DAVIDOWITCH: no já jsem v podstatě chtěl říct, že null-terminated string je prostě obecnější datová struktura, než string známé délky - je to o tom, že s tím můžeš pracovat, i když o tom máš předem míň informací, během práce o tom shromáždíš míň informací, apod.
nechtěl jsem zabředat do megaflejmu - jen poukazuju na to, že ty dva přístupy nejsou ekvivalentní, a že to není jen o tom, že by se vynálezci Céčka nějak svévolně rozhodli mezi dvěma rovnocennými alternativami a zvolili tu horší.
REDGUY: viz výše - a viz všechno předchozí.
null-terminated string je metafora pro obecný stream znaků neznámé délky ("everything is stream of bytes - repeat until enlightened"), pravda sice jde o speciální případ, kdy je ten stream (obvykle) celý v paměti - ale pořád můžeš vzít stejný algoritmus a v něm jenom změnit "čti bajty z paměti" za "čti bajty ze souboru" nebo "čti bajty ze streamu".
obecně stejně jako máš stream neznámé délky (roura, TCP stream apod.) a soubory jako streamy, které mají v okamžiku otevření známou délku (která se ovšem může změnit !!!), a s těmi prvními můžeš pracovat jen sekvenčně, zatímco u souborů máš random seek, tak stejné je to i s těmi stringy: prostě null-terminated string je obecnější případ, ve kterém třeba dokud si ho "nepřepočítáš" ani nemůžeš náhodně seekovat.
určitě si lze představit systém / prostředí, ve kterém by si o všech objektech jakéhokoliv typu předával informace o tom, jak jsou velké - to ano. (třeba by si ani nesměl otevírat streamy po síti, aniž bys neřekl, jak jsou velké). otázka je, jestli je takováhle restrikce fakt potřeba: jestli prostě netolerovat, že "v kyberprostoru kolem tebe" existují streamy předem neznámé délky...