• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: jo... asi mě někdo zapomněl naučit, jak se dělá 3D grafika pomocí násobení matic :-) (nebo jinak: ačkoliv jsem v tom věku běžně programoval v C, tak se kladl velký důraz na to, naučit mě násobit matice tužkou na papíře - ale menší důraz na to ukázat, k čemu je to dobré - pokud tenhle klub ten deficit napraví, nebudu se vůbec zlobit)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Nasobeni matic neni zdaleka jedina vec, kde ti spatna prace s pameti muze zabit vykon. (*cough* pouzivani spojovejch seznamu misto poli *cough*)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: O grafice si nekdy slysel? Veskery transformace v OpenGL/DX (tj. uplne v cemkoliv co se pouziva) jsou skrze nasobeni matic.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    XCHAOS: Asi tak tri roky zpatky tu ALMAD poprve posilal link na drepperuv paper o cachich. (Potom to tu probehlo jeste tak trikrat.) Porad jeste to stoji za precteni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ISTEVE: jj, chápu. akorát že pro mě je častější zadání "pracuju s něčím, čeho nevím při startu programu, kolik toho přesně bude", než že bych násobil matice (popravdě, toto je přesně věc, kterou mi ve VŠ matice nikdy nenaučili: do zblbnutí mě pokaždé v nižších ročnících nutili násobit matice nebo - jinak s nimi operovat - samozřejmě ručně, co na tom, že jsem takový program uměl napsat už div ne na základní škole, který by to dělal - ale nikdy mi nevysvětlili, k čemu je to dobré v praxi :-)
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    XCHAOS: Zkus si nasobeni matic (takovy to "radek krat sloupec"). Pak si zkus nasobeni matic s tim, ze si tu matici kterou bych prochazel po sloupcich transponujes. Zmer rozdil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tenhle klub jsem právě zakládal proto, aby člověk co se cítí doma v C (tedy je třeba si sám ochoten řešit správu paměti, nebo aspoň přemýšlení o ní - a tedy řeší např. co se mu doopravdy vejde do paměti a u čeho naopak hrozí, že mu to na slabším stroji (nebo při větším množství paralelně spuštěných procesů) vyswapuje na disk, mohl nahlédnout odbočky na nižší i vyšší level: nižší level znamená zrovna třeba přihlédnout k propustnosti sběrnice a optimalizovat směrem na cacheování uvnitř CPU - a ten vyšší level je zase poohlédnout se po sofistikovanějších abstrakcích, které nabízí různé vyšší jazyky a ukázat, jak by se srovnatelná funkce dala implementovat v C.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JACHYMKO: jako právě tohle je level optimalizací, na který já jako "čistý céčkař" (ale ne assemblerista) už běžně nedohlédnu (stejně jako uživatel vyššího jazyka nedovede posoudit, jak mu ten jazyk zvyšuje režii oproti třeba právě C)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jinak souhlasím s id JACHYMKO, že matici je asi moudré v C reprezentovat jako vícerozměrné pole, protože ta architektura je rovnou navržená aby to bylo stejně efektivní, jako vypočítat si ze souřadnic index v nějakém jednorozměrném bufferu.... u vyšších jazyků to z různých důvodů nemusí být pravda - např. by tam mohl dvakrát volaný nějaký kód pro kontrolu zda indexy nepřekračují hranici pole, apod. - nechci rozpoutat flejm, jak to na které architektuře je jak moc optimalizované... ale zrovna nad implementací vícerozměrných polí v jazycích připouštějících re-alokaci pole za chodu a /nebo kde je dvourozměrné pole implementované jako kontejnerový objekt obsahující jiné kontejnerové objekty bych se klidně s chutí zasmál :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (asi to hodím do záhlaví, resp. přečtěte si man highlight, ono to toho umí daleko víc... troufám si říct, že i víc, než pastebin... a výstup lze snadno inlineovat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    k tomu jak sem pastovat fragmenty zdrojů (nejen Cčkových) ... toto je tak napůl posixové/unixové/linuxové fórum, takže:

apt-get install highlight
    echo "for(i=0; i<n; i++) { printf("%d\t", matica[i]); if ((i+1)%cols==0)" | highlight -S c --inline-css

výsledek:
    for(i=0; i<n; i++) { printf(%dt, matica[i]); if ((i+1)%cols==0)

(poznámka: NYX vyžaduje vyhodit z vygenerovaného inline CSS na začátku atribut "font-family")
    LUDO
    LUDO --- ---
    JACHYMKO: tak teraz mam ten vypis takto a funguje to

[C] for(i=0; i<n; i++) { printf("%d\t", matica[i]); if ((i+1)%cols==0) { - Pastebin.com
    http://pastebin.com/muXqtX9c
    LUDO
    LUDO --- ---
    JACHYMKO: tak matica ma byt deklarovana ako jednorozmerne pole, ale pochopil som uz kde je chyba
    LUDO
    LUDO --- ---
    JACHYMKO: dik uz je to o nieco lepsie, zacnem ale teda odzaciatku. Pred mesiacom som zacal s programovanim a momentalne mam spravit zadanie:

Vytvořte program ve kterém budete moci za běhu programu zadávat rozměry matice a alokovat a uvolňovat pro ní pamět z paměťové haldy (memory heap) pomocí funkcí malloc a free. Vytvořte demonstrační program, kdy prvky matice inicializujte pomocí náhodných čísel. Celou matici uložte do jednorozměrného pole.

Hned sa priznam, ze som uplne dobre nepochopil ukazovatele a momentalne ten program v podstate funguje ale nahodne cisla sa tam stale po sebe opakuju. Kod:

https://docs.google.com/document/d/1RxiMsD9PFqXI10knibLl5x6O6KuEEWDapRBKONlzNFM/edit?authkey=CLbIhusM
    LUDO
    LUDO --- ---
    preco do doprdele vracia stale tie iste cisla?

srand((unsigned) time(NULL));
    matica[i]= rand() % 100;
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    docela vypjaté emoce, v tom počítačovém světě...

Dennis Ritchie Day - O'Reilly Radar
    http://radar.oreilly.com/2011/10/dennis-ritchie-day.html
    Sunday, October 16 was declared Steve Jobs Day by California's Governor Brown .... I don't have the convening power of a Governor Brown, but for those of us around the world who care, I hereby declare this Sunday, October 30 to be Dennis Ritchie Day! Let's remember the contributions of this computing pioneer.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Program or be Programmed: The GeekDad Interview With Douglas Rushkoff | GeekDad | Wired.com
    http://www.wired.com/geekdad/2011/07/douglas-rushkoff/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dvacet let Linuxu: Zajímavé vynálezy - Linux E X P R E S
    http://www.linuxexpres.cz/aktuality/dvacet-let-linuxu-zajimave-vynalezy
    Linux přinesl do světa počítačů a softwaru hodně zajímavých novinek. Připomeňme si některé z nich - byla by škoda, kdyby se na ně zapomnělo.

K pochopení některých těchto vynálezů je ovšem alespoň základní znalost Céčka vhodné.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    to už začíná být trochu příliš offtopic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam