REDGUY: já se popravdě ani nehádám, ve většině podstatných bodech (i když to nic nemění na tom, že moje politka je lidi, které mám na ingorelistu, ve svých klubech preventivně zabanovat, a tady jsem na to prostě jen zapomněl :-)
Kromě míst, kde si protiřečíš - nemůžeš mi současně vyčítat, že to platforma je i že to platforma není :-) Je to "mikroplatforma". Pokud si jako první cíl vytyčím, že jí použiju jen ke generování benchmarků, tak se tím vyjasní spousta věcí - např. od příznivců jednotlivých dílčích sub-platforem očekávám, že budou auditovat vygenerovaný mezikód a bedlivě hlídat, jestli se používají opravdu postupy, které by sami použili při psaní nativního kódu, apod.
jak daleko je node.js mi popravdě celkem zajímá - dnes jsem si ho poprvé nainstaloval.
podívej se na to z jiné stránky: pokud si chci hrát s novými platformami, tak mě prostě v mém věku nebaví jen tak si vymyslet něco, co bych naprogramoval v node.js jen tak. vzhledem k tomu, že už jsem se učil v X programovacích jazycích, tak mi zajímá spíš "komparativní počítačová lingvistika", tedy okamžitě jakýkoliv nový jazyk srovnávám s tím, co už znám z minulosti (u příkladu na node.js mi pobavilo, že javascript už nemá jen "var", ale i "const" :-) možná to měl vždycky, ale já nikdy v javascriptu neprogramoval nějak vážně, vždycky jsem jen bastlil)
parser + generátor kódu (v podstatě "praser", generátor zpraseného kódu :-) je věc, kterou jsem zatím ještě nikdy neprogramoval, a už jen rozmyslet si, jak se to celé bude konfigurovat (pravděpodobně k tomu obrovská knihovna nějakých template-fragmentů pro všechny ty různé jazyky - s tím, že si budu muset vymyslet vlastní syntaxi pro ty templaty....)
myslím, že naučit se přemýšlet tímhle směrem by mi pomohlo i líp vytrénovat mozek pro učení se běžných lidských jazyků (pociťuju potřebu naučit se francouzsky a čínsky - protože to jsou dva národy, který na angličtinu prostě serou). kromě toho už mi po letech nebaví nechat se omezovat přemýšlením jak rozšířit C o nějká chytrá makra :-) protože takové přemýšlení má jasně dané limity, které už mi štvou.
prostě komparativní kompilace (zpočátku aspoň jednoduchých) struktur do více jazyků je zajímavá hra, která mi zajímá čistě jen proto, že jsem na nic podobného ještě nenarazil (možná to už někdo udělal, a já o tom jen nevím - proto o tom píšu sem)
Pre-kompilaci do C (pokud si to s něčím nepletu) používalo např. prostředí Eiffel, ale to mi ve srovnání s tím, jak se programuje dnes, připadalo takové hrozně zastaralé, hmm... (ale zase, šel jsem hodně po povrchu). Stejně tak se do C prekompiluje kde co, např. různé parsery (GNU nástroje bison/flex), ale fakt jsem zatím neslyšel o precompileru který by kompiloval do více cílových platforem (jedinou inspirací může být samotné GNU C, generující strojový kód pro více různých platforem - a tady současně vidíš, jeden z možných argumentů: pokud budu generovat ze "svého jazyka" C mezikód, okamžitě tím dosáhnu na všechny platformy, pro které umí gnu C vygenerovat binárku - a tedy i platformy, na které nebylo zatím přeneseno, co já vím PHP, nebo Python, nebo zejména, embeded platfory, pro které mají tahle prostředí moc velký overhead...)
(Tím současně asi definuju první užitečnou aplikaci: hypoteticky by target platforma "C mezikód" měla mít menší memory footprint a menší system requirements, než ostatní target platformy, a tím by automaticky bylo všechno, co se na "mé platformě vyvine", možné provozovat i na skromnějších platformách...)
O tom, kdo všechno je u tebe trouba, asi nemá cenu tu vést další diskuzi :-)) Jsem rád, že konečně je tu někdo s odvahou označovat sysadminy za trouby - většinou se totiž hádám s lidma, který jsou primárně sysadmini :-)
Ad "co má cenu optimalizovat a co ne" - no prostě máš nějaký kód, který napíšeš intuitivně, a zjistíš, že ti překlad do vyšších jazyků běží třeba 10 sekund, což by třeba v daném prostředí ("všechno je runtime", jak si všimli už v 60tých letech - skript pro výpočet měsíčních mezd nesmí běžet dýl, než 1 měsíc, apod. :-) už byl problém, ale C verze poběží sekundu, tak se na nějaký optimalizování toho kódu vykašleš... když i C verze poběží 10 sekund, tak víš, že nad tím musíš dál přemýšlet.