DRAGEL: :-))))))
ˇ
Ale vážně...
Přemýšlím o té pomstychtivosti. Když jsme si to přečetla, tak jsme to vůbec nepřijala, protože jsem si mylela, že tohle ve mně není. Když jsi tady na to ale upozornil, tak jak jsem si to v sobě těch pár dní skládala, tak mě napadá, že v sobě něco, co s tím rezonuje, mám.
Úzce to souvisí s tím, že vše vychází z potřeby spravedlnosti. Jako holka jsem hodně bojovala za ty, kteří toho sami nebyli, z jakéhokoli důvodu, mocni. A to asi opravdu byla pomstychtivost. Tedy pokud se dělo něco, podle mého názoru, nespravedlivého, tak jsem to měla touhu sama vzít do vlastních rukou a pomoci tomu. Během života jsem zjistila, že člověk sám sobě umí ublížit - potřestat se - daleko fikaněji, lépe a dokonaleji, než by to uměl někdo druhý a tak už se do toho moc nepletu, vědoma si toho, že každou špatnost, kterou někdo vykoná, vykonává především na sobě. Ale přiznávám, že není ve mně lítost, když si někdo něco způsobí a pak za to nese následky. Tedy na druhou stranu se z toho neraduji, netěší mne to a nedělá mi radost. Spíš je mi smutno globálně, smutek z toho, že jsou lidi nepoučitelní...
Takže ta pomstychtivost v tom smyslu spravedlnosti. Pokud mně osobně někdo provede něco, co se mi nelíbí a já zjistím, že on byl v právu, tak v žádném případě nemám chuť se mu pomstít. Spíše si řeknu: dobře mi tak....
Přemýšlím, jestli je to slovo"pomstychtivost" úplně přesné a správné... Třeba by se našlo výstižnější.
Na druhou stranu to třeba jiné osmičky mají jinak..nevím.