliciho zivota vcetne toho co ma z prirody a co potlaceny domestikaci, asi by dane osobe uhorely oci driv nez by to precetla, a pravdepodobne by z toho stejne vubec nepochopila proc kralik neprijde hned na zavolani:)
    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    TAPINA: Moc děkuji, trochu jsem se uklidnila.
    To mě zase jednou doběhl - normálně je ukázněný a na povel Fuj vyplivne všechno, co na ulici vezme do tlamy (v Praze to jinak nejde), ale v tomto případě byl rychlejší než blesk. Pitomeček...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BLUDICKA: To projde, je to měkké, tvárné ne tak dlouhé, aby se na to navinulo střevo. Sleduj stolici a jestli nezvrací, ale neměl by být problém.
    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    Mám prosbu.
    Můj trouba pes před chvílí sežral kus gumového nafukovacího balónku - malá si s balónkem hrála, balónek praskl a během vteřiny měl Ben ten menší kousek gumy v tlamě, polkl a bylo to:-( Jak moc je to nebezpečné a po jakých příznacích bych s ním měla vyrazit na veterinu? Děkuji...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: veřejnost se musí vzdělávat vždy a všude :D
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    ZMYJKA: ja jsem cekala, kdo z kynologicke smecky omlati Vampy dominanci o hlavu :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BALAENA: Mají vlastní ÚSKVBL a automatická celoevropská registrace není. Což je asi taky jeden z důvodů, proč jsou dražší, než humánní.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: veterinarni leky nemaji "automatickou" celoevropskou registraci jako lidsky? jak se vlastne registrujou, asi ne pres EMA/SUKL, nebo jo?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak on králík určování směrů v přírodě v podstatě nepotřebuje. Nebezpečí hrozí vždycky shora, jídlo je vždycky dole. Co víc takový králík řeší? Něco jiného je šelma, která musí lovit a musí sakra přesně slyšet, odkud se co šustlo.

    Jinak v Chorvatsku se onehdá jedné známé divili, na co chce pro psa očkování mimo vzteklinu, takže tam to s tou veterinární péčí fakt asi nebude kdovíjaké.
    Na druhou stranu, v Anglii mají sice pro králíky pojištění, ale pokud vím, tak s králičími léky jsou na tom stejně, jako my.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    VAMPY: nojo, já vím, ale řekla bych že ten popis celkem směřoval k tomu, že paničku najít chce, pokud po zavolání zmateně pobíhá a po přidání zamávání spolehlivě přiběhne. Prostě potřebuje v členitějším terénu doplnit tu zvukovou informaci ještě vizuálním signálem - pohybem.

    Ono poslušnost/neposlušnost je vždycky komplexní - motivace je samozřejmě nedílnou součástí, ale porozumění požadavku a schopnost ho splnit by se taky neměly podceňovat - to co nám přijde jako jednoduchý úkol může být pro zvíře úkol nad jeho síly, případně pro nás drobná změna podmínek (členitější, ale z naší "vysoké" pozice stále přehledný terén) může pro zvíře znamenat zásadní změnu, která mu splnění úkolu výrazně zkomplikuje.

    Učením se samozřejmě schopnost řešit komplikovanější úkoly zlepšuje, ale každé zvíře má svůj strop a samozřejmě příliš těžké úkoly a časté neúspěchy snižují motivaci, takže člověk musí úkol komplikovat po malých krůčcích (pro zvíře po malých krůčcích - to že nám něco přijde jako malá změna ještě neznamená, že to tak vnímá zvíře).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ZMYJKA: Brw co clovek pozna a nepozna u vlastniho zvirete na to bych taky nespolehala nekdy lidi "poznaj" takovy veci, az je to fascinujici
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    VAMPY: tak o tom bych nepochybovala...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ZMYJKA: Tak ci tak, myslim ze hlavni je to, ze rezani usi nic nezlepsi a vlastne s tim nijak nic neudela:)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    VAMPY: tak zas u vlastního zvířete snad člověk pozná, jestli na něj "sere" nebo jestli ho hledá, protože chce to žrádlo co za přiběhnutí dostane, ale nemůže svého mrkvodárce najít. Já bych řekla, že je to spíš tím že králíci obecně nemají moc dobré určování směrů podle sluchu a vidí stejně jako spousta savců hlavně pohyb, ne statické objekty, proto mu pomáhá to zamávání rukou a proto selhává v členitém prostředí, kde se prostě hůř vizuálně orientuje, navíc se tam i zvuk víc odráží. No a je to králík, člověk nemůže očekávat zrovna genialitu při řešení komplexních situací. Ale ono i pes se dokáže pěkně zblbnout v členitém terénu - stačí zahrát si s ním na schovávanou v lese - a než mu dojde že má použít nos a ne zkoušet najít člověka vizuálně a po sluchu, tak se taky dovede motat jak nudle v bandě :)
    (a principy dominance bych radši moc nevytahovala, to je přežitý mýtus vycházející z aplikace etologie vlčích smeček na psy ;))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    MUI: Tak berani(plandavy usi dolu) obecne o neco hure slysi. Amputace usi to ale rozhodne nezlepsi, protoze s chybejici casti usnich boltcu se sluch take trochu zhorsuje. Nicmene si spis myslim ze to je proste jen typicky kralik. Kraliky vetsinou nemotivuje zadna socialni vazba k lidem, jako treba psy, kteri jsou velmi socialne zalozeni a clovek nad nimi muze uplatnit principy dominance. Kralik se da maximalne uplatit(operantne podminovat-jak pozitivne formou odmeny, tak negativne formou trestu), ale diky jeho etologii cloveka nebude respektovat, takze se na tebe proste obcas vysere, coz evidentne dela a ty si to moc beres...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MUI: Tak ony analgetika mají taky nějaké nežádoucí účinky, že jo. A takový králík, to je vůbec moc skvělé zvíře na léčení. V ČR existují tři léky registrované pro králíky - vakcína proti moru a myxomatóze, jeden druh antibiotika a lék na kokcidiózu :o) Vše ostatní se používá s vědomím, že to není určené pro tento druh zvířete, a když se cokoliv stane, je to za zodpovědnost veterináře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam