DAVIDOWITCH: to jsem neřekl :-) dostatečně promyšleně špatně navržené SQL tabulky a současně necacheovatelné SQL dotazy dokáží divy :-)
jsem jsem říkal, o co já se to vlastně celá léta snažím, když navrhuji sám nějakou datovou strukturu - o cosi jako "předkompilovaný SQL dotaz", přece. takže v podstatě ano.... když už vytvářet vlastní datové struktury, tak proč neuvažovat tak, aby z nich šlo předkompilovat celé SQL dotazy?
nad tím, že se třeba regulární výrazy kompilují, se nikdo nepozastavuje. to o čem mluvím, je sice trošku složitější problém... ale v podstatě... proč by to nemělo být možné? u nejprimitivnějšího dotazu je toto téměř triviální... ale bavíme se pochopitelně konstrukcích typu JOIN, GROUP BY, apod.
když dnes přemýšlím o libovolném problému - at už jde o firmu nebo o soukromé projekty, tak to většinou vede k návrhu nějakých vzájemně provázaných tabulek - a naopak málokdy to vede k návrhu nějaké třídy objektů, které by od sebe vzájemně něco dědily... (to možná ještě ty pohledy na data by šlo nějak rozkouskovat do těch tříd...)