• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: já jsem se s tím setkala cca tak půlrok zpátky...nejdříve skrze tématiku MBTI a pak už bylo k Socionice kousek.

    Já jsem ENFP (extravertní intuitivní cítící pozorovatel). Dle prozatimního pozorovaní, z pramenů, testů apod.


    Mám chatrnou angličtinu a spousta zdroju je právě v angličitně. Tak se souběžně učím anglicky.Abych stíhala číst a chápat a nemusela furt listovat slovníkem.

    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Pak by byla otázka enneagamy a grafologie... ale nevím nevím, nějak mi vlastnosti enneagramu přijdou dost komplexní a hodně vzdáleného od něčeho, co by se přímo promítalo do našich pohybů jako temperament a emocionalita. I když možná jsem se nad tím jenom dostatečně nezamyslel....

    Výrazná 8čka by byla nejspíš poznat....
    3jka možná také..
    1čka.... převaha formy a horní délky zvýrazněné
    2jka též trochu... nevim...
    4ka vlastně taky,... originální forma
    6ka by měla určitě těsné písmo...7čka široké, rychlé...
    5ka ..
    Spíš 9ka by byla největší oříšek, ta nemá nějaké výrazné znaky....
    Spíš by bylo zajímavé vědět číslo enneagramu + v tomto kontextu se podívat na písmo jako šťavnaté dokreslení. Spíš to propojit než převádět jedno na druhé. Enneagram je příliš komplexní a lidi jednoho typu mohou mít velmi odlišné specifické vlastnosti, bude je spojovat jen nějaké schéma.


    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Socionikou resp. ENFJ, INFP bla bla sem se hodne zabýval, některé typy znám dobře, jiné méně, dovedu je rozpoznat z písma. S enneagramem mě přišly na pohled tak rozdílné, že mě nenapadlo hledat paralely.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    BAGHICEK: madame je čtverečková:-)?
    ALBERTO: ještě nejsem připravena, jsem ve fázi získávání informací.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    mozna v te diplomce Michala Petra
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    ALBERTO: jsem to musela nekde cist :) ale ted si vubec nejsem jista
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Baghicek: podle ceho soudis, ze Jung byl 9tka?
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    tak neco o tom napis o enneagramu a socionice... :)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    MEDVIDEK: Jung byl taky devet, tak aby to nefungovalo :))

    MEDVIDEK: spoleham na kridlo jednicky.. myslim, ze kdyz k necemu dojde, tak staci nechat jednicku delat svou praci.. devitka muze lenosit (nebo si pokouset harmonizovat to cim ten druhy clovek krka :) ), ale nesmi v tom byt zakousnuta dvojka, tedy jesitnost, ze toho druhyho mam tak rada a tak ho musim at mi skace po hlave


    MEDVIDEK: to je hezky :) cekala jsem kruh anebo spiralu a vono ctveresek :)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: momentálně mě zajímá spojení Enneagramu a Socioniky (Jung)... (úžasným způsobem to do sebe zapadá.)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    DRAGEL: ano, tomu rozumím. Já si myslím, že udělám delete, jenže se to jen šoupne nebo odsune. Ta věc však není řešena a zůstává. A jako každé "neřešení" se kumuluje. Pak většonou nějaký otřes mě uvede k probuzení se a probuzení má za následek onan "fičák".
    Jinými slovy, pořád probuzená 9 tka je makačka. Protože, schématka mění podoby. Schovávají se za nejnevinějšími legráckami.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: tohle je zajímavé. Díky.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: tohle je dost 5tkové mi přijde.

    Já to mám jinak. můj vnitřní monolog zní: "To co se teď děje mě zraňuje, jenže konflikt nic neřeší. Tak ti to prominu, není to důležité teď řešit. Zničilo by to hezkou atmosféru tohoto okamžiku a našeho vztahu , třeba. " Paradoxně neřešením to nabere na intenzitě a působí ničivě.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    MEDVIDEK: Co takhle místo těch prvních "delete" říci, že se mě tohle dotko. Nemusí v tom být žádná emoce, ale jen upozornění, že něco přesáhlo mou toleranci, či pochopení ?
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Právě se zabývám 4 klasickými živly a nejrůznějšími analogiemi. Pokusím se nastřelit souvislosti s enneagramem.

    1 - ohen
    2 - voda
    3 - zeme
    4 - voda
    5 - vzduch
    6 - zeme
    7 - vzduch
    8 - ohen
    9 - zvlastni smes vsech zivlu vedouci k nevyhranenosti, z jineho konce k dokonalosti - prapuvodni mix - naznacuje to, ze 9tka je zacatek a konec enneagramu

    Více se rozepisuji v seriálu o 4 živlech: http://ografologii.blogspot.com/2008/07/zivly-v-kontextu-dalsich-typologii.html
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    MEDVIDEK- Vím o čem mluvíš a chovám se naprosto stejně. Potlačuji zárodky první agrese. Většinou nad tím mávnu rukou - třeba: každý se někdy splete, nebudu nic říkat, takle to přecházím a většinou potom se to nahromadí a pak na zdánlivou maličkost zareaguju neadekvátně, protože má trpělivost už přetekla. Moje reakce je přehnaná, pro toho člověka překvapivá. Také se učím projevovat agresivitu už v menších náznacích, nepotačovat ji, dát na jevo (přiměřenou formou), nelibost.

    Jako 9tce ti možná bude blízké toto: nejpodrážděnější jsem, když mě někdo tahá z mé nory nebo mě ruší ze zaslouženého spánku nebo když někdo vstupuje do mého intimního prostoru ve chvíli, kdy potřebuji být v klidu a dobýt si baterky.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---

    -


    Našla jsem zajímavou tabulku 5 elementů a enneagramu.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Odhaluju svou 9...

    Všimla jsem si jisté spojitosti u sebe a situací co se mi dějí...
    Možná jde o něco jiného. S lidmi se mi opakuje stejné schéma. Mám pocit, že je to věc, která mě přesahuje, že jde o něco co se mám naučit. Proto se mi to děje.
    Příklad: Jsme kámoši, kámošky, přítelkyně apod. jedem narovinu...do okamžiku nějakého konfliktu. Více či méně vážného.
    Vnitřně to prožívám následovně...jsi mi blízký člověk, to co jsi však udělal(a) se mi zatraceně nelíbí. Avšak je "dobré " brát ohled na "druhého".
    Jakoby náznaky prvního malého možného konfliktu "vydeletuju", druhého pak taky, třetí už začíná být tlak a pak už to jede. Vyletím, jako čert z krabičky a destruktivně metám kolem sebe. Většinou k úžasu druhého člověka.
    No neházím už věcma jabkama nebo nádobím nebo tak něco. Protože to mělo za následek ještě větší hněv. A u druhých to rozpoutávalo zpětnou vazbu, zděšení, útoků, útěku apod.

    A to si myslím, narážím na něco podstatnýho u 9. Umět zachytit už ten první impuls hněvu...A prostě jej vnímat.

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CARODEJNICE: jee... tys nikdy neprosla pubertou? to, v cem bylo cloveku nejprijemnejs, bylo prave takovy emocionalni bahynko... jasne, ze to vedome nikdo nechtel! ale prave v techhle ctyrkovejch tendencich se porad nachazim :D

    (mimochodem i v tech petkovejch, co tady tedko probehly, ta potreba prezvejkani a v podstate i ty body stresu a uvolneni jsou v necem tak strasne podobny devitce :))
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Budu si pár dní dovolovat a v rámci volného času (bez notebooku ni noha) se chystám trochu intenzivněji popojet s čísly...Tož uvidíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam