• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: hele, já nevím, jdi si o tom promluvit s YMLADRIS do klubu klimatická změna...

    s částí souhlasím (export emisí jinam není řešení) s částí ne (např. bezemisní hutní výroba ve Švédsku bude asi jen o čtvrtinu nebo kolik dražší než dosavadní, protože největší složku nákladů v Evropě stejně představují mzdy...)

    někdy si říkám, že u plastů (když by se aspoň neházely do oceánů) je vlastně znečištění komplementární k emisím ... takže katastrofa budou teprve Křetínského teplárny, najednou se naším hlavním energetickým zdrojem stanou plastové a kartónové obaly od čínského importu :-)

    Mimochodem, s tou Čínou je to divné. koupil jsem na letišti v Kantonu knihu od britského historika, napsanou na objednávku Si Ťin Pchinga, o historii Hedvábných stezek jako takových. Spousta zajímavostí ale podstatný detail je, jak vlastně ten export hedvábí fungoval: Číňané v podstatě hedvábí rozdávali nomádům, pro které představovalo statusový symbol a různé o tu kontrolu válčili. Ale tím vytvořili elity, se kterými šlo uzavírat už nějaké spojenecké či mírové smlouvy...

    je mrazivé uvědomit, že ti naši potentáti, kteří se od Číny nechali koupit, jsou pokračovatelé téhle tradice: chtějí se nechat koupit a za to pak hlásat politiku jedné Číny a tak... je to pořád stejné, akorát pohraničním Číny je teď celý zbytek planety.

    Stali jsme se nesoběstačnou rozvojovou zemí na okraji.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    E2E4: my jsme nucený víc konzumovat... úplně bych neřekl že to je dobrovolná volba
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: eeeeeh ale částo naopak!

    diesel spálí min uhlíku na jednotku energie, ovšem dělá víc škodlivin.

    teplarna na uhlí je z hlediska CO2 lepší než plynová kotelna, protože se z gramu uhlíku udělá víc energie (teplo i elektrika)

    atd, ale všechno je to marnost, protože žádná opatření proti CO2 která děláme nejsou škálovatelná co do objemu a hlavně rychlosti. dost jich je jen export jinam (hutní výroba do Číny, biopaliva), dost sebe mámení - solární dotace, biopaliva která mají emise horší než fosilní, obchodování s emisními povolenkami, carbon offsetting - nejlepší z hlediska co2 je prý dneska jezdit taxíkem: https://blog.bolt.eu/2019/09/all-bolt-rides-in-europe-are-now-carbon-neutral/

    nic lepšího se ale nevymyslelo. emise CO2 stoupají, spotřeba stoupá..

    naše psychologie nás nutí se spolehnout na to, že tyhle tanečky které teď děláme jsou k něčemu dobré. a možná když budeme demonstrovat tak.vlady začnou dělat větší tanečky. ovšem ve volbách si nezvolime strany které by skutečně emise CO2 omezily formou nějaké válečné ekonomiky, ne ne, my chceme víc konzumovat..
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: ale jinak tady přesná ukázka toho že v dnešní době se horko těžko vede diskuse kdekoliv :) a dokonce MATT: u kterého bych to zas tak nečekal
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: jo jasně slovo nikdo tam nemá bejt, ale víš jak jsme to myslel...

    ale stačí se podívat jaké návrhy byly smeteny ze stolu v novém lesním zákoně a je ti jasné že na prvním místě jsou prachy a ne příroda...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: tvrzení "nikoho najednou nezajímá znečištění" lze snadno vyvrátit:
    https://twitter.com/CopernicusEU/status/1186316183269715968

    Fakticky ale třeba zrovna u emisí do atmosféry ti boj proti pálení fosilních paliv hodně pomáhá i s ostatními škodlivinami. Samozřejmě, pokud se bavíme o ostatních formách znečištění prostředí, než jen co dýcháme, tak lze najít pár případů mimo, ale většinou je to dost v synergii: tak např. když někomu vadí městská dálnice, není to určitě jen kvůli CO2, ale právě kvůli bezprostřednějším emisím, hluku, tepelnému ostrovu, který vytváří asfalt.. prostě všechno to jde ruku v ruce.

    Obecně já fakt starost o životní prostředí neberu jako žádný extrém nebo ideologii, ale jako úpllně normální věc. A v jistém smyslu docela konzervativní... (je třeba říct, že třeba tak "liberální" věc, jako jsou různé letní open air festivaly, mě s rostoucím věkem úplně přestaly imponovat, když jsem začal víc a víc vnímat, jak je to moc spojené s produkcí odpadků...).
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    MATT: jo na prachy je dost a CZU alespoň moje fakulta mi po těch letech příjde spíš jako továrna na titulovaný lidi, což mi ostatně potvrdili i spolužáci co tam zůstali a učí tam...
    jasně že jsem trochu zklamanej... porevoluční idealistické doby jsou pryč a je kapitalismus to se dá čekat...

    jo jasně korekce... a to zní přesně jak argument toho japonce... :) stačí se na ty data podívat z druhé strany
    MATT
    MATT --- ---
    KUKIDE: ne, to je argument na "když ještě neměl žádnou funkci před dvaceti lety tak to byl fajn člověk". ale potvrdim ti, že byl na prachy, ale ty si uměl zajistit mnohem jendodušeji, než nějakym prosazovánim "klimatický konspirace" :D :D

    ohledně klementina: nejaka korekce tepelnejch ostrovu se davno provadi. ostatně dnes je většina dat nějak přepracovanejch.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    MATT: dělal jsem učnák ;)
    sklenda si šel za svým - lol - to je argument na jeho obhajobu jeho tvrzení že teplotní řada s klementýna je důkaz globálního oteplovaní?
    MATT
    MATT --- ---
    KUKIDE: to jsi na tý hnojárně moc nepobral, včetně toho, že si sklenda "šel za svym", už dejmetomu před 15 lety (dělení fakutly, reogranizace kbuk). skoro bych si zaspekloval, jestli si měl před zmíněnými dvaceti vůbec maturitu...
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: ne debata se nedá vést nikde, koukni do auditka... najednou je tam zmíňka o tom jak vymírají ptáci...
    to je prostě nesmysl a bude trvat fakt dlouho než tohle šílenství s klimatem opadne...

    hele dám ti příklad, člověk co mě učil je dnes rektor CZU a byl sním rozhovor právě o klimatu v čt myslím, a on tam argumentoval jako že pádnej důkaz je třeba teplotní řada z klementýna ... no to by si se posral, on prostě lidem říká lež a mě je jasný že to ví že používá nepravdivé tvrzení... (ta řada se nedá použít protože vliv města)
    Takže on je členem toho našeho vědeckého sdružení o klimatu nebo jak se to jmenuje, a jasně že jim jdou peníze na to a jasně čím větší popularita tématu a strach tím větší prachy... takže on prostě použije cokoliv jen aby si obhájil svoji trafiku...
    - fakt mě zklamal, když ještě neměl žádnou funkci před dvaceti lety tak to byl fajn člověk...

    hele ještě jinak klima je počasí planety, a když použiješ slovo počasí tak snad každému dojde že nikdy není stabilní a mění se z minuty na minutu

    i kdybych uznal že můžeme nějak reálně bojovat proti počasí, tak mi pak řekni jaké je to správné??? hmmm

    a tak mě prostě těší že se objevují už vědci co začínají tuhle šílenou histerii běžící od dob Gora napadat, jako tenhle japonec, a mimochodem tvrdí přesně to k čemu jsem došel selským rozumem - modely prostě nemají prediktivní funkci a nikdy neměly a vstupní data jsou selektivní a krátkodobá - prostě taková potěmkinova vesnice a na tomhle základě je histerie kolem CO2, a politici zatěžují naši ekonomiku všema těma nařízeníma...

    a nikoho najednou nezajímá znečištění, jen to CO2 a vše se měří na počet vyprodukovaného CO2

    fakt mi chceš tvrdit že to je příčetné chování a ne histerie a fakt mi chceš tvrdit že se dá vést konstruktivní debata, když na obouch koncích jsou stáda fanatiků...

    a ten fakt že už se neříká globální oteplování jak opřed pár lety ale globální klimatická změna ti jako nic nanapovídá??? že předtím to bylo globální ochlazovaní a strašení dobou ledovou atd...

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    debatu o klimatu má na NYXu asi smysl vést jedině tady:
    [ Klimaticka zmena // The young people are starting to understand your betrayal. ]

    jisté je, že některé argumenty popíračů (typu nárůst sluneční aktivity) lze vyvrátit dost snadno: např. sluneční konstanta, zásadní faktor, který je v tomhle směru ve hře, sice osciluje v rámci 11-letého cyklu, ale osciluje kolem stejné průměrné hodnoty a žádný její nárůst v období, ve kterém je pozorován bouřlivý nárůst teplot, změřen nebyl.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUKIDE: " I am confident that some honest and courageous true climate scientists will continue to publicly point out the fraudulent claims made by the “mainstream climate science community”…
    :)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    MIT Doctorate Climate Scientist Slams GW Claims: Based On “Untrustworthy, Falsified Data”…”No Scientific Value”!
    https://notrickszone.com/...ams-gw-claims-based-on-untrustworthy-falsified-data-no-scientific-value/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zdůvodnění stanoviska výboru Psychiatrické společnosti ČLS JEP k výrokům MUDr. Jaroslava Matýse - Zdravotnický deník
    https://www.zdravotnickydenik.cz/...ychiatricke-spolecnosti-cls-jep-k-vyrokum-mudr-jaroslava-matyse/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Simone Weils Gives a Convincing Argument - Existential Comics
    http://existentialcomics.com/comic/307
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Optimism Increases Lifespan By 11-15%, New Study Finds - Slashdot
    https://idle.slashdot.org/...ry/19/09/02/014241/optimism-increases-lifespan-by-11-15-new-study-finds
    To je tak málo, že je otázka, jestli za to ten optimismus vůbec stojí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam