REDGUY: hmm. ČOIku rozdávající pokuty především nevidím jako úplně všelék (když zažiješ klienta, který vykřikuje "jak to, že mi nejde internet, pošlu na vás ČOIku, a nevykládejte mi, že mám něco restartovat, to musí prostě fungovat a ne, do bytu vás nepustím - zařiďte aby to fungovalo", tak prostě z toho nemáš pocit, že bys ty sám byl ten člověka, který chce instituci, na kterou se odvolává tento typ lidí, někdy sám používat).
obecně diskriminace přípustná není a hlasoval bych pro pokyutovatelnost - ale fakticky obchodník se může vždycky vymluvit tím, že v daný moment zavře krám pro všechny a neuděláš nic.
v tomto případě to ale asi jde nad rámec toho "obsloužit". cukrář dodávající svatební dort je nějaký účastník obřadu, skrz svůj produkt, se kterým může a nemusí souhlasit. Zakazovat by nikomu ten obřad neměl (jsou případy, kdy se extrémní věci zakazují, ale tohle nic extrémního) - ale nějaké základní právo na neúčast musí existovat.
je to asi podobné, jako když v Německu řešili případ, že nezaměstnanou poslal úřad práce do bordelu. Sice jen pracovat na bar - ale přeci jen, prostě je to nabídka práce, kterou žena určitě má právo odmítnout (stejně jako i muže/kohokoliv by úřad práce neměl přidělit třeba co já vím - do armády či policie).
jsem podle mě liberál a stoupenec otevřené společnosti (tedy toho, že pravidla nejsou fixní a neměnná, ale že se mohou vyvíjet) - ale trochu mi právě děsí případy "liberální diktatury", kdy je předkládán nějaký jeden možný nutný směr, kterým se společnost _musí_ vyvíjet.
Já jsem třeba stoupenec ústupu od institutu svateb obecně - když se podíváš na nízky počet svateb (i heterosexuálních) a na míru rozvodovosti u těch zbylých, tak zjistíš, že se to každopádně kamsi posouvá. Co budou prodávat cukráři místo svatebních dortů, to nevím - ale existuje určitě okruh služeb, u kterých prostě máš právo klienta z různých důvodů odmítnout.. nejsme otroci, ale pracujeme na smluvním základě a peníze nemusí být jediné kritérium rozhodující, zda do nějakého smluvního vztahu vstoupím.