ahoj, chci se jen zeptat...
letos v červnu jsem si vzala z útulku dle informací a papírů cca rok starou kočku, tzn. že ted jí jsou rok a půl až dva.
Nicméně nedávno jsem si všimla, že jí chybí několik dolních řezáků. Jsem si jista, že jsem jí přijímala se všema zubama a několikrát jsme byli na veterině, kde jí kontrolovala p. doktorka tlamku a určitě bychom si toho všimli. Tzn. že o ně musela přijít v průběhu několika posledních týdnů.
Měla jsem před ní kočku od odrostlého kotěte až do konce jejích dnů, takže dle chování kočky vím, že rozhodně nevykazuje příznaky stáří, aby měla důvod k vypadávání zubů a zároveň jí rozhodně není půl roku, aby měla důvod k přezubování. Žádného vážného úrazu, kdy by o ně mohla přijít, si nejsem vědoma (ale pravda je, že dva měsíce jsem nebyla doma a staral se o ní muž).
Nicméně pravdou je, že od té doby, co jsme si jí osvojili tak má takový zvyk mi okusovat (nijak silně, spíš tak zlehka) prsty. Četla jsem, že to kočky můžou dělat, když přezubují, aby ulevily dásním. Do ted jsem tomu nepřisuzovala žádný význam, prostě jsem si řekla, že je "ujetá" a přinesla si tenhle zvyk sebou, protože to dělá od prvního dne. Dásně se nezdají nijak zanícené a z tlamky jí nění cítit nijak extrémně.
Je tedy možné, že kočka je mnohem mnohem starší (což si nemyslím), nebo by mohlo jít o nějaký zdravotní problém? Když jsme si jí přinesli, tak měla problém s očíčkama, dle doktorky chlamidie, které jsme vyléčili (nevím, jestli to může mít souvislost) a již je v pohodě.
Foto jako důkaz: