• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    TABO: pichali ji atb, bude to tak tejden... to me nenapadlo, zeptam se kam ji bodli .-)
    TABO
    TABO --- ---
    LUUCA: Nebyla na očkování?
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Ahoj, pritel ma fenku ceskeho fouska (5 mesicu) a vcera jsme si vsimly boule (velke asi jako desetikoruna) pod kuzi na boku (nekde kde jakoby konci zebra). Nijak to neboli, ale zarazila nas velikost... On s ni odjizdi 1. rijna do USA, ma ted zacit neco fofrem resit, nebo to pocka az do noveho domova? Mate nekdo zkusenost, co by to mohlo byt?

    (na to ze jsem si o fouscich cetla, ze jsou celkem veterinarne bezudrzbovy, tak od zacatku porad nejake vlekle prujmy, zanety oci, antibiotika a tak)
    OPI
    OPI --- ---
    PIKKMA: myslím že id INXS ho pořizovala nebo se o něj zajímala v jiném auditku...
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    Nemáte prosím někdo zkušenost s tímto límcem? Stojí to za to ho pořídit? Nějak blbě snáší ten klasickej :/ Případně tip kde v Praze koupit?

    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Foceno kvůli dítěti, ale dám sem odkaz [ TAPINA @ mimča, mimina, batolata, kojenci a fotky těchto malých mrňousů a dětí vůbec*** ] Občas se tady a v příbuzných klubech řeší, jak jsou veterináři podplaceni firmama, co jim dávají stojany a vybavení a oni pak musejí prodávat jejich značky. Tak kupříkladu takhle vypadá můj stojan Royal Canin :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: ona je alergik, takže žere jenom hypoalergenní granule, ale zkusím jí nabídnout kus jogurtu, nebo vitamínovou pastu (i když to jsou věci, po kterých by se mohla utlouct :-)
    .. ještě jednou díky za radu :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: Než tam vyrazíš, udělej ještě test, který dost pomůže diagnostice - dej jí něco měkkého. Jestli granule nejí a kapsičku vdechne, tak je pravděpodobně problém na zubech nebo dásních. Jestli nejí nic, bude potřeba pátrat po problému jinde.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    taky mám dotaz: kočka už cca pět dní nedojídá svoji denní dávku granulí (zbývá cca čtvrtina) a dnes se rozhodla nežrat úplně (od rána ďobla do misky jednou a víc ani ťuk - což je oproti stavu, kdy ráno sežrala polovinu svojí dávky a do večera dojela zbytek docela změna)
    .. taky mi přijde, že zhubla .. jediné co jsem na ní seznala divného je, že má na zubech nános kamene (dostává kelpu i dentální granule .. ale děje se) .. jak dlouho čekat, než vyrazíme na veterinu?
    .. počítala jsem, že pokud se zítra nerozežere, tak vyrazíme
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: aha, díky za osvětlení .. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: Ne, vzhledem k tomu, že psí rovnátka jsou nákladná a otravná záležitost, tak se dávají až v době, kdy je jasné, že není vyhnutí. Takže je tu možnost počkat, jestli se to srovná. V sedmi měsících pes nemá chrup hotový a já třeba ještě navíc nejsem moc příznivkyní kastrací před prvním háráním z toho důvodu, že sedmiměsíční fena může začít hárat klidně za týden, poznat to na ní ještě není, ale pro kastraci už to vhodné taky není.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: tak ale i fena se zubama upravenýma rovnátkama (předpokládám, že jako u lidí, čím dřív se zuby rovnají rovnátkama, tím větší šance, že se nevrátí do původní polohy - čili se budou dávat co nejdříve a nepozná se, co se upravilo "samo" a co je rovnátkama) bude dál předávat špatný gen .. nač potom čekat?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SEDJI1: No, daleko lepší... je o něco lepší. Feny vykastrované před prvním háráním rakovinu prakticky nedostávají, feny vykastrované po prvním hárání ji téměř nedostávají. A s každým dalším háráním se riziko zvyšuje, po pátém roce už preventivní efekt není znát. Ale v tom prvním roce života to až tak velký rozdíl není, takže jestli je tu pořád ještě aspoň trochu šance, že by mohla být chovná, tak klidně bez obav počkej.
    SEDJI1
    SEDJI1 --- ---
    TAPINA: JJ, ten dolní špičák jí zasahuje do horní dásně, zatím je tam jen otlak, nejde do krve, ale nevypadá to dobře. A taky ten horní řezák překrývá špičák, k tomu podkus.. Zeptám se tedy vetky na rovnátka. Děkuju. S tím kastrováním jsem právě četla, že pokud se fena vykastruje ještě před prvním háráním, že je ještě daleko lepší šance, že nedostane raka mléčné lišty.. Ale samotné mi to přijde trochu razantní způsob prevence, tak mě právě zajímalo, jestli je v tom opravdu takový rozdíl.. Díky za odpověď!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No, já bych ryze prakticky řekla - počkej do prvního hárání, jestli se jí do té doby neupraví, a když ne, tak vykastruj. Jestli před nebo po prvním, to je jedno, takže se můžeš zařídit podle zubů. A kdyby se neupravil a bylo to tak blbé, že jí to bude zraňovat dáseň (tam to v jednom místě tak vypadá), tak se dělají i psí rovnátka.
    SEDJI1
    SEDJI1 --- ---
    Ahoj, mám fenku bullteriera, 7 měsíců. Má špatnej skus, viz. fotka, řeším teď dvě věci, za jedno, může se jí ještě ten skus upravit? Pokud ne a nebude šance aby měla štěnda s PP, kastrovat před prvním háráním nebo po něm? Díky za názory.

    PAW_LINKA
    PAW_LINKA --- ---
    Ahojte, potřebovala bych nějakou fundovanou radu. Můj pes - bullterier, 3 roky, kardiak na práškách - vrozená srdeční vada, má už třetí týden psincový kašel, prostě šíleně kašle až se dusí. Dostala nějaké injekce, antibiotika, jitrocelový sirup, bachovy esence, zvýšily jí dávky léku na odvodnění (vet měl podezření, že by kašel mohl být od srdce), teď bere šestý den attusin a příjde mi, že je možná tak závislá na morfinu, ale efekt žádný. Od srdce to nemá, byla na vyšetření. Vet radil nasadit kortikoidy, což mi příjde jako docela drsná léčba po tomhle všem...Nemáte s tímhle někdo zkušenost? Nějaké rady?
    TARGI
    TARGI --- ---
    NICKIE: mě to připomíná, to co měl nás na loktech, proste mu zarustaly chloupky a zanecovaly se...ne o jako "obracena kůže". nevim, tehda se jen otiralo hermankem aby se to tolik nezanecovalo a chloupky se mu vymackavali....ale neměl to tolik...
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    TAPINA: díky..je to gaučák postelák, tak snad se toho nějak zbavíme...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NICKIE: Těm zadním kolenům se obvykle říká paty :o) Je to predisponované místo na otlaky, v kombinaci s exémem můžou být horší. Je to mokvavé, takže to dezinfikuj - a pátrej po příčině exému.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam