• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALO_FABUScarpe noctem - nyx deconstructed
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MATHEW: účelem tohto klubu je (pro)zkoumat podstatu nyxu v jeho mezích. tedy, já jí prozkoumal - a podstata je taková, že NYX prostě zachoval některé rysy Internetu 90. let (na kterých nešlo vydělat miliardy, a tak se o nich dnes tolik nemluví) - a přidal k tomu pár nových cool features, které v 90. let ještě nebyly technicky možné.
    MATHEW
    MATHEW --- ---
    XCHAOS: no a proč o tom mluvíš?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: dík, ale asi to není to na co jsem se ptal - já nevím, jestli chci potkat za jeden vecer 5-10 lidi opacneho pohlavi, pohovorit s kazdym z nich a rozhodnout se, zda se s tim kterym clovekem chce jeste v budoucnu videt - já obvykle v reálu zvládám potkat spíš tak 5-10 nových lidí za rok (bez rozdílu pohlaví :-) - já jsem jen řešil nezávazné chození na oběd v centru Prahy, to je všechno... ALESH to pochopil.

    KHALAVERA: to sice chápu sorry... ale asi si špatně pochopil co jsem tím chtěl říct. Nejde vůbec o mě. Jde o to, že podstata NYXu je jednoduše ta, že funguje podobně, jako fungovaly podobné (menší) komunity na (menším, začínajícím) Internet před deseti lety. (Tím to chci odlišit hlavně od současných centrálně spravovaných komerčních portálů....). A řada rysů které má NYX, se objevily už v 90. letech např. v počítačové síti Fido (a tady nejde o to vytahovat se, kdo se čeho účastnil - ale prostě jen konstatovat, že se to dělá pořád podobně - moderátoři, individuální práva zápisu do jednotlivých konferencí, soukromá vs. veřejná pošta, odborné vs. kecací konference - online komunity se už léta drží stále stejného modelu... a na tom není nic špatného... každá další generace má přece taky pocit, že oni vynalezli sex jako první... )
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    XCHAOS: nás tady nezajímá, kdy jsi přišel na internet

    a dost off topic, děkuji
    SEZI
    SEZI --- ---
    XCHAOS: ups, spatne jsme se pochopili. :-)
    jak jsi psal ...fenoménem NYXu je, že se tam člověk nedozví nejenom, že je idiot, ale občas se dozví i upřesňující informaci, díky které může být méně idiot.
    s tim libimseti jsem to myslel tak ze jsem hodne casto videl reakce na nove uzivatele ve stylu "pozvanky utoci" pripadne "elita z libimseti se stehuje na nyx" apod
    tzn. taky druh informace kterou se od ostatnich na nyxu dozvi uzivatel (v tomhle pripade novacek)
    rozhodne si nemyslim ze kdo ma ucet na nyxu tak musi mit i na libimseti :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    XCHAOS: ja mel klub "pojdte spolecne na obed" nedavno jsme ho zrusil. Chodili porad ty sami lidi, ted se domlouvame pres postu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEZI: hele, já s tím Líbímseti fakt nevím... asi nejsem na NYXu primárně za účelem seznámení... spíš za účelem zabití času, nebo nevím. jako kdybych se seznamoval, tak uživatelky NYXu bych určitě měly přednost... ale nevím jestli se seznamovat přes NYX... to spíš domluvit přes NYX nějakou akci, na které se lidé blíže poznají, nebo tak... není třeba nějaké fórum typu "společně na oběd v pracovních dnech, v centru Prahy, vzdálenost do 20 min od Muzea" ?

    V zásadě NYX má to štěstí, že je jednak poměrně inteligentně napsaný (nikde jinde jsem neviděl takhle super vyřešené odkazy na příspěvky, na které někdo reaguje), jednak je to klasický "shareware" - má obchodní model, ale je slušně použitelný pro ty, co neplatí (shareware je sice naprosto slepá ulička, dlouhodobě, ale v určité fázi to může vhodný model).

    No a pak je tu ta otázka NYXáckého "elitářství"... no, já tedy nevím... já přišel k Internetu v době, kdy elitní byl samotný Internet jako takový... vesměs byl přístup jen z vysokých škol... a je fakt, že když se objevily ty tuny balastu v diskuzích na mainstreamových portálech, tak jsem to nějaký čas řešil tak, že jsem vlastně součástí žádné skutečné online komunity nebyl... sem tam nějaká diskuze pod nějakým článkem, to ano... ale je fakt, že tady je to hodně dobré a použitelné. Fakt takový revival online 90. let, pro mě...
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    mno :)
    SEZI
    SEZI --- ---
    XCHAOS: :-)
    pripadne pokud mas v infu "jsem novacek" tak zjistis ze by sis mel zalozit i ucet na libimseti.cz, pokud ho tam jeste nemas :-))
    ale asi sme ot hned zezacatku :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no ale já nic neprodával ani neposkytoval slevy. ale to je fuk. v zásadě zajímavým fenoménem NYXu je, že se tam člověk nedozví nejenom, že je idiot, ale občas se dozví i upřesňující informaci, díky které může být méně idiot.
    SEZI
    SEZI --- ---
    XCHAOS: tak k podobne taktice jsem se uchylil taky, id poa vylozene spamovalo do vsech brnenskych diskuzi ohledne slev pri nakupu na adidas, takze read-only v klubu o VUT. taky slo jen o 'nenasilny' link, ale kdyz to clovek vidi 6x za jednu hodinu, zkazi to den ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no jo, práva k diskuzím na NYXu jsou pozoruhodná záležitost, to už jsem si taky ověřil na vlastní kůži.

    tak např. za zveřejnění odkazu na svůj nově založený klub vám v jiném klubu můžou klidně zakázat zápis do toho klubu (ne že vám jenom smažou ten announce, a řeknou že ten příspěvek si tam nechtějí.. ne, už jen tím, že by tam člověk psal, a že by si občas někdo prošel jaké diskuze vlastní/sleduje, by natolik hrozilo "rozštěpení komunity" kolem daného klubu, že si to moderátor radši hlídá...)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    když tak záloha klubu je v záhlaví ke stažení
    MATHEW
    MATHEW --- ---
    a proč to smazání? co se tím vyřešilo?
    SEZI
    SEZI --- ---
    nejaka vesela akce do budoucna?
    zhodnoceni te posledni myslim uz probehlo :)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    ... and we're back :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam