• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHUSHI: je mi to moc líto, ale asi jste fakt nic nezanedbali. Tenhle stav by byl beznadějný i u člověka.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    PHUSHI: kvůli nádoru na slinivce jsem musela nechat uspat pejska. Bylo to strašně náhlé, bez příznaků, takže jsme vůbec nic netušili. Veterinář to poznal, až když ji otevřel. Už ji tedy neprobouzel. Bylo jí 14.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    PHUSHI: nechavala jsem před rokem utratit kocoura se stejnou diagnozou i věkem. Imho jste nic nezanedbali..
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    Pred par dny jsem na doporuceni veta nechala uspat kocku. Bylo to tak nahly, ze ted mam porad "second-guesses", jestli jsme neco nezanedbali a jestli jsem se neunahlila.
    Kocka 13 let byla 11/10 na vytrhani nekolika zkazenych zubu v narkoze, pri te prilezitosti ji delali krevni testy, ktere byly uplne v poradku, jedine co rekli, ze je tlusta (je velika, drive mivala kolem 5 kg, tehdy na zubech tusim neco pres 5,5, mozna trochu vic, bohuzel nevim presne). Potom dostala antibiotika a vse vypadalo ok. Pak nekdy ze zacatku listopadu asi 2-3 dny moc nejedla. Uz jsme s ni chteli jet na veterinu, ale dalsi den zase zacala jist a potom vse normalni. Tento tyden mi mama volala, ze kocka uz treti den opet temer neji a nevylucuje, jen pije, a ma takove zvlastni bricho (zeshora bachrate u zeber). Jinak byla mirne (ale nijak kriticky) apaticka, nespala tam, kde obvykle, a brichem polehavala na dlazdickach ci chladne zemi, na jinych mistech, nez obvykle. Treti den jsem tedy jela k veterinari a tam uz to slo raz na raz. Doktorka ji prohledla, nechala udelat krevni testy, ze kterych vysla normalni hladina wbc, ale jinak vsechno (rbc, hgb, hct, plt) velmi nizke (anemie, hypochromie, thrombopenie). Rikala, ze je to urcite na transfuzi. Potom jsme sli jeste udelat rtg, na kterem toho nebylo moc videt, vse v dutine brisni bylo zastrene. Potom sono, u ktereho se pry potvrdilo lekarcino podezreni, ze ma praskly nador na slinivce, snad i s metastazemi do jater, a ta tekutina v dutine brisni je krev. Nabidla mi moznost lecby (transfuze, operace, chemoterapie), ale bylo jasne, ze to prilis nedoporucuje (velmi nizka nadeje na preziti, kratka a nizka kvalita zivota pri preziti). Alternativa tedy byla ji nechat uspat, navic asi ihned, protoze kocka patrne trpi. Coz jsme tedy nasledne udelali...
    Tak nevim, asi to bylo dobre, veterinarce verim, uz jednou nam tam kocku zachranili na smrtelne posteli po "peci" jineho veterinare. Ale...nemohli jsme to treba nejak poznat a zasahnout driv?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Oni ji právě vůbec nemají a proto nehodlají dopustit byť jen teoretické riziko, že by se tam dostala (protože jinak než cíleným importem zvířete se na ostrovy nedostane, takže mají velkou výhodu). Neaktuální adresa by byl menší problém, ta nikoho v podstatě nezajímá :o)
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: to me mrzi, toho jsme se chteli vyvarovat,papirovani jsme prave chteli mit v poradku. Menime adresu a doklady a vet doporucil ze nez za nim chodit 2x kvuli zmene adresy v pasu zvirete, je lepsi s pasem pockat a udelat na nove doklady. co je ted v britanii za situaci se vzteklinou? Ja myslela ze dlouho nic nemaji a jen to tak chteji udrzet tak jsou dusledni.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Pak by to mělo být v pořádku, ale pořád je tu riziko naražení na blbce. Já bych s pasem, ve kterém datum očkování předchází datu vystavení, do takové země nejela
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: vedeli, s veterinarem jsme to konzultovali,nevidi v tom problem. Kocour byl kastrovanej,cipovanej a vakcinovanej v kratkym casovym rozmezi,myslim ze si je vet jistej ze je to stejne zvire. Proto se ptam jestli je na to zakon a bude to problem a tudiz jsem si to spatne nastudovala nebo je to ok,jen vet mel byt vice dusledny a prekontrolivat cip pri vakcinaci a ted lhat a psat ze cip prekontroloval i kdyz to neudelal.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Za předpokladu, že při očkování, které se ještě nepsalo do pasu, protože žádný nebyl, veterinář kontroloval čip (což nikdo nedělá, protože když se nepíš do pasu, tak k tomu v podstatě není důvod), a vezme si na vlastní zodpovědnost, že se zaručuje za to, že to bylo tohle konkrétní zvíře, které vakcinoval (což v souvislosti s průserovou zemí, jako je Británie, taky nikdo moc nechce), tak stačí, když je zvíře před vakcinací čipované. Ale vzhledem k tomu, že Britové vzteklinu hrotí velmi (a nelze se jim vzhledem k situaci divit), tak prostě prakticky je to tak, že vzteklina se očkuje po vystavení pasu a tečka. Minulý týden jste při očkování nevěděli, že tam pojedete?
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    BODY_SUIT: Prosim te a pomohla bys mi na to najit nejaky odkaz? Do ted jsem to hledala ale krom par internetovych diskuzi jsem nikde nenasla ze pas musi byt vystaven pred vakcinaci, a ze vakcinace nelze prepsat. Pouze pokud by vydaval pas nekdo jiny nez kdo vakcinoval, coz chapu. Vsude jsem nasla jedine pravidlo ze cip musi byt prvni a pak uz na poradi nezalezi, pokud vse provadi stejny vet. Vakcinovali jsme minuly tyden 3 letou vakcinou, to mu prece nemuzu udelat... :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERCA_ZABA: Tak bavíme se o pasech, takže řešíme EU (včetně zatím ještě i Británie). Zbytek světa na úplně jiné podmínky, tam zas není potřeba pas.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TAPINA: aha, špatně s tě pochopila. jinak serologii myslíš do Anglie, ne? protože do Afriky nebo Ameriky tě bez ní nepustí. i treba do Albánie ji vyžadují.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERCA_ZABA: To očkování má být nejméně 21 dní před, ne max. A týká se to jen prvního očkování zapsaného v pase. Serologie je dnes prostě k ničemu.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    VERCA_ZABA: tady si myslím, že se špatně chápete...zvíře může být očkováno i třeba dva měsíce před odjezdem, ale nejméně 21 dní před odjezdem...a samozřejmě pokud má v pase pravidelně přeočkovávanou vzteklinu, není nutno nic dělat navíc...

"Pro účely cestování se zvířetem se považuje očkování proti vzteklině za platné:
    a. 21 dní po provedení očkování, které je podle vakcinačního schématu požadovaného výrobcem považováno za poslední pro základní očkování,
    nebo
    b. ode dne přeočkování, pokud byla očkovací látka podána během doby platnosti předchozího očkování (platnost očkování je dána výrobcem). Toto přeočkování je však považováno za základní, pokud neexistuje veterinární doklad potvrzující předchozí očkování."
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TAPINA: no, to nechápu. oni chtějí vakcinaci max 21 dní před vstupem do zeme. ale když máš přece sérologické vysetreni a dodrzujes očkovací schéma, tak by mělo být jedno, jestli ten pes byl očkovaný tři týdny před vstupem a nebo tři měsíce - beru to tak, že mám serologii a i očkování v pásu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERCA_ZABA: To s tím nemá co dělat, serologické vyšetření je úplně jiná informace. Serologické vyšetření se požadovalo dřív jako potvrzení toho, že vakcinovaný pes měl protilátky už dávno před vstupem do země (požadovali půl roku), tedy je prokázáno, že se jedná o protilátky postvakcinační a ne postinfekční. Teď už to nepožadují a s požadavky na vakcinaci to nic nemění. Když dovezeš psa, který má pozitivní serologii a v pase nemá prokazatelně tento čipovaný pes s tímto pasem potvrzené očkování až po vystavení pasu (jinak to není prokazatelně stejný pes), tak jim tam z jejich pohledu vezeš psa, který je buď očkovaný a nebo má vzteklinu :o)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TAPINA: platí to očkování vztekliny třeba i v případě, když má sérologické vyšetření?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Stronghold právě ne, musí to být tableta. Ono by to teoreticky mělo platit hlavně pro psy, ale v tom předpisu to není rozlišené, jsou stanovené společné podmínky.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: budu i odcervovat ale myslela jsem to plati jen pro psy. Staci kdyz to do pasu napisu ja nebo musi vet? Myslela jsem Strongholdem, nebo musim drontal? Kocour je ted ocipovanej a ockovanej ale pas teprve nechame vystavit,pze budem menit adresu tak aby to sedelo,snad to nebude problem.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ta vakcína proti vzteklině musí být aplikovaná až po čipování a vystavení pasu, ale zároveň 21 dní před vstupem do země, to snad se už dnes ví :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Odčervení, zejména odčervení! Přípravek s obsahem praziquantelu podaný 120 - 24 hodin před vstupem do země, s přesným časem zapsaným v pase, a bacha, berou to velmi vážně, takže jsou schopni nechat člověku propadnout jízdenku na trajekt kvůli tomu, že mu to o hodinu nesedí.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Budem prevazet kocoura do Anglie autem/trajektem. Krome cipu a vakciny, je potreba nejaky osvedceni od vet ze je kocour v poradku? Nebo staci jen radne vyplneny pas. Musim mit kocoura v kleci na ten prevoz, jsou nejake rozmery? Rady/doporuceni jak zvladnout tak dlouhou cestu?
    MASOO
    MASOO --- ---
    TAPINA:
    MASOO: vsechno dobre dopadlo... ale teda ten limec bere maximalne za trest a zacla lizt na truc do postele:/
    MUI: drzim palce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam