• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.
    rozbalit záhlaví
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SPM: to jo, ja to psal primo k te dalnici, kdy i kdyz te bliknou, tak to do 150 neresi a fakt muzes jet bez problemu treba GPS 140 a nemusis se bat. Mesto je uz jina.

Ty odchylky ma kazdy vyrobce jinak. Ale treba co jsem videl nejake testy, kde to zkouseli, tak obecne u novych aut odchylka nebyva velka. U 50km to delalo 1-3 km rozdil a u 130km to bylo kolem 5-6km.
    NJAL
    NJAL --- ---
    GUMBA: Taky jsem asi byl vinen, protoze opravdu poradne mi to doslo, az jsem zacal podobne silnice (kopce v obci) jezdit na tempomat. :-D
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NJAL: To je fakt. A taky v tom kopci je dobře vidět, že celkem dost řidičů prostě neumí přidat/podřadit do kopce. Jedeš v tom úseku od Holešoviček na Letnou a najednou ze 70 jede půlka lidí 55 :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    GUMBA: Jo, to jo, povetsinou je clovek stejne rad, kdyz ji projede na 70, zejmena smerem do kopce. :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NJAL: Blanka je nastavená imho tak na 80, možná dokonce 85.
    SPM
    SPM --- ---
    TAX: No oni tam taky dost dlouho nemerili a pak zacali. Nikdy mi tam odsud neprislo nic a pak jsem tam nekdy predloni jel jako na potvoru behem tydne 2x a prislo oboji :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    TAX: Radsi jezdim podle GPS. A nektere useky, jako treba Blanku, tam si pamatuju, kde mam na tachometru GPS 70.
    TAX
    TAX --- ---
    JOPS: v Praha na JS je usek mezi 2 merenyma usekama, ktery se taky vyhodnocuje. byl jsem zvykly tam jezdit tachometrovych 100 kmh vozama, ktere premeruji a nic se nedelo. az jsem si poridil dalsi vuz, kteremu, jak jsem docela draze zjistil, tacho ukazuje kurevsky presne. prisla totiz serie 5 flastru.
    JOPS
    JOPS --- ---
    Mám občas v práci půjčeného novějšího Kodiaqa a tam už je docela ta tolerance malá, když jedu těch 150 po dálnici, tak GPS ukazuje 148.

Když vezmu staršího Kodiaqa, tak ta tolerance je tam podstatně větší. Ta novější auta už ukazují poměrně přesně, takže doporučuji na to moc nespolehat. I ta pitomá Scala už ukazuje docela přesně.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SPM: Jj... Nikdy predtim ani potom jsem to uz pri jizde s GPS nevidel.
    SPM
    SPM --- ---
    NJAL: on na ní byl ten náhon ještě mechanický, tak se asi teplotou něco roztáhlo :-))) Já měl kdysi starýho Swifta s mechanickym náhonem a ten zase neměl rád zimu, když mrzlo, tak to v tý přístrojovce hlučelo a ručička rychloměru lítala sem a tam :-))
    NJAL
    NJAL --- ---
    SPM: Nope, naprosto konvencni Felicia kola. Ale jak rikam, stalo se to jenom jednou za obrovskeho vedra, jinak mi vzdy poctive ukazovala vice, nez GPS.
    SPM
    SPM --- ---
    NJAL: no, tam je otázka, jestli na tom zase nebyly namontovaný větší kola, než tam patří :-)

U některých aut je to jinak i seřiditelný (právě kvůli variabilitě kol). To už jsem na jednom taky řešil, po výměně kol (který pořád nějakým typovým listem na to auto šly zapsat) to trošičku podměřovalo (a počítadlo kilometrů podměřovalo trošičku víc, právě kvůli tomu že ručička v budíku má tu umělou chybu směrem nahoru), nicméně šlo to diagnostikou srovnat.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SPM: Uz jsem zazil pripad, kdy rychlomer ukazoval mene, nez GPS. Ale toho jsem si za 10 let vlastnictvi Felicie vsiml jenom jednou, v prisernym vedru.
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: 141 -3% a jseš pořád přes 130. O trošičku, ale když bude chtít někdo buzerovat, tak může. Městské radary ty pokuty za 54km/h (tedy 51km/h po odečtení tolerance) posílají za 750,-.

Ohledně těch rychlostí, měl jsem auto, co při 133km/h dle GPS mělo ručičku skoro na 150. A mám i takový, kde ta ručička je posunutá asi o 2km/h. Rozdíl dělají i gumy. I gumy v identickém rozměru mezi různými výrobci můžou udělat cca ~2km/h rozdíl. Nehledě na to, že na některá auta máš těch rozměrů povolených víc, které se tím obvodem mohou lišit, takže zase to dělá další zkreslení. Předpisy neříkají nějakou povinnou odchylku u těch aut, jediné co se tam řeší je, že ten rychloměr v autě může ukazovat více než skutečnou rychlost, ale nikdy ne méně.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SPM: ja kdyz mam tempomat 148, tak GPS mi ukazuje 141-141 v dvou ruznych autech - 3% a mas to do 10km a to nezastavuji, rekli mi to primo na hlidce. Ono totiz jede dost aut co to nevi nad tech 150 a tam uz se dostavaji do te druhe kategorie.
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: nemusel, ne všechno má takovou chybu... na 150 bych taky nespoléhal, musejí odečíst odchylku 3%, takže za 134km/h dle GPS tě nezastaví nikdy, ale jak moc velký letce budou řešit bude asi záležet taky na tom jak moc mají ten daný měsíc splněný plán :-)
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    PEJR: to ano, ale 161 GPS. Tzn na tachometru musel mit kolem 175 a to uz uplne normalni jizda neni, zvlaste ne pod vlivem.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    Tak do 150 na dalnici policie nezastavuje. Kdo vi, da si tempo na 150 a je v klidu.
    PA9
    PA9 --- ---
    PEJR: 155 jezdim na tempomat v dodavce. :) ale je bila a nenapadna. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam