• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    VOID
    VOID --- ---
    nutno dodat, ze dokonaly pravni stat jako takovy neexistuje zrejme nikde na svete.
    VOID
    VOID --- ---
    XCHAOS: ochrana obcanu je princip "pravniho statu". ze je demokracie stavena na principech pravniho statu je vec dalsi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOID: ale houby... demokracie je právě nástroj na ochranu občanů před státem...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: no, v historii se to rozhodně párkrát stalo..
    VOID
    VOID --- ---
    PIZI: je nutna zmena ustavy. zmenu ustavy lze provest tremi petinami hlasu.

    predpokladam, ze postup by probihal jinak. nejdriv by stat zprivatizoval naprosto vse, co by zprivatizovat mohl (vsechny instituce, ktere nejsou vyzadovany ustavou), posleze by do ustavy pridal doplnek, ktery by rikal, ze kterykoliv organ statu muze mit i soukromou obdobu a zadny obcan nesmi byt nucen pouzit statni/privatni formu.

    posleze by doslo ke zruseni dani a stat by se stal "firmou" (pracoval by za uplatu), trh by pak ukazal, jestli dokaze sluzby zajistit lepe stat, nebo soukrome firmy.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    ne :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    Muze si demokracie demokraticky odhlasovat zruseni sama sebe?
    VOID
    VOID --- ---
    XCHAOS: jisteze at si utikaji, kam chteji. to je totiz nejlepsi pro ne a pro stat, kam utikaji (v pripade, ze jsou to inteligentni/vzdelani/schopni lide, nebo lide z nedostatkovych povolani). proto ten patriotismus - at pomuzou statu, kde prave jsou.

    naopak velmi rozvinute staty nemaji vubec na takove experimenty prostredky, maji-li zustat velmi rozvinute i nadale.

    socialismus vnimam jako prostredek centralni kontroly. v predindustrialnich spolecnostech existuje prilis mnoho mocenskych skupin na to, aby bylo mozne v tom state cokoliv vybudovat. mrzi me, ze rikam neco takoveho jako libertarian, ale opravdu to tak vnimam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ASYSTEMATIC: co nejde ?

    VOID: proč by neměli lidé utíkat kam chtějí ? a proč myslíš, že socialismus někoho uchrání od hladu ? socialismus je vhodný naopak jen pro nejbohatší státy, protože ty už si můžou dovolit ekonomicky nesmyslné experimenty, aniž by je to zruinovalo.. ale samozřejmě, nejde o peníze nebo peněžní rovnost... peníze jsou jen abstrakce... když mluvím o liberalismu, mám na mysli dostupnost svobodné směny a svobodného trhu pro všechny, ne nutně nějaké ekonomické elitářství...
    VOID
    VOID --- ---
    zastavam teorii, ze pro krute chude staty je nutny socialismus, aby sve obcany ochranil od hladu, pro industrializovane staty konzervativismus, aby vybudoval nejakou vlasteneckou zakladnu (aby chytri lidi neutikali do bohatsich zemi apod.) a pro rozvinute staty naprosty liberalismus - lide hlady uz netrpi, nepotrebuji stat a tak ho muzou rozpustit.
    ASYSTEMATIC
    ASYSTEMATIC --- ---
    XCHAOS: rozumim.. neco na tom je ..jenze to proste a jednoduse nejde :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ASYSTEMATIC: to bys nebyl ani první, ani poslední, člověče...

    no jasně, že je demokracie "nejmíň špatná"... ale na některé věci je tak neefektivní, že je lepší zvolit sice něco horšího, ale mnohonásobně efektivnějšího... tedy, chci říct, např. když chceš dosáhnout něčeho, o čem si většina sice nemyslí, že by to bylo špatné, ale zároveň toho není efektivně schopna dosáhnout... mám na mysli hlavně ekonomické záležitosti.
    ASYSTEMATIC
    ASYSTEMATIC --- ---
    XCHAOS: tyy jo.. liberalni anarchysta.. to zni dobre :) ja sem revolucni roayalista ;)

    podle me se kazda forma odviji jak velke populaci se vladne.. a demokracie je "nejmin spatny" zpusob jak spravovat velke staty o mnoha milionech obyvatel
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    zase na některé věci se demokracie docela hodí.

    já jsem sice liberální anarchista, ale to vícemeně znamená, že jsou věci, na které se hodí anarchie, jsou věci, na které se hodí demokracie, jsou věci na které se hodí liberalismus/kapitalismus a jsou (za tohle mě někteří ukamenují, ale co) věci, na které se hodí socialismus/komunismus/láska k bižnímu/solidarita s bližním.

    tak např. demokracie je dobrá, když se chceme domluvit na tom, co NECHCEME jeden druhému dělat.

    naopak peníze a jejich specifické vlastnosti (tzn. liberalismus/kapitalismus) jsou daleko efektivnější nástroj, když chceme něčeho konkrétního dosáhnout, a chceme zorganizovat lidi a říkat jím co mají dělat (tzn. liberalismus/kapitalismus je asi docela efektivní nástroj pro organizaci a dělbu práce, jak se zdá...)

    anarchismus je ale nakonec stejně výchozí bod diskuze, do kterého je potřeba se vrátit, když se bavíme o tom, které kompetence případně svěřit demokratickým mechanismům, a které kapitalistickým mechanismům (a které žádnému z těhle systémů)
    VOID
    VOID --- ---
    demokracie je kazdopadne to nejdrazsi a nejpomalejsi statni zrizeni, navic (jak vidime prave ted v CR) s vysokou pravdepodobnosti patu
    HARALD
    HARALD --- ---
    Aristoteles rozlišoval tři právní formy vlády a tři pokleslé formy vlády. Právní formy v jeho pojetí jsou:
    - monarchie (vláda jednotlivce)
    - aristokracie (vláda nejschopnějších)
    - politea (vláda s podílem všech členů obce)
    Pokleslé frmy jsou:
    - tyranie (nelegitimní vláda jednotlivce)
    - oligarchie (vláde nejbohatších / nejmocnější skupiny)
    - demokracie (vláda davu / lůzy)

    V dnešním pojetí se demokracie používá ve formě aristotelovské politei. Lze se však i v naší zemi setkat s její degradací na aristotelovskou demokracii (tedy kdo má nejvíc hlasů, ten má pravdu, na menšiny se nebere ohled) nebo na oligarchii (nechte vládnout jen politické strany).
    KLIP
    KLIP --- ---
    Demokracie je podle slovníků definována jako "vláda lidu, systém institucí dělby a delegace moci; forma vlády"

    Myslím si, že nejdemokratičtější stát na světě je Švýcarsko. Špatně na tom nebudou některé (ale jen některé) státy USA.

    Proto, je mi už docela dlouhou dobu sympatická přímá demokracie (PD), ovšem také si myslím, že v ČR je nutné doprovázet zavádění PD spolu s decentralizací moci, čili delegováním více moci krajům a obcím, a řešit věci lokálně řešitelné lokálně. Ve Švýcarsku to funguje podle mne proto, protože je rozdělené na kantony.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam