• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Laibach and North Korea's first Western concert - BBC News
    http://www.bbc.com/news/world-asia-33995268
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EM Drive Developments - related to space flight applications - Thread 3
    http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=37642.0
    "Objective skeptical inquiry is strongly welcome, however disagreements must be expressed politely, concentrating on the technical, engineering and scientific aspects, and never focusing on persons involved. As such, the use of experimental data, mathematics, physics, engineering, drawings, spreadsheets and computer simulations are strongly encouraged, while overly broad subjective wordy statements are discouraged."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    každopádně, flyby anomálie jsou pořád velká věc, co se týče něčeho, co můžeš svojí modifikovanou teorií předpovědět, a pak se to změří:
    A flyby anomaly for Juno? Not from standard physics
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273117714004153
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: hele, já neříkám, že mu beze zbytku věřím. já říkám "hele, nějaká teorie, zajímavé, to budu dál sledovat"

    ve skutečnosti, při posuzování, jak moc je nějaká teorie "crackpot" a nebo naopak při zemi, je možné použít různá kritéria. chápu, že se s McCulochem lišíš v tom bodě, že on nepokládá Pioneer Anomaly za uzavřenou (jsou ale i jiné flyby anomálie..). já nebudu mluvit za něj, nechám mluvit jeho, max. bych jeho články mohl přeložit do češtiny
    Physics from the edge: Debate on the facts.
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/02/debate-on-facts.html
    here is a summary of all the real problems MiHsC solves without needing any extra dimensions, huge amounts of invisible (dark) stuff, or any adjustable parameters either.

    jednoduše jde o to, že vesmír by mohl být vlastně daleko jednodušší, než se nám to dosud jeví a _současně_ otevírat lidstvu daleko zajímavější perspektivy, co se týče možnosti jeho poznání "zblízka". to zní docela nadějně, samozřejmě se může ukázat, že jsme doufali marně.

    ...ale máš tady jeden jediný vzoreček, popisující, jak se hmotnost tělesa pociťujícího zrychlení mění: je to něco blízkého relativitě (z mého naivního úhlu pohled, aspoň... připomíná mi to relativistické skládání rychlostí), ale je to něco jiného. ten vzoreček je rozhodně falzifikovatelný, pouze potřebná měření jsou zatím tak trochu na hranici našich možností (ale nikoliv nemožná: je to podobné relativitě na přelomu 19. a 20. století, a tomu, jaké byly možnosti tehdy - Einstein rozhodně nemohl vypustit žádnou Gravity Probe, apod. - na druhou stranu, kdyby Einstein viděl třeba FV elektrárny na polích, tak by asi pochopil, o co fyzikálně jde - což není málo....)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Newton and Einstein disagree with the data (unless the assumed orbit is extreme, which it could be) uhm. "Soucasna teorie to nevysvetluje, ledaze ano." 8)))

    Nicmene, prima, aspon neco. Je k tomu nejakej komentar nekoho, kdo tomu rozumi? A navic, je nekde neco o tom, ze ta "anomalie" vubec existuje, jinde nez na jeho blogu?

    Ale je fakt vtipny, jak neco, co by potencialne mohlo zrevolucionizvat fyziku ma presne nula komentaru 8))

    A LOL, jeho kniha ma na amazonu presne jednu recenzi 8)))

    Aspon osm let stara teorie ... nulova odezva. Ale tak urcite, mozna je to spiknuti 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: mno. a co tahle předpověď?
    Physics from the edge: Predicting Proxima Centauri's Orbit
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/03/alpha-centauri-or-bust.html
    I have just submitted a paper on this, so a reviewer somewhere is having fun.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No urcite. Protoze vsechny ty tymy, co to nezavisle na sobe nekolikrat spocitali, to maj spatne a on to ma dobre. Teda, ne ze by dokazal rict co presne maji spatne. Ale takovy detaily nejsou potreba, on tomu proste neveri 8)))

    Srsly, mel by ses s nim zkontaktovat. Budete si velmi rozumet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no...tvrdí, že tomu vysvětlení skrz "complex thermal model" moc nevěří.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jezis, on tam ma i Pioneer anomaly? No tak to jo 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ty jo, zatím hledám :-) teorii MiHsC musíš srovnávat s teorií temné hmoty (kterou nikdo doopravdy nepozoroval- pouze s ní zdůvodňuje nějaké pozorování)

    postnul jsem už dříve někde odkaz na tabulku predikcí MiHsC, tak znova:
    Physics from the edge: MiHsC vs 29 anomalies
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/05/mihsc-vs-29-anomalies.html

    v době, kdy jsem to prvně četl, jsem ještě neznal ten jeho vzoreček, takže jsem nevěděl, jak to "předvídá". teď mi to přijde min. zajímavé
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Einsteinova teorie mela od zacatku konkretni pozorvani, ktery dokazala vysvetlit bez toho, aby potrebovala nejake magicke konstanty. Takze ne, neni to stejnej pripad. Takze znovu: dokaze tvuj favorit neco vysvetlit, aniz by tu vec nejdriv zmeril a pak dosadil do svejch vzorcu tak, aby mu to vyslo?

    A btw, co nejakej ten peer review? Uz jsi nasel nekoho dalsiho, kdo (a) fakt rozumi fyzice a (b) mysli si, ze MiHsC je dobrej napad?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: hele, je to skoro stejně stručná a úderná teorie, jako Einsteinovo slavné E=mc^2

    MiHsC predicts the ratio between the predicted new inertia 'mi' and the old one 'm' to be: mi/m = 1-(2c^2/|a|*Theta), where c is the speed of light, a is the mutual acceleration and Theta is the Hubble distance 2.7*10^26 m.

    Nic víc, nic míň. To, že Hubbleovu vzdálenost zatím přesně neznáme, to nehraje žádnou roli: pro Newtona bylo taky těžké přesně změřit gravitační konstantu, že (když neznal přesnou hmotnost Země). Pokud se ukáže, že je to pravda, můžeme dostatečně přesným měřením toho, co změřit půjde (mi, m, a, c) naopak Hubbleovu vzdálenost stanovit.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: To neni odpoved na moji otazku. Ani na jednu z nich 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: mno, vzhledem k tomu, že EmDrive popírá _jakoukoliv dosavadní teorii_ (a to navzdory tvrzení jeho konstruktéra), tak to, že nějaká teorie vůbec tvrdí, že tuší, která bije, stojí min. za povšimnutí.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pár lidí změřilo ten EmDrive - myslis tech nekolik mereni, kazdy jiny? Ktery z nich konkretne dokazuje tu teorii? A ty ostatni ji pak soucasne vyvracej?

    a taky sedí ta rotace galaxií, - skutecne? I numericky? Zdroj, prosim. A nerikal jsi v jinem klubu, ze to sedi az v okamziku, kdy podle vysledku zvolis konstanty tak, aby to vyslo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jo, pár lidí změřilo ten EmDrive. a taky sedí ta rotace galaxií, mimochodem ... když může teorie strun tvrdit, že předvídá "všechno" (ačkoliv fakticky nepředvídá nic nového), proč by nemohla MiHsC teorie předpovídat rotaci galaxií? :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A uz nekdo neco zmeril? Muzes prosim udelat nejakej strucnej prehled tech predpovedi a jejich potvrzeni?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: počkej, má předpovědi: někdo to změří, a dokáže, že jsou buď špatné, nebo správné. nic víc, nic míň. (takhle se podle mě dělá věda)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: zdola cítit ohroženi a budou to rozporovat už tak nějak preventivně - automaticky obvinovat vsechny "oficialni" vedce ze spiknuti a umyslneho potlacovani "pravdy"... za to je myslim dvacet bodu v crackpot indexu 8)))

    zdola cítit ohroženi a budou to rozporovat už tak nějak preventivně - BUAHAHAHAHAHAHAHAHA. No tak o to je to jeste lepsi. Cili tenhle tvuj favorit nema nic, nez hromadku povidani o tom, jak opravil rozbitou fyziku, prekonal einsteina a jak je vubec strasne chytrej... a nic vic? Zadny experimentalni dukazy, zadny peer review, proste (v nejlepsim pripade) par vzorecku s konstantama peclive zvolenejma tak, aby to to vyslo? Koho mi to jen pripomina 8)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam