• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    PHAILO: ...vesmes curaci, cest vyjimkam.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Dnes jsem se nudil cestou po D8. Vzpomněl jsem si na nedávnou debatu ohledně kamionů a začal počítat. Za těch cca 70 km dálnice mi tam někdo vjel tak, že jsem musel intenzivně brzdit, celkem dvanáctkrát. Z toho osmkrát to byl kamión, čtyřikrát osobák. Nejdelší předjížděcí manévr kamiónu trval 3:03. Konec hlášení.
    JFM
    JFM --- ---
    MVEK: Zábor to je vždycky. Že na RZ nezáleží jsem se zmýlil. Samozřejmě to řeší zákon o provozu a vyhláška, místo aby se to řešilo dle zákonu o přestupcích.
    Který zákon a která vyhláška tohle stanovuje, že při parkování musím mít čitelnou RZ, jinak je to neoprávněný zábor?
    Netvrdím, že nemáš pravdu. Ale já nic takového nenašel a fakt mě to zajímá.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale já mám přečteno to, o čem vím, že existuje. Tedy v tomto případě dva zákony a zhruba pražskou vyhlášku o zónách, ale u té mi může chybět návaznost některých změn. Plus je tu samozřejmě děravá hlava.

    Zábor to je vždycky. Že na RZ nezáleží jsem se zmýlil. Samozřejmě to řeší zákon o provozu a vyhláška, místo aby se to řešilo dle zákonu o přestupcích.

    A ve výsledku stejně jde o přestupek, když tam to auto stojí neoprávněně (třeba bez zaplacení). policie řidiče dohledá, když vozidlo přistihne.
    Pominu-li prokazování, tak takový přestupek v souvislosti se ztížením jeho zjištění (odstranění RZ) nejde považovat za další přestupek?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MVEK: mel bys zanechat sve dojmologie a namisto zvaneni se do tech vyhlasek, co cist nechces teda aspon zacist - kdyz mas potrebu o necem diskutovat (aniz bys to cet)...
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    MVEK: Mezi autem a kontejnerem na odpad jsou drobne, lec vyznamne rozdily!
    MVEK
    MVEK --- ---
    PHAILO: Ne a mám i parkovací místo v garáži, ale v místě, kde je problém zaparkovat, přesto tu zóny nechci, aspoň ne v současné koncepci, kdy to zkomplikují jakékoliv návštěvě.

    Jen mi nejde do hlavy, že postavení kontejneru na odpad na jeden den je zábor na pokutu, a postavení auta na pár dní bez značky, bez zaplaceného parkovného, není.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MVEK: Nejsi ty náhodou měšťák? Nebo pracuješ na magoši? Je to asi pro tebe smutná zpráva, ale ne, není to maření výkonu úředního rozhodnutí. Z mnoha důvodů. A ne, pokud si Praha napíše na automaty, že tam smí parkovat jen růžová auta, taky jim to nebude nic platné. Sestimsmiř. Zatím ještě žijeme ve zbytcích právního státu, takže takto to nefunguje.
    SPM
    SPM --- ---
    Za chvíli bude maření výkonu i ježdění povolenou rychlostí, protože policajti pak dost nevydělají...
    JFM
    JFM --- ---
    MVEK: Zaparkované auto bez RZ není neoprávněný zábor. Je to prostě zaparkovné auto, žádný zákon RZ při parkování nevyžaduje. Neoprávněný zábor je odstavení vraku. A co je to vrak je dost přesně zákonem definováno, už jsem to psal níž.
    MVEK
    MVEK --- ---
    JFM: Nemůžu reagovat, protože nemám čas studovat vyhlášky a nařízení, nikoliv zákony, kde je specifikován způsob placení parkovného a vymezení zón. Možná je tam řečeno, že musíš mít čitelnou SPZ, netuším. Ale nedivil bych se, nebo kdyby to bylo na automatech a brali to jako dostatečné.

    Navíc není náhodou zaparkované auto na veřejném místě bez SPZ odložená věc, a tedy neoprávněný zábor, za který sice nehrozí velké tresty, ale pokuta ano?
    JFM
    JFM --- ---
    MVEK: Zakrýt nebo odmontovat RZ na zaparkovaném autě žádný předpis nezakazuje. To, že si magistrát zvolil zrovna takové řešení kontroly, jaké zvolil, nemůže samo o sobě znamenat, že zaparkované vozidlo musí mít čitelnou RZ.
    Předně by se muselo prokázat že
    1) dotyčný zná způsob, který magistrát používá ke kontrolování vozidel zaparkovaných v "zóně" (nikdo nemá povinnost to vědět),
    2) značku zakryl/odmontoval právě z důvodu, aby znemožnil takovou kontrolu.
    I potom by to bylo "maření" jen s těží, viz §337 tr.z.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak když si tu SPZ sundá, jasně maří výkon - je v zóně, je, řeší se platba podle SPZ, řeší, takže sundání je jasné maření. Tam paragrafy přece jsou, nebo ne?
    No a v takovém případě by stačilo přijet s botičkou (řidič si asi rozmyslí, jestli bude riskovat potřebu zřizovat novou SPZ, nebo vymýšlet báchorku, že SPZ našel za rohem na silnici. Navíc už na tolika místech jsou kamery, které ani není na první pohled vidět.

    Zakrytá SPZ je pak už o tom, že to mohl udělat někdo cizí, opět to nesmí být vidět na žádné kameře.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    DAVETESS: no hlavne co asi oznami? "V ulici XY stoji stribrna Oktavka...."
    co s tim asi kdo udela? Kdyz tam bude stat mesic tak to mozna nekdo zacne resit...
    HANZO
    HANZO --- ---
    DAVETESS: jo, když nezná značku...
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    HANZO: To píšou. Ale překrytí RZ na zaparkovaném vozidle přece není přestupek. Co teda MP tomu správnímu orgánu oznamuje?
    HANZO
    HANZO --- ---
    DAVETESS: Jasně tam píšou: „Kdykoli strážníci odhalí úmyslné poškození nebo překrytí RZ, věic zadokumentují a jako porušení zákona, podezření z deliktu, oznamují správnímu orgánu,“
    Když značku sundas a pak zase nasadis, není v tom problém.
    Někdo je sundava i proto, aby mu je neukradli. Protože co dělat v ČR, když ti z auta sundaji třeba švýcarskou značku...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    SPM: To je sice pravda, ale na spoustu lidí to bude docela dobře fungovat. A najdou se určitě i takoví, kteří budou nový systém buzerace opěvovat.
    SPM
    SPM --- ---
    PHAILO: hlavně je to blbost sama o sobě - "nečitelná značka" je stav, které u zaparkovaného auta nejde ovlivnit. Třeba teď v zimě to auto prostě zapadá sněhem a má nečitelnou značku. Před jízdou se to má očistit, ale těžko někdo bude chodit každou půl hodinu ometat zaparkované auto... takže prostě klasické bububu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam