• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Typ 6 mě překvapuje nejvíce svou podobností se 2...a cítěním?
    Podobnost s 9 po šipce to je poměrně logické (a taky 9 mají poměrně slušné schopnosti sledovat detaily) a také podobnost s 1 ... často se 6 vnímají jako perfekcionistické v mnoha ohledech.
    Dále podobnost 6tky a 4ky... sama jsem se setkala s několika 6tkami co si dlouho myslely , že jsou 4ky.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Typ 5 - always - introvertní a myslící. Podobnost s typem 1.
    Jako jediný má typ 5 - typové složení
    ISTP - Klidní a rezervovaní, zajímají se o to jak a proč věci fungují. Jsou velmi zruční, pokud se týká mechanických věcí. Berou na sebe riziko a žijí současností. Obvykle se zajímají a mají talent na extrémní sporty. Jejich touhy jsou nekomplikované, jsou loajální ke svým partnerům i ke svému vnitřnímu žebříčku hodnot, ale nedělají si velké starosti s dodržováním zákonů a pravidel, pokud leží v cestě něčemu co hodlají udělat. Samostatní a analytičtí, výborní v hledání řešení praktických problémů.

    INTP- Logičtí, originální, tvořiví myslitelé. Někdy je mohou velmi vzrušovat teorie a ideje. Mají výjimečnou schopnost a touhu měnit teorie v jasně uchopitelné věci. Vysoce oceňují znalosti, schopnosti a logiku. Tiší a rezervovaní, je těžké je dobře poznat. Individualisté nemající zájem druhé ani vést ani nechat se vést.

    INTJ - Nezávislí, analytičtí a rozhodní. Mají výjimečnou schopnost změnit teorie v pevné plány postupu. Vysoce oceňují znalosti, schopnosti a strukturu. Potřebují, aby to co dělají, mělo pro ně smysl. Dalekosáhlí myslitelé. Mají velmi vysoký standard pro svůj výkon i výkon ostatních. Přirození vůdcové, ale nechají se i vést, pokud stávajícím vůdcům věří.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Typ 4 a 5 jsou nejvíce specifické a nejméně shodné s jinými typy.
    Usuzuji že zřejmě díky tomu, že jsou umístěny v dolních hrotech enneagramového obrazce.

    Typ 4 - převážně introvertní a stoprocentní onen Feeling - cítění.
    Jako u jediného je typové složení INFJ -
    zdroj ten typ popisuje jako : Mírně energičtí, originální a citliví. Mají sklon držet se věcí, dokud nejsou dokončeny. Disponují vynikající intuicí, pokud se lidí týká, soustředí se na jejich pocity. Dobře vyvinutý systém hodnot, kterého se striktně drží. Jsou velmi respektováni, pokud se týká jejich vytrvalosti s jakou dělají věci, které považují za správné. Často individualisté bez ambic ostatní vést nebo je následovat.

    Podobnost u typů 4 a 1 , 4 a 9, 4 a 6 !
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Moje postřehy:
    Typ 1 podobnost s typem 2 - předpokládám, že toto předáváno křídlem a typem 5 zřejmě v sociální svéře a introvertnosti. Typické je "usuzování " (J).
    Usuzování používáme, když:

    * Děláme si seznam věcí, které máme udělat
    * Dopředu věci plánujeme
    * Formulujeme a vyjadřujeme úsudky
    * Problém přivedeme k závěru, takže se můžeme pohnout dál


    Typ 2 - veskrze extrovertní chování a onen Feeling (F). Typově podobnost se 7? (tohle mě překvapuje, nicméně zřejmě v onom typické pozitivismu.) a ta 6 ? Napadá vás něco?

    3 - podobnost v energiich s 9 (po šipce) , 8 , 7 - tam mi to přijde spojitost s vycházením ven a činy, aktivitou všech typů (i když vlastně 9 je nejlínější, nicméně umí jednat i bleskově ve světlých chvílích:-))
    Extrovertní chování a je zde schodnost s 8...zajímavé.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---

    -


    Tak jsem to dala trochu do barev. Pro snadnější rozlišení.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Také mám něco z 9tky a proto se velmi dobře najdu v 9, 4ce i 7čce, ale charakteristika INFP je pro mě mnohem výstižnější a přesnější. Někdy jako působím jako 5tka, ale to je jen projev mého racionálního úsudku (myšlení), pokud se chovám jako INTP.

    Nejde o to jednoduše převádět jeden systém and druhý, ale pokusit se pochopit, jak to spolu souvisí. Na netu jsou určitě testy na MBTI - doporučuji www.socionics.com - dá se to poznat podle vzhledu a očí, pokud se v tom někdo školí - a v neposlendí řádě také z písma, což už je oříšek, ale trofnu si na to.

    Ten diagram od Medvídka se mi zdá dobře udělaný. Více o MBTI typologii píšu zde: http://ografologii.blogspot.com/2007/11/mbti-typologie.html
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Já jsem třeba INFP, což odpovídá 4ce, té dobře rozumím, ale INFP pokud dosaatečně rozvine svou intuici, přestává být tak vnitřně zahleděně romantická a získává velmi rychlý a obratný instinkt ve vztahu k věcem a možnostem tam venku a začíná se vlastně chovat extrovertně - protože intuice u INFP je obrácená ven. Proto mám i hodně ze 7čky, což je zdánlivě opak 4ky. POkud mi řeknete váš MBTI typ, mohu se pokusit objasnit souvislost s enneagramovým typem.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Mnoho lidí není jednoznačnými introverty nebo extroverty, můžeš mít hodně z obojího. Typologie MBTI proto pracuje s funkcemi cítění, myšlení, vnímání a intuice a směrem, kam tyto funkce obracíš: ven nebo do nitra. Tzn. navenek převažuje objektivní myšlení (vědecký způsob uchopení světa) a na druhém místě je cítění obrácené do světa vnitřního, subjektivní. Nebo naopak navenek jde intuice (čich na lidi, hledání možností) a dovnitř jde třeba myšlení (subjektivní, introvertní - hloubavé). Pak se obě dominantní funkce spojují, kooperují a tím začíná hra tvých procesů. K tomu se přidá funkce třetí, slabě rozvinutá a občas se ozve krize způsobená funkcí čtvrtou, která je zcela nevědomá a archaická, takže výsledek této funkce tě může zniřit, zaskočit, přepadnout, zaplavit - stane se osudová chyba - a ty o tom nevíš vůbec nic. Čili to je esence MBTI typologie - nikoli extraveze/introverze.
    KIM13
    KIM13 --- ---
    MONICARDIO: Tohle rozdělení je trochu podivné. Zdá se mi, že je to jen venkovní projev. Já osobně jsme bezpochyby osmička, když se zeptám svého širokého okolí tak mne jasně každý určí jako extroverta a přesto jsem introvert. To, co vypadá jako extrovertismus je v podstatě jen pro pobavení okolí. To, co se mne opravdu velmi a hluboce týká je uvnitř a otevírám to jen výjimečně a jen úplně nejbližším.
    KIM13
    KIM13 --- ---
    MEDVIDEK: Alespoň nám to déle vydrží a máme čas na přemýšlení .-)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Malinko to tady zanedbávám. Nicméně je období dovolených...však já s tím pohnu zase:-).
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    YMLADRIS: všimla jsem si toho a ještě mě překvapujpu jiný typy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MEDVIDEK: zda se mi divny ze u 6 neni ani jedna T varianta
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    MONICARDIO: vidím tam energii křídel, podobnosti typů ...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    MONICARDIO: chci si na to udělat rochu času a předělat ten obrázek a vyznačit tam společné body apod.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    QUANTI: :-D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NEKDO_CIZI: hehe, nojo. Ja chci vsechno hned ;)
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    QUANTI: máš na to přece celý život - tedy pokud budeš chtít .-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NEKDO_CIZI: jasne, ale potrebovala bych na ty "pomery" vic casu :)
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    QUANTI: to je v pořádku, protože vnímáš sebe jako soubor různých vlastností, stavů atd - myslím, že jde o poměr těch jednotlivých prožitků - představ si to jako sklenice jednotlivých typových projevů a v každé je něco nalito a tenhle podnos různě plných sklenic je jedincem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam