• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TAPINA: Hele my měly doma i feny, které štěňata měly (ale jen jednou okolo 3. roku) a v 7 letech měly pyometru. Takže jsem prostě na feny bez pyometry přestala věřit a jakmile mym fenkám skončí produktivní věk (přestanu na nich chovat), nechávám je kastrovat...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mně asi stačí si to, že jsou nějaké studie, ze kterých vychází, že kastrovaná fena má o X procent vyšší riziko něčeho, vs fakt, že pyometru má nekastrovaná nechovná fena až na vyjímky časem prostě každá, to není ani zvýšené riziko, to je prostě přímý následek toho stavu.
    Jediná možná prevence je tedy asi přírodní cestou, kdy každá fena má minimálně jednou za tři roky vrh. Nebo?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    _SRANDA_: nejake porovnani rizikovosti pyometey versus tyhle nasledky po kastraci (zvysene incidence rakovin) bys nemel? protože to je sice hezke ze nenecham cubu kastrovat kvuli riziku rakoviny, ale ona mi pak taky muze v pěti odejit na hnisavej zanet delohy, zatimco na raka by treba odesla az v deseti..nejaka analyza prezitelnosti by tam nebyla?
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    Kastrace psa nebo feny - nové studie mění od základu pohled na tento problém
    https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/posouzeni-surovin/nevhodne-toxicke-potraviny/12-clanky-blog/585-kastrace-psa-nebo-feny-nove-studie-meni-od-zakladu-pohled-na-tento-problem?

Před cca rokem, jsem tu byl perzekuován za to, že jsem se odvážil zeptat jestli ne/kastrovat křížence.
    Příspěvky jsou bohužel odstraněny, ale doufám že se odkaz dostane k osobě, pro kterou byla moje otázka tak kacířská.

Ostatním snad pomůže při rozhodování.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAPINA: jj, první den jsem to úplně nechala být, protože měla kontrolu na veterině, pak na to vždycky zběžně mrknu, ale taky myslím, že pokud je v pořádku a nemá tendence si to lízat, je to 2x denně zbytečné.
    Díky!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ECLECTICA: No alespoň jednou denně se jí na to podívej, ale většinou kdyby se začalo něco dít, tak to poznáš,protože si to bude chtít lízat.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAPINA: má to překryté a na době pruban, tendence k olizování zatím naštěstí nemá. Četla jsem z vícero zdrojů, že se stav rány má kontrolovat dvakrát denně, zmiňovali to mj. kvůli infekci, ale tě se asi není třeba bát, když má antibiotika a břicho překryté a v suchu, nebo ano?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ECLECTICA: Marně přemýšlím, co si představit pod "kntrolovat stav operační rány 2x denně" Na veterinu asi 2x denně na kontroly nejezdíte a doma má člověk psa na očích tak nějak pořád, ne? Nicméně ano, je dobré ráno občas zkouknout od začátku, aby se včas odhalila třeba reakce na šicí materiál nebo následky tendence k vylizování.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mám malý dotaz ohledně péče po kastraci: je třeba kontrolovat stav operační rány 2x denně i v době, kdy fena ještě bere antibiotika?
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    Pražáci, mám 3/4 velké lahvičky sirupu Pronefra, nechám za 500 Kč.
    Pronefra pro kočky a psy 180ml | Doplňky výživy, zubní péče | Zvěrokruh
    https://www.zverokruh-shop.cz/kocka/doplnky-vyzivy-zubni-pece/pronefra-pro-kocky-a-psy-180ml/zbozi/vet03483?dostupnost=1&code=VET03483&gad_source=1
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LANTHAL: Jsou to v podstatě jen aminokyseliny a ani na dotazy sám výrobce nebyl schopný popsat, jakým mechanismem to má fungovat.
    Já mám nejradši Pronefru u pacientů, kteří mají fosfor nad normou. Vesměs na ní žijí další roky bez razantního zhoršení. Ipakitin jsem dávala dřív a taková výhra to nebyla. A Semintra dělá něco jiného, takže je zase pro jiný typ pacientů.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    TAPINA: to je zajimavy, mne si na tom (a diete) ledvinari celkem udrzovali hodnoty. Prislo mi, ze na rozdil prave od Ipakitinu nebo Semintry to opravdu neco dela. Jeden ledvinar na Renavastu mi asi po roce v novym domove dokonce hlasil navrat hodnot do normalu. Ale tezko rict, jestli na tom nejakou zasluhu Renavast mel, zadny odborny studie jsem k tomu nedelala, a muj vzorek jsou jednotky ne desitky ...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LANTHAL: Renavast si úplně nezískal důvěru odborné veřejnosti, a to přejmenování taky nesvědčí zrovna o tom, že by to mělo jak fungovat.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    PETRA_CHATEAU: u kocek mam velmi dobrou zkusenost na selhavajici ledviny s Renavastem (ted se prejmenovali na AminAvast), https://www.veterinarni-diety.cz/aminavast-dog-60kaps ... jsou to tobolky se sypkym praskem, daji se jednoduse otevrit a zamichat do jidla
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    PETRA_CHATEAU: zkuste Ipakitine, to bude to stejné, ale je to prášek a nemá ve složení tu rybu, třeba to půjde lépe.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    Máte, prosím někdo tip na alternativu k sirupu Pronefra? Ideálně něco bez chuti, co můžu přidat do jídla, jedná se stařičkou kříženku čivavy, chuť pronefry nesnáší. Jelikož je úplně senilní, aplikaci stříkačkou přímo do tlamy snáší velmi špatně, po nějaký době mi úplně přestala jíst jídlo, když je v něm sirup
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Vim, ze to sem nepatri, ale vedlejsi klub je mrtev.
    Mam tady 4 sourozence zebricek pestrych, dve samicky-bila mutace a dva samce-bila a seda.
    Lokalita je sever jihomoravskeho kraje, tak jestli nekdo nema zajem.
    Nebo nevite kam bych je mohla pekne udat?
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: bravecto davam v marci, kvoli kliestom, ktore uz vtedy zacinaju, ale jezkovia este nezazimovali, tak mu to credelio dam, minimalne ziska este na mesiac ochranu pred blchami.
    a dam vediet, ci zmizlo aj to cosi z u ha, teda.:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: *gda=fda; *klinik v usa
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: uz som dohladala, ze ho nema v registracii pre europu https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2024/20240105161113/anx_161113_sk.pdf
    gda som neprehladavala, ale zbezne googlenie mi vyhodili plno stranok vet klinik, ze ho na usny svrab pouzivaju, random odkaz:

In dogs, there are presently four isoxazoline products available for oral use: Simparica® (sarolaner), Nexgard® (afoxalaner), Bravecto® (fluralaner), and Credelio®(lotilaner). For cats there is an oral formula of Credelio® (lotilaner). These are flea and tick products made for regular use but they will also eradicate an ear mite infection in a single dose.

Ear Mites - Mar Vista Animal Medical Center
    https://www.marvistavet.com/ear-mites.pml
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam