• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.
    rozbalit záhlaví
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    SPM: jo, ale nechce se mi to zkouset :) Nemam to uplne presne otestovany, ale vetsinou sviti jenom dioda na zrcatku, a chova se to normalne. Pokud si to ale odhadne jako kolizi tak zareaguje. Ale kdyz se pak neco deje, tak to umi zasahnout. Za me to maji nastaveny dobre, protoze normalne o tom nevim. To samy brzdovej asistent, nedavno se mi stalo ze auto prede mnou proste zatacelo bez blinkru a znicehonic cca v 50 zastavilo. Normalne bych i tak stihnul zareagovat snazim se mit odstup, ale auto zacalo brzdit o zlomek vteriny driv. A byl jsem rad.
    NJAL
    NJAL --- ---
    TAX: Predpokladam, ze budou stejne. Tj. snazit se za pomoci pridavani/ubirani plynu na danem prevodovem stupni udrzet rychlost. Pripadne moznost pri docasne deaktivaci treba brzdou umet se na tu rychlost zase vratit jedinym tlacitkem. Za me dokonale, nanejvys mozna nejake 3-4 presety na rychlost, co by si pamatoval i po vypnuti motoru, by se hodily. :-)
    TAX
    TAX --- ---
    NJAL: za me i tempomat 1992 style je presne to co potrebuju. :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    SPM: Tempomat 2005 style je super :-)
    SPM
    SPM --- ---
    BEREGOND: Fakt to při detekci slepého úhlu dělá něco s volantem? Moje 2019 akorát svítí tím indikátorem a když je navíc puštěný blinkr v tom obsazeném směru, tak ten indikátor bliká, ale řízení se to ani nedotkne.

Což mě mimo jiné vede k tomu, že oni jsou systémy a systémy. Ano, auto bez tempomatu bych nechtěl. Jenže u všech aut je tempomat po startu vypnutý a já si ho můžu zapnout v situaci, která se mi hodí. Stejně tak ten detektor slepých úhlů, který v zásadě jenom ukazuje kontrolku a taky zase tolik neobtěžuje, se dá vypnout a zůstane pak po startu vypnutý (což se někdy taky hodí, protože typicky pokud je za autem větší vlek, tak ho to neustále detekuje). Ale pak tam někdo jebne asistenta, který sám brzdí a tahá za volant, v 90% false positive situací a vypnout se to buď nedá nebo se to musí absolvovat po každém zapnutí. Nemusí být každej boomer jenom proto, že nejásá z úplně každý píčoviny co dneska do auta někdo namontuje. Na ty tempomaty co si vzpomínám nikdo nenadával :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Ještě někdo se chce pochlubit s tím že jezdí do debilního servisu? :)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ADAMIRA: Oni ti řeknou, že kdyby to byla primární funkce toho asistenta, tak to v pořádku není.
    Ale tady že je to jen výjimečný vedlejší efekt, který nijak nesnižuje úžasnou užitečnost daného asistenta, takže si máš zvyknout a hledět do budoucnosti s optimismem. :-D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Ano, v servisu mi řeknou že posílání auta do protisměru je v pořádku tak si systém vypnu - to je kvalitní řešení, kvalitní servis a kvalitní vůz!

gratulki :)
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    ADAMIRA: klidne se pak do servisu se svym vydat muzes. Tam te sice poslou k sipku, protoze to funguje spravne, ale to uz necham na tobe :) My ostatni si to vypnem nebo ztlumime, nez ten system bude fungovat lepe :)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    KRAMERIUS: Pochopitelne tenhle system to taky byl.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    BEREGOND: Na to, co popisuješ, se hodí jiný asistent - sledování slepého úhlu (BLIS/BSD), co se ti rozsvítí na vnějším zrcátku. A může také být kombinovaný s motorem, co brzdí otočení volantu.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    BEREGOND: Já zase naopak u Forestera oceňuji, že se to dá permanentně vypnout (na rozdíl od start stop, ten se musí vypnout po každém zapnutí auta). Model 2022, vyrobeno v Japonsku, pro US trh.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    SITH: Já pár let zpátky testoval pro nějaké systémy pro Škodovku a na dálnici směr Boleslav mi tohle dělali všechny firemní škodovky. Občas byl trochu problém to "přeprat" když já chci jet jet podle žlutých čar, ale auto se rozhodlo pokračovat podle bílých.

Na druhou stranu u našeho Outbacka mám tohle zapnuté a nepřetlačuje se to se mnou, možná to na sebe někdy lehce upozorní. Tyhle systémy mi několikrát možná zachránili auto. Třeba když jsem v pravém pruhu a za křižovatkou přejíždím do levého. V zrcátku nic není (a ani by nemělo, je tam odbočovací pruh co má červenou) a v tu chvíli se mě rozhodne předjet motorista přesně z toho odbočovacího pruhu. Byl jsem fakt rád že mě tam to auto na zlomek vteřiny odmítlo pustit a měl jsem čas zareagovat.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    VYWERN: no je "zareagovat špatně" a "zareagovat špatně"

Situace který tu lidi popisujou jsou v kategorii "zareagovat špatně" v tom smyslu že že bych se vydal do servisu.

Já netvrdím že jsou asistenční systémy perfektní, zrovna nedávno jsem jel v autě který si vyhalucinovalo značku 130 na 80 a začalo samo veslee přidávat, nebudu lhát, nebylo to příjemný. Ale mám tak trošku pocit, že si to lidi rádi přibarvujou (vynechávám boomery který vzpomínaj na koně apod.). Předpokládám že před dekádama se tyhle debaty vedli i kolem posilovačů, abs a tempomatů a dnesak si ti samí auta bez toho nedokážou představit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: V osobním autě ne (tím jezdím ale minimálně) ve služebním ano a rental už bez toho ani nedostaneš.

SAMOUT: jak vypínáš ABS, ESP apod.?

Jinak respekt, bejt takovej boomer že si ani nezapneš tempomat, to já zase ocením.
    SITH
    SITH --- ---
    Jj, oktavia mi dost často cukala kvůli nalepeným dočasným páskám na silnici, od silničářů nebo nějaké ty už neaktivní, tak jsem to vypnul a teď to už nepoužívám. Víc riziko než benefit.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Do rizeni mi nesmi kecat ani manzelka, nerku-li pak nejakej elektronickej nesmysl...
    JOPS
    JOPS --- ---
    Mě jednou jízdní asistent poslal do pravého pruhu. Škubnul mi volantem doprava, já se docela lekl. A přišlo mi, že to udělal kvůli stínu ze svodidel po levé straně.
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: To je na tom prave to vtipny - vzdycky je odpovednost na ridici, ale co s tim mas delat kdyz se ti to samo rozhodne vybrzdit kamion :-) tim spis o duvod vic to vypnout...
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    ADAMIRA: ne nemam, delaly to tak vsechna auta co jsem s tim ridil. Jsou proste situace, kdy to zareaguje spatne :)

KRAMERIUS: ano, proto pak u aut, kde jde nastavit intenzita jako je treba bmw, si to zmirnis a nebo vypnes uplne a ono to tak zustane. Kazda automobilka to ma trochu jinak, nekde to vypnout jde, jinde ne, nekde to vytvari vysoky tlak, jinde maly. Pretlacit to jde vzdy. Je to jen o zvyku. A presne, na dalnici je to fajn. Jinak to spis otravuje i na okreskach. Tam clovek obcas rizne krajnici nebo stred a ten systemu mu do toho hned zasahuje.

A jeste jsem se dival na ten kolizni asistent a v BMW to jde nastavit na 3 stupne intenzity a jeste i uplne vypnout. Obecne mam zkusenost, ze lidi tem systemum zas tolik nerozumi. Vetsina jsou jen uzivatele, i v tom bmw. Takze bych se nedivil, kdyz si nekdo toto auto koupi, ze mu ve meste nekdo hodi mysku a mu to dupne na brzdy, tak si rekne, ze to je pekna blbost a vypne to uplne. Ale vzdy je zodpovednost na ridici. No a pak je taky si dobre uvedomit, ze zadny kolizni asistent nefunguje vzdy 100%, nelze tomu slepe verit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam